Wat zijn de tricks en treats van 2023?

Dit artikel biedt een analyse van de aandelenmarkt in 2023, met specifieke aandacht voor de prestaties van verschillende markten en bedrijven.

Wat zijn de tricks en treats van 2023? Deze markten zijn de snoepjes van het jaar – en deze geven je de rillingen

  • Japan en Italië zijn dit jaar ware traktaties. De stijgingen van respectievelijk 22% en 19% smaken zoet.
  • Hongkong, een index met veel onroerend goed, daalde met een angstaanjagende 20%
  • Adyen zag een huiveringwekkende val (-46%), terwijl ASMI straalt (+66%)

30 oktober 2023 – Halloween kan je de stuipen op het lijf jagen, maar dat kan de aandelenmarkt ook met zijn griezelige koersvallen, plotse wendingen en onverwachte winstwaarschuwingen. Een nieuwe analyse van eToro geeft inzicht in de grootste tricks en treats van de aandelenmarkt in 2023 tot nu toe. Het handels- en beleggingsplatform bekeek de prestaties van de 25 grootste aandelenmarkten ter wereld en de verschillende sectoren en rangschikte de beste en slechtste van het jaar tot nu toe.

Japan en Italië een treat voor beleggers

Particuliere beleggers die dit jaar in Japan investeerden hebben daarmee het meest geprofiteerd: de blue chips in het land dat door beleggers vaak over het hoofd wordt gezien stegen met meer dan 20%. De Italiaanse aandelenmarkt, die een van de laagste koers-winstverhoudingen ter wereld heeft, steeg 19% (tabel 1). De stenenschuivers wegen zwaar op de beurs van Hongkong, waar de aandelenmarkt met 20% kelderde. Ook China worstelt nog altijd en zag dit jaar 10% beurswaarde verdampen.

Wereldwijd stegen aandelen dit jaar gemiddeld met 9%, een opluchting voor beleggers na de ijzingwekkende prestaties van vorig jaar.

Tabel 1: Best en slechtst presterende van de 25 grootste wereldwijde aandelenmarkten YTD (%)

Top vijf YTD Flop vijf YTD
Japan 22% Singapore -3%
Italië 19% Maleisië -6%
Taiwan 17% China -10%
Spanje 14% Thailand -13%
USA 14% Hong Kong -20%
Bron: MSCI-indexen per 17-10-2023. In US dollar. Door Refinitiv*

Jean-Paul van Oudheusden marktanalist bij eToro, legt uit: “Ondanks de sterke stijging van Amerikaanse aandelen (+14%) zijn het de Aziatische markten die een treat blijken te zijn in 2023. De Japanse aandelenmarkt wordt vaak genegeerd, maar de op één na grootste markt ter wereld heeft geprofiteerd van zijn concurrerende yen en ging met 22% omhoog. Ook Taiwan steeg met 17% harder dan de VS. Ondertussen ziet Azië ook wat tricks. Zo stelde de economische heropening van China teleur waardoor de markt inzakte.”

Tricks en treats onder Nederlandse aandelen

Wereldwijd sloegen beleggers angstig op de vlucht nadat zij werden overvallen door slechter-dan-verwachte halfjaarcijfers van Adyen. Daaruit bleek maar weer dat spanningsopbouw essentieel is voor een goede verrassing. Door een half jaar niets prijs te geven, creëer je het best een flink schrikeffect. Deze strategie resulteerde voor de Nederlandse betaalverwerker in een ongekende vrije val die al bijna twintig jaar niet meer was gezien bij een AEX-fonds: Adyen verloor tientallen procenten. Met Halloween zijn beleggers deze schrik nog altijd niet te boven, maar Nederlandse eToro-gebruikers zien in angst een slechte raadgever. Zij stellen vertrouwen in de strategische visie van het Adyen-management die er prat op gaan altijd te kiezen voor de lange termijn. Het aantal Nederlandse eToro-beleggers dat aandelen van het bedrijf in portefeuille heeft nam afgelopen kwartaal met maar liefst 74% toe, vergeleken met het kwartaal daarvoor.

Bij de treats op de Nederlandse beurs zien we ASMI bovenaan staan, gedreven door een sterke, aanhoudende vraag uit China. Koninklijke Philips wint wat van de waarde terug, maar gezien de sterke daling in de grofweg anderhalf jaar daarvoor en de aanhoudende onzekerheid zal het beleggers niet geruststellen.

Tabel 2: Best en slechtst presterende aandelen in Nederland YTD (%)

Top vijf YTD Flop vijf YTD
ASM International 66% Adyen -46%
BE Semiconductor Industries 64% DSM-Firmenich -33%
Koninklijke Philips 39% ASR Nederland -20%
RELX 23% NN Group -19%
Exor 20% IMCD -12%
Bron: Euronext per 17-10-2023. Afgerond op hele procenten.

eToro’s Jean-Paul van Oudheusden: “Adyen kreeg een zware klap te verduren na teleurstellende halfjaarresultaten. Ondanks de koersval van Adyen hebben particuliere beleggers op het eToro-platform vertrouwen in het groeipotentieel en kochten veel beleggers de dip.

Bij Philips bezorgen de slepende apneu-affaire, de schuldenlast van € 7 miljard en een grootschalig Chinees corruptieonderzoek in de technologiesector beleggers nog altijd nachtmerries. Winnaar ASMI verwacht, met de semiconductorindustrie in haar kielzog, dat de vraag over niet al te lange tijd weer aantrekt. Dat zou door toenemende geopolitieke spanningen en de aanhoudend hoge rente best eens langer kunnen duren dan gehoopt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.