Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wij zijn allen Japanners

Vandaag zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting aankondigen dat ze de Europese economie gaat stimuleren middels een omvangrijk opkoopprogramma van schulden. De kwakkelende economie heeft een boost nodig. En daar moet  ‘Quantitative Easing’ (QE) oftewel ‘kwantitatieve verruiming voor zorgen. Daarmee volgt Europa de Verenigde Staten en de het Verenigd Koninkrijk die de geldkraan al hadden opengezet.

De voorbije jaren heeft de ECB al de nodige maatregelen genomen om de financiële en economische crisis te lijf te gaan. De basisrente is verlaagd tot bijna nul procent. En als banken tijdelijk geld parkeren bij de ECB krijgen ze een negatieve rente, oftewel het kost de banken geld. Het idee is dat banken dan sneller geld uitlenen. Daarnaast wil de ECB proberen een mogelijke deflatiescenario te bestrijden. De enorme daling van de energieprijzen aan het eind van 2014 heeft de inflatie flink naar beneden gedrukt.  De komst van deflatie in december (het prijspeil daalde met 0,2% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder) zal voor de ECB eveneens aanleiding zijn om QE te starten.

inflatie 22 januari 2015
inflatie 22 januari 2015

 

Het is de vraag of dit beleid zal werken. In Japan kampen ze met een torenhoge overheidsschuld terwijl het bedrijfsleven en de economie nauwelijks herstel hebben laten zien.

Eerder schreef ik: “Het beleid van centrale banken moet niet zo zeer gezien worden als bepalend maar eerder dat ze worden bepaald uit economische overwegingen. De monetaire autoriteit reageert op veranderingen in de economie en past haar beleid daarmee aan. De echte oorzaak van de lage rentes is daarmee de bestaande overcapaciteit in verschillende sectoren van de economie. Die zorgt voor een werkloosheid en dalende prijzen.

De ECB reageert hierop door de rente te verlagen.Als de ECB slaagt in de opzet om de inflatie te verhogen en de waarde van de euro te drukken is dat slecht nieuws voor de gemiddelde Europese huishouden. De maatregelen van de Japanse centrale bank (BoJ) hebben geleid tot meer inflatie maar de werkloosheid is niet afgenomen en de lonen zijn gestegen. De Japanse misère index(werkloosheid tezamen met inflatie) is op het hoogste niveau in 33 jaar!”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Wij zijn allen Japanners”

  1. Avatar

    Elke actie van de ECB lijkt door de ECB zelf geïnitieerd te zijn maar in feite loopt men met de markt mee en is de markt die bepaald wat de ECB doet. Dit is al tijden gaande, dat de ECB niets meer ‘kan bieden’,of ‘overbieden’,dan wat de markt bepaald.

    Het komt er dus gewoon op neer dat de ECB niet is opgewassen tegen wat er daadwerkelijk aan de hand is, vandaar dat men nu ook door de middelen heen is…
    Een krachtiger crisis als dit hebben wij, en de ECB…, niet eerder meegemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *