Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Yellen wil geloofwaardigheid van Fed herwinnen

De markt keek er reikhalzend naar uit. Op vrijdag 26 augustus zou mevrouw Yellen, voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS, een toespraak houden in Jackson Hole in Wyoming. Eenmaal per jaar komen daar de belangrijke centrale bankiers van deze wereld bijeen om te delibereren over de problemen die de wereldeconomie teisteren. Dit jaar was het thema ‘Designing resilient monetary policy frameworks for the future’, ofwel wat kunnen of moeten centrale bankiers doen om een toekomstige crisis te bestrijden. Uitgangspunt moet daarbij zijn dat inflatie en groei buitengewoon laag zullen zijn, evenals de rente. De gastvrouw zou de dag openen met een toespraak die de titel droeg The Federal Reserve’s Monetary Toolkit.

De markt was echter niet zozeer geïnteresseerd hoe mevrouw Yellen en haar collegae toekomstige crises denken te lijf te gaan. De markt wilde weten of er een renteverhoging in het vat zat en zo ja wanneer. Aan het einde van 2015 heerste de overtuiging dat er in 2016 drie of vier rentestappen genomen zouden worden. Notulen van de FOMC (Federal Open Market Committee) leren echter dat de Fed hopeloos verdeeld is over de verhogen van de rente. Een meerderheid is nog steeds van mening dat de economie in de VS niet sterk genoeg is om een renteverhoging te verdragen. Die meerderheid is ook van mening dat er wereldwijd teveel onzekerheid is die negatief kunnen inwerken op de economie in de VS.

De besluiteloosheid heeft het imago van de Fed geen goed gedaan. De centrale bankiers dreigen het vermogen om de markt te sturen kwijt te raken. Teveel bankiers op Wall Street zijn geneigd te denken dat het met de renteverhoging in 2016 wel niet zo’n vaart zou lopen. Wall Street zit ook niet te wachten op een renteverhoging, omdat koersen van aandelen feitelijk alleen nog steunen op het royale monetaire beleid van de centrale banken. Voor zover mogelijk zou de Fed bij monde van mevrouw Yellen een zo duidelijk mogelijke boodschap moeten overbrengen dat er een renteverhoging in het vat zit.

Die boodschap heeft de Fed in twee stappen overgebracht. Tijdens haar toespraak voor de vergadering van centrale bankiers maakte mevrouw Yellen duidelijk dat er dit jaar een renteverhoging te verwachten is. Ze maakte duidelijk dat de economie weliswaar niet bijzonder hard groeit, maar wel gezond is. De consumentenbestedingen trekken aan, dankzij een gezonde arbeidsmarkt. Maandelijks komen er ongeveer 200.000 banen bij. Ze sprak bovendien de verwachting uit dat de inflatie binnen enkele jaren het gewenste niveau van 2% zou bereiken. Met haar opmerking over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt suggereerde Yellen dat een renteverhoging in september zeer zeker tot de mogelijkheden zou behoren. Maatgevend daarbij zou dan het banenrapport zijn dat op 2 september naar buiten komt.

In eerste instantie negeerde de markt deze suggestie. Aandelenkoersen stegen en de rente op de tienjaars treasury daalde. Aan die zelfgenoegzaamheid kwam abrupt een einde toen vicevoorzitter Stanley Fischer voor CNBC verscheen. Niet alleen onderschreef hij de stelling dat een renteverhoging met 0,25% in september een reële optie is, maar hij beaamde eveneens dat een tweede rentstap in september eveneens tot de mogelijkheden behoort. Die suggestie van Stanley Fischer zette een dikke streep door de Wall Street opinie dat de Fed de rente slechts zeer geleidelijk zou verhogen. De markt reageerde als door een wesp gestoken. Aandelenkoersen gingen onderuit en de rente op de 10jaars treasury schoot omhoog. Ook de dollar won aan kracht en de S&P 500 sloot in het rood.

Door de mogelijkheid van twee rentestappen in 2016 dreigt een belangrijke pijler onder Amerikaanse aandelenkoersen weggeslagen te worden en dreigt de rente op schatkistpapier op te lopen. Dat is geen onverdeeld goed nieuws voor beleggers. In Europa zullen we daar weinig last van hebben, eerder het omgekeerde. Er is geen enkele aanwijzing dat de ECB op afzienbare termijn zijn monetair beleid gaat verkrappen, zoals in de VS gebeurt. Door de renteverhogingen in de VS zal de euro verzwakken ten opzichte van de dollar. Dat zal de positie van het exporterend bedrijfsleven ten opzichte van de VS versterken en dat is goed nieuws voor aandeelhouders van die bedrijven!

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *