skip to Main Content

De prijs van nikkel explodeert

Source: Sh4rp_i & https://flic.kr/p/84zS2P
Source: Sh4rp_i & https://flic.kr/p/84zS2P

De prijs van nikkel is sinds het midden van de zomer opgelopen van $ 11,500 per ton naar een niveau rond $ 18.000. Als we Goldman Sachs mogen geloven, kan de prijs de komende maanden doorstijgen naar $ 20.000. De heftige prijs bewegingen zijn toe te schrijven aan het besluit van de regering van Indonesië om vanaf 2020 te stoppen met de export van nikkel.

Indonesië is na de Filipijnen de grootste exporteur van nikkel. Het besluit van het land betekent dat er de komende jaren pakweg 100.000 ton minder naar de internationale markten stroomt. Alternatieven zijn niet zo snel voor handen. Vooral China zal zwaar getroffen worden door het exportverbod. Het was de voornaamste afzetmarkt voor Indonesië.

Jakarta heeft een dubbele doelstelling met het exportverbod. Er moet in het land een volwaardige nikkelindustrie uit de grond gestampt worden. Dat is een. Het land wil ook zelf elektrische auto’s gaan produceren. Het bezit van grondstoffen als kobalt en nikkel kunnen het land een competitief voordeel bezorgen.

 

Cor Wijtvliet

DIT VINDT U MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Hoe kunnen we u helpen ?

Recente Artikelen

Abonneer u om updates te ontvangen!

Archieven


Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN