Yen daalt, US Treasury leent minder

Dit artikel gaat over de impact van de beslissingen van de BoJ en de US Treasury op de financiële markten.

De Bank of Japan (BoJ) hield de rentevergoedingen ongewijzigd, herdefinieerde de limiet van 1% op de 10-jarige JGBP-opbrengst als een losse ‘bovengrens’ en schrapte haar belofte om dat niveau intact te houden. Deze stap was echter minder agressief dan de markt had verwacht, wat de yen deed kelderen. De nadruk van de Japanse beleidsmakers dat ze niet zullen aarzelen om indien nodig aanvullende versoepelingsmaatregelen te nemen, beïnvloedde het sentiment ook negatief. De USDJPY handelt deze ochtend net boven de 150-grens na de beslissing van de BoJ, hoewel de piek in de 10-jarige JGB-opbrengst tot bijna 1% het paar lager had moeten trekken – vooral na het nieuws dat de US Treasury in de laatste drie maanden van dit jaar minder geld zal lenen.

US Treasury leent minder

De US Treasury zal minder lenen; de Fed zal naar verwachting geen verandering aankondigen. Toch…

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei gisteren dat het van plan is om ongeveer $776 miljard te lenen in het laatste kwartaal van het jaar. Dat is nog steeds een historisch hoog leenbedrag, maar het heeft het voordeel dat het onder de verwachting van ongeveer $800 miljard ligt en het is veel lager dan de $1 biljoen die ze leende in de periode juli-september, en die chaos veroorzaakte op de Amerikaanse obligatiemarkt, met name de lange kant van de Amerikaanse yield curve.

Vandaag begint de Federal Reserve (Fed) haar tweedaagse beleidsvergadering. Ja, de FOMC-aankondiging over de rentevergoedingen is vaak een belangrijke gebeurtenis voor beleggers, maar deze keer zal het niet de enige ster van de week zijn. Ten eerste omdat we weten dat er deze week geen renteverhogingen zullen zijn. De kans op geen verandering wordt geprijsd als bijna 100% zeker. De Fed-leden zullen nog steeds hun wenkbrauwen fronsen gezien de sterkte van de recente economische gegevens, de stijging van de inflatie en de wereldwijde onzekerheid. Maar ze zullen de rente niet noodzakelijkerwijs verhogen. Daarom zal wat ze zeggen dat ze zullen doen belangrijker zijn voor de marktprijsstelling dan wat ze zullen doen. En de renteverwachtingen zullen worden uitgespeeld voor de vergaderingen in december en januari – die beide ook geen renteverhoging suggereren, trouwens. Dat zou kunnen veranderen, maar voor nu zetten beleggers hun geld op geen verdere renteverhogingen.

Dus, bij afwezigheid van een verrassende rentebeslissing, of een verrassende vooruitblik op een rentebeslissing, is het de Amerikaanse schuldsituatie en de kwartaalaankondiging van het ministerie van Financiën over de details met betrekking tot de omvang en de looptijd van de obligaties die het zal uitgeven om die extra $776 miljard dit kwartaal te lenen, wat deze week echt, echt van belang zal zijn voor de Amerikaanse staatsobligatieruimte en het vertrouwen van de Amerikaanse yields.

De samenstelling van de obligatie-uitgiften van de US Treasury zal cruciaal zijn. Een verschuiving naar kortere looptijden zou de druk op de Amerikaanse langlopende papieren kunnen verlichten, maar het probleem met de kortetermijnbills is dat de US Treasury er al veel van heeft verkocht – ze kwamen dicht bij hun zelfopgelegde limiet van 20% in het afgelopen kwartaal – en daarom besloten ze om sinds september meer langere looptijden te verkopen. Deze laatste verschuiving naar langere looptijden verklaarde waarom de langere termijn yields sinds september zijn gestegen. Daarom is het niet zeker dat de emissiekalender van de Treasury de zenuwen van de obligatiebeleggers op woensdag volledig zal kalmeren.

Conclusie

De beslissingen van de BoJ en de US Treasury hebben een grote impact op de financiële markten. De daling van de yen kan een negatieve impact hebben op Japanse exporteurs, terwijl de verminderde schuldenlast van de US Treasury een positieve impact kan hebben op beleggers in Amerikaanse obligaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.