Zuckerberg neemt een grote gok

Het gaat de techsector niet echt voor de wind. Zelfs de grote namen zijn minder onaantastbaar dan tot voor kort mogelijk gehouden. Neem bijvoorbeeld Meta/Facebook. Het bedrijf is nog steeds zeer winstgevend, maar het groeit amper meer. De swung lijkt uit de markt voor digitale advertenties. Daar kunnen Zuckenberg cs. weinig aan doen. Maar zijn enorme investeringen in de metaverse mag je hem wel nadragen. Het lijkt vooralsnog, dat het bedrijf hier een enorme gok neemt, terwijl het al worstelt met het probleem van de geringe groei in zijn corebusiness.

De winstgevendheid is, zoals gezegd, nog steeds enorm maar staat toch onder druk. Je zou verwachten dat Facebook daar het leeuwendeel van zijn aandacht op zou richten. Investeren om de groei te stimuleren en om de winstgevendheid in tact te houden.

Het tegenovergestelde lijkt het geval. R&D-uitgaven en andere kosten lopen de spuigaten uit. Dat heeft ertoe geleid dat de pre-tax margin in 2022 met maar liefst 12 procentpunt zijn gedaald naar 30%.

Natuurlijk, Zuckenberg moet investeren in zijn zoektocht naar (nieuwe) groei, maar hoeveel is nog verantwoord en zou beleggers geruststellen? Wie het weet mag het zeggen. Het vervelende is, dat beleggers weinig mogelijkheden hebben om Zuckenberg een halt toe te roepen. De aandeelhoudersstructuur maakt dat onmogelijk. De belegger kan slechts met zijn voeten stemmen en doet dat ook. Het aandeel lijkt nu zelfs ondergewaardeerd! Suggesties?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.