Fossiele energie heeft zijn tijd gehad. Dat is de stellige overtuiging van Goldman Sachs. Maar de transitie naar een CO2 vrije energievoorziening is een kostbare aangelegenheid. Ook daar zijn ze bij GS van overtuigd.
Voorlopig voorzien ze een prijskaartje van $ 16 biljoen voor de komende 20 jaar. Wil de transitie een succes worden, dan is een massieve verschuiving van kapitaal en investeringen hard nodig.
Het goede nieuws is, dat steeds meer institutionele beleggers overtuigd raken van nut en noodzaak om hun vermogen op een andere manier in te zetten.
Een van de eerste slachtoffers van de re-allocatie van middelen is de energiesector. De sector zal als een van de eersten echt de gevolgen van klimaatverandering gaan ondervinden. In die sector zullen middelen versneld ingezet gaan worden voor investeringen van renewables en waterstof en in bijvoorbeeld afvangen en opslag van CO2.
In een opzicht loopt Europa voor de verandering eens voor op de VS. Europese overheden lijken bereid ook grootschalig te willen investeren in deze energietransitie. In de VS vormt de regering Trump veeleer een sta-in-de-weg.
De transitie gaat niet vlekkeloos verlopen. Dat kan er toe leiden, dat er tekorten ontstaan, waardoor prijzen van fossiele energie omhoog spuiten. Dat is slechts tijdelijk.