In een vorig artikel hebben wij u gewezen op de kansen voor goud. De belangrijkste reden om te beleggen in grondstoffen, en in het bijzonder in goud en zilver, is altijd hun rol als afdekking tegen inflatie. In een ander artikel hebben wij u erop gewezen dat het tijd wordt dat beleggers nadenken over het afdekken van dit risico. Volgens hoofd beleggingsstrategie Michael Hartnett van de Bank of Amerika zullen de inflatoire krachten toenemen als centrale banken zich beginnen terug te trekken en daarmee de stimuleringsmaatregelen afbouwen. Beleggers kunnen deze ontwikkeling voorblijven door afscheid te nemen van aandelen en obligaties en te draaien naar “harde bezittingen” zoals vastgoed, edelmetalen en grondstoffen.
Behalve goud is een ander edelmetaal kansrijk: platina. Voor beleggers die hun toevlucht in metalen willen (blijven) zoeken is het interessant om eens te kijken naar Platina. Deze tip was een van de mogelijkheden in ons rapport voor handelsstrategieën voor dit kwartaal. >>> VRAAG HIER NU KOSTELOOS AAN <<<
Platina kent vele industriële toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren van auto’s. In China is de auto-industrie aan een grote opmars bezig en worden de milieu-eisen steeds strenger. De auto-industrie neemt meer dan de helft van de wereldvraag voor zijn rekening. Een kwart van de vraag wordt gebruikt in juwelen. Verder wordt het gebruikt in electronische schakelingen en high tech laboratorium apparatuur, LCD-schermen en harde schijven. Een van de voordelen van de winning van platina is de aanzienlijke extra oogst van palladium, rhodium, ruthenium en nikkel die in de ertsen zit waaruit platina wordt gewonnen.
De winningskosten van platina zijn lager dan die van goud omdat veel platina-aders zich dicht onder de oppervlakte bevinden. Het meeste platina wordt gewonnen in Zuid-Afrika. De vraag naar Platina wordt alleen maar groter terwijl het aanbod achter blijft.
In de afgelopen week is de goudprijs flink gestegen. Steun bevindt zich rond $1250 per ounce. De prijs van het edelmetaal is goed gepositioneerd om te gaan stijgen maar platina biedt meer kansen . De prijs van platina (nu: $950) ten opzichte van goud is nog nooit zo laag geweest. Tegelijkertijd wordt de markt geteisterd door aanbodproblemen. De World Platinum Investment Council meldt dat in 2017 de vraag voor de zesde achtereenvolgend jaar het aanbod zal overtreffen en voorziet een toenemend tekort tot 2020.
Platina is 20 maal zeldzamer dan goud. Er wordt slechts 2.800 ton wereldwijd geproduceerd en de winning gebeurt in politiek instabiele regio’s. Circa 80% van alle productie vindt plaats in Zuid-Afrika en Rusland. In tegenstelling tot goud is platina een belangrijk industrieel materiaal. Circa 60% van de vraag is afkomstig van de industrie.
De prijs wordt daarom al 45 jaar met een premie verhandeld ten opzichte van goud. Platina wordt ook wel de goud van de rijken genoemd. Maar goud wordt op dit moment verhandeld tegen een historische korting ten opzichte van goud. De huidige goud/platina prijs ratio is 1,3. Dit betekent dat platina goedkoper is dan goud.
bron: http://www.energyandcapital.com/articles/platinum-at-a-historic-discount-to-gold/5830
Beleggen in platina
Beleggen in platina kan door het fysiek te kopen zoals de American Platinum Eagle. De premie kan echter heel hoog zijn. Het edelmetaal kan problemen opleveren bij verkopen. Een andere methode is door een tracker te kopen: ETFS Physical Platinum Shares (NYSEArca: PPLT) (nu $90,12). Deze tracker is echter niet bedoeld om op lange termijn aan te houden. Beleggers kunnen er ook voor kiezen om aandelen van mijnbouwbedrijven te kopen: Anglo American Platinum (ADR) (OTC: ANGPY) (nu: 4,16) and Impala Platinum Holdings (ADR) (OTC: IMPUY). (nu 3,51). Met een wereldwijde tekort en een historisch prijsverschil met goud, biedt platina nu een unieke beleggingsmogelijkheid.
Wij hebben voor u 5 handelsstrategieën geselecteerd voor dit kwartaal. U kunt deze tip als belegger kosteloos van ons ontvangen.>>> VRAAG HIER NU KOSTELOOS AAN <<<
Als het hier gaat om de ‘zeldzaamheid’ van iets kun je snel klaar zijn, dat is een mythe, ofwel fabeltje. Er is echter wel éen ding wat meespeelt bij grondstoffen, welk dan ook, inflatie, en niet te vergeten deflatie, dit zal een drukkend effect op de prijs hebben. Dus om te stellen dat deze grondstoffen, hoe zeldzaam ze ook zijn…, een vlucht naar boven nemen, nee, je zult beter af zijn met een ETF short, en gezien de aankomende deflatoire omgeving de beste keus..