Zeepbel huizenmarkt Amsterdam op knappen

De meest recente editie van de Global Real Estate Bubble Index van UBS heeft nogmaals gewezen op de te hoge prijzen op de huizenmarkt in de Nederlandse hoofdstad en waarschuwt dat de huidige huizenzeepbel in Amsterdam een ​​reëel risico op barsten vertoont.

De Global Real Estate Bubble Index, die jaarlijks wordt gepubliceerd door UBS, een Zwitserse bank en financiële dienstverlener, bepaalt welke steden over de hele wereld het grootste risico op de huizenzeepbel hebben door internationale vastgoedtrends en prijzen te onderzoeken. De studie analyseert de huizenprijzen in 25 steden aan de hand van vijf belangrijke subindexen:

-Prijs-inkomensverhouding
-Prijs-huurverhouding
-Verandering in verhouding hypotheek tot BBP
-Verandering in de bouw/bbp-ratio
-Relatieve prijs van stad tot land indicator
-Deze factoren worden vervolgens gebruikt om het risico van een onroerendgoedzeepbel voor de stad te bepalen – wanneer onroerendgoedprijzen snel stijgen tot het punt waarop ze onhoudbare niveaus bereiken en sterk dalen.

Dit jaar worden opnieuw negen steden gerangschikt in de categorie “bubbelrisico”, waarbij Toronto, Frankfurt inhaalt om de eerste plaats in te nemen . Andere Europese steden waarvan werd vastgesteld dat ze enkele van de meest te dure huizenmarkten ter wereld hebben, zijn onder meer Zürich en München .

Hoewel Amsterdam niet zo hoog scoorde als sommige van zijn Europese buren, wist het opnieuw een plek in de top 10 veilig te stellen en steeg van de negende plaats in 2021 naar de zevende plaats dit jaar. De studie merkt op dat de stad een “verhoogd risico” op een huizenbubbel vertoont.

Amsterdamse huizenmarkt een van de duurste ter wereld
“Over het geheel genomen is het zeepbelrisico ook maar marginaal toegenomen, waarbij de prijsgroei van de stad ongeveer in lijn is met het nationale gemiddelde”, aldus het UBS-rapport, en merkt op dat, terwijl Amsterdam enkele van de meest significante stijgingen van de huizenprijzen liet zien van alle Europese steden die in het onderzoek zijn meegenomen, zijn ook de Nederlandse salarissen en huurprijzen gestegen , zij het niet in hetzelfde tempo.

Volgens het rapport moet een geschoolde servicemedewerker in de Nederlandse hoofdstad gemiddeld acht jaar werken om een ​​flat van 60 vierkante meter nabij het stadscentrum te kunnen kopen . Dezelfde flat zou voor 31 jaar moeten worden verhuurd om de eigenaar winst te laten maken.

Terwijl de huizenprijzen in Nederland al jaren gestaag stijgen , zorgen recente veranderingen in de rentetarieven op hypotheken , de inflatie en de energiekosten ervoor dat de Nederlandse huizenmarkt eindelijk vertraagt, waarbij de prijzen in sommige delen van het land zelfs vallen . Deze laatste trends zouden erop kunnen wijzen dat de nationale huizenzeepbel op het punt staat te barsten – hoewel de markt in Amsterdam uiterst competitief blijft.

Internationale huizenmarkten met het hoogste zeepbelrisico
Volgens de laatste editie van de UBS-studie zijn de volgende negen steden allemaal gecategoriseerd als risico op een huizenbubbel:

1. Toronto
2. Frankfurt
3. Zürich
4. München
5. Hongkong
6. Vancouver
7. Amsterdam
8. Tel Aviv
9. Tokio

Bezoek de UBS-website voor meer informatie over het rapport .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.