Beleggen in water

Ze waren al in de markt, futures gerelateerd aan het milieu. Ze waren populair bij nutsbedrijven en boeren die zich proberen te wapenen tegen bijvoorbeeld onverwachte weersomstandigheden. Het was tot voor kort wel een specialistenmarkt.

De Chicago Futures Exchange gaat nu een stapje verder en zet futures in de markt die gekoppeld zijn aan de prijs van water in Californië. Centraal staat de Nasdaq Veles California Water Index, die bedoeld is om de prijs van water in die staat in kaart te brengen. Die prijs komt tot stand op basis van waterrechten.

De uitgever hoopt zo een benchmark te worden voor het tekort aan water, niet alleen in Californië maar voor heel de wereld. Water is een onmisbaar maar steeds schaarser goedje.

Het idee voor een watercontract is ontstaan uit de overtuiging dat het milieu en alles wat ermee samenhangt de stabiliteit van het financieel bestel steeds meer onder druk gaat zetten.

De initiatiefnemers hopen met dit derivate product dat beleggers meer en meer met de billen bloot gaan. De noodzaak wordt steeds groter dat ESG thema’s steevast gaan terugkeren in de beleggingsstrategie.

Dat is zeker in de VS nog een hele klus met een president die alles wat met milieu en klimaatverandering samenhangt maar fabeltjes vindt.

In het verleden hebben we diverse artikelen besteed aan het thema water: Klik hier voor het dossier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.