Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een supercycle voor commodities?

Het lopende jaar pakt tot dusverre goed uit voor commodities. De zogeheten S&P GSCI spot index is al 17% gestegen. De aanhoudende stijgingen verleidt sommigen tot de conclusie dat er sprake is van een supercycle voor commodities.

Anderen denken dat zulks veel te voorbarig is en menen dat veel beleggers instappen, omdat ze commodities beschouwen als een goede hedge tegen de stijgende inflatoire verwachtingen. Die zijn het gevolg van het uitbundig monetair en fiscaal beleid in de hele wereld.

Het gevolg is wel dat speculanten en bange beleggers de prijzen steeds verder omhoog duwen. Een cyclical overshoot dreigt. Het is bijvoorbeeld beslist niet ondenkbaar dat China, de grootste markt voor metalen, bedrijven op korte termijn kredietbeperkingen gaat opleggen om asset bubbles te voorkomen. In dat geval zal de vraag naar en ook de prijs van metalen gaan dalen.

Een soortgelijk scenario is denkbaar voor olie. Wall Street banken denken dat er nu een tekort aan olie is. Ze wijzen er daarbij op dat er te weinig geïnvesteerd wordt en dat zodoende de olieprijs zal blijven stijgen. Dat is echter maar een deel van het verhaal. De vraag is nu nog steeds flink lager dan in 2019 en dat betekent bijvoorbeeld dat OPEC+ nog flink wat overcapaciteit achter de hand heeft. Wensdenken dus!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *