Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Japanse yen krijgt klap op klap

In de laatste dagen van de maand oktober maakte de Fed bekend te stoppen met het programma van monetaire verruiming. De groei van de Amerikaanse economie met 3% à 3,5% en de voortgaande verbetering van de arbeidsmarkt vormen de economische onderbouwing voor het besluit. De reacties van de financiële markten waren terughoudend en onzeker.

De Bank van Japan (BoJ) heeft van deze terughoudendheid en onzekerheid gebruik gemaakt om de markten volkomen op het verkeerde been te zetten. Geheel tegen de verwachting in maakte de centrale bankier Haruhiko Kuroda daags na het besluit van de Fed bekend met onmiddellijke ingang het bestaande monetaire verruimingsplan verder uit te bouwen. Tot nu toe was het beleid van de Bank van Japan erop gericht voor een bedrag van ¥ 70 biljoen aan schatkistpapier op te kopen. Dit beleid is onderdeel van Abenomics, de strategische plannen van Shinzo Abe om de inflatie naar 2% te brengen om zo de economie een impuls te geven. Dat bedrag gaat nu omhoog naar ¥ 80 miljard ($724 miljard).

Al meer dan twee jaar schrijft Invinco over de kansen die de Japanse Yen beleggers biedt. Al in oktober 2012 hebben wij u gewezen op de fundamentele veranderingen die aanstaande waren na de verkiezing van Shinzo Abe als nieuwe premier en de aanstelling van Haruhiko Kuroda als centrale bankier. U kunt hier alsnog enkele artikelen uit 2013 teruglezen:

http://www.invincobenelux.com/article/De-Yen-gaat-waarschijnlijk-structureel-verzwakken.html

http://www.invincobenelux.com/article/Japan-wil-een-heel-goedkope-yen-voor-de-export.html

http://www.invincobenelux.com/article/Beleggen-in-Japanse-Yen-nu-zeer-lucratief.html

Het meest recente artikel over de yen is uit de maand juli van dit jaar:

http://www.invincobenelux.com/article/Het-spel-rond-de-Japanse-Yen-Is-niet-gespeeld-Hier.html

De reacties op de financiële markten waren heftig. Het was precies het geruststellende nieuws, dat de markten nodig hadden. De Amerikaanse stimulering is immers passé en de ECB kan nog steeds niet besluiten tot een Europese variant van de Amerikaanse en Japanse monetaire verruiming.

Wereldwijd schoten de aandelenkoersen omhoog, want er kwam nog meer goed beleggersnieuws uit Japan. Het grootste pensioenfonds ter wereld, het Government Pension Investment Fund met een beheerd vermogen van $ 1,1 biljoen maakte bekend veel meer in aandelen te gaan beleggen. Nu is 60% belegd in Japanse staatsobligaties, maar dat percentage gaat omlaag naar 35%. Het percentage aandelen verdubbelt naar 50%. Daarvan zal de helft bestaan uit Japanse aandelen en de andere helft uit internationale aandelen. De Japanse overheid en de BoJ hebben hier lang op aangedrongen. Stijgende aandelenkoersen moeten beleggers een goed gevoel bezorgen, waardoor de koopbereidheid gaat toenemen.

Men mag gevoeglijk aannemen, dat hier sprake is geweest van een gecoördineerde actie om zo een maximaal effect te scoren. Dat is zeker gelukt. De Nikkei 225 doorbrak voor het eerst sinds 2007 de grens van 17000 punten en de yen tuimelde omlaag in waarde ten opzichte van zowel de euro als de dollar. De yen daalde razendsnel door de barrière van ¥ 111 om uiteindelijk ook door de drens van ¥ 113 te breken. Dat hadden analisten niet voor mogelijk gehouden. Een meerderheid was van mening dat de grens van ¥ 111 overeind zou blijven tot in het eerste kwartaal van 2015. Door het onverwacht sterke optreden van de BoJ zijn diezelfde analisten nu van mening, dat de barrière van ¥115 in de dollar nog dit jaar doorbroken kan worden.

Er valt nog een conclusie te trekken uit het resolute optreden van Haruhio Kuroda. Hij heeft gezegd, dat de inflatie in Japan naar 2% moet. Dat niveau zou in 2016 bereikt moeten worden. Of die doelstelling gehaald kan worden is dubieus. Wel is duidelijk, dat de BoJ alles zal doen om de inflatie aan te wakkeren en zo de economie te stimuleren. Dat betekent, dat de monetaire bijstelling van afgelopen week niet noodzakelijk de laatste hoeft te zijn. Desnoods zal er nog een verdere verruiming komen. Zoveel is zeker. In de markt gaat men er al vanuit, dat een maandelijkse stimulering met een bedrag $ 100 miljard tot de mogelijkheden gaat behoren. Mocht dat gebeuren, dan is een verdere daling naar ¥ 120 in de dollar niet uit te sluiten. Als belegger kunt u profiteren van de daling van de yen naar ¥ 115 en verder. Hoe? Vraag hieronder onze optiestrategie aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *