Vandaag zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting aankondigen dat ze de Europese economie gaat stimuleren middels een omvangrijk opkoopprogramma van schulden. De kwakkelende economie heeft een boost nodig. En daar moet ‘Quantitative Easing’ (QE) oftewel ‘kwantitatieve verruiming voor zorgen. Daarmee volgt Europa de Verenigde Staten en de het Verenigd Koninkrijk die de geldkraan al hadden opengezet.
De voorbije jaren heeft de ECB al de nodige maatregelen genomen om de financiële en economische crisis te lijf te gaan. De basisrente is verlaagd tot bijna nul procent. En als banken tijdelijk geld parkeren bij de ECB krijgen ze een negatieve rente, oftewel het kost de banken geld. Het idee is dat banken dan sneller geld uitlenen. Daarnaast wil de ECB proberen een mogelijke deflatiescenario te bestrijden. De enorme daling van de energieprijzen aan het eind van 2014 heeft de inflatie flink naar beneden gedrukt. De komst van deflatie in december (het prijspeil daalde met 0,2% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder) zal voor de ECB eveneens aanleiding zijn om QE te starten.
Het is de vraag of dit beleid zal werken. In Japan kampen ze met een torenhoge overheidsschuld terwijl het bedrijfsleven en de economie nauwelijks herstel hebben laten zien.
Eerder schreef ik: “Het beleid van centrale banken moet niet zo zeer gezien worden als bepalend maar eerder dat ze worden bepaald uit economische overwegingen. De monetaire autoriteit reageert op veranderingen in de economie en past haar beleid daarmee aan. De echte oorzaak van de lage rentes is daarmee de bestaande overcapaciteit in verschillende sectoren van de economie. Die zorgt voor een werkloosheid en dalende prijzen.
De ECB reageert hierop door de rente te verlagen.Als de ECB slaagt in de opzet om de inflatie te verhogen en de waarde van de euro te drukken is dat slecht nieuws voor de gemiddelde Europese huishouden. De maatregelen van de Japanse centrale bank (BoJ) hebben geleid tot meer inflatie maar de werkloosheid is niet afgenomen en de lonen zijn gestegen. De Japanse misère index(werkloosheid tezamen met inflatie) is op het hoogste niveau in 33 jaar!”
Start met Automatisch Beleggen
En u denkt dat de oil majors het moeilijk hebben? Misschien, maar wat dacht u van de financiële industrie?
Zijn de gouden jaren voor het kapitalisme voorbij? Je zou het haast gaan denken als je kijkt naar de verwachtingen voor de bedrijfswinsten !
Een van de vervelende aspecten van Covid-19 is, dat het opdook op een moment dat de naweeën van de financiële crisis nog voelbaar waren.
De stijgende huizenprijzen blijven voor records zorgen in Nederland. De gemiddelde woningwaarde lag eind 2021 op een recordhoogte van €431.000.
Gisteravond werd Eric Mecking geïnterviewd op Radio 1 over de vraag wat het effect is van het ‘aanzetten van de geldpers’: bit.ly/Geldpers
Elke actie van de ECB lijkt door de ECB zelf geïnitieerd te zijn maar in feite loopt men met de markt mee en is de markt die bepaald wat de ECB doet. Dit is al tijden gaande, dat de ECB niets meer ‘kan bieden’,of ‘overbieden’,dan wat de markt bepaald.
Het komt er dus gewoon op neer dat de ECB niet is opgewassen tegen wat er daadwerkelijk aan de hand is, vandaar dat men nu ook door de middelen heen is…
Een krachtiger crisis als dit hebben wij, en de ECB…, niet eerder meegemaakt.