Deze week gingen de internationale beurzen fors onderuit. Ter verklaring keek menigeen naar het dreigend omvallen van de Chinese vastgoedreus Evergrande.
Toch was de communis opinio dat er geen grote ongelukken op de beurzen te verwachten waren. Analisten gingen en gaan ervan uit, dat de Chinese overheid Evergrande de helpende hand gaat toesteken om erger te voorkomen.
Is dat niet wat te gemakkelijk? Evergrand heeft kortlopende schulden ter waarde van $ 142 miljard aan zijn toeleveranciers. Die dreigen zwaar in de problemen te komen? Hoe lossen we dat op?
Enne, zullen de problemen van Evergrande de vastgoedmarkt onberoerd laten? Of zal er een golf van onrust over deze markt spoelen als blijkt dat door de problemen bij Evergrande er geknaagd gaat worden aan het vertrouwen in de sector waardoor huizenprijzen zouden kunnen kelderen?
Dat kan lelijke politieke en economische repercussies hebben.
Moeten we de problemen bij Evergrande niet bezien tegen de achtergrond van een bedrijfsleven dat een schuldenlast torst die tweemaal zo groot is als de van de Amerikaanse corporates? Kunnen problemen bij Evergrande dan niet de bekende vlam in de pan zijn?
De Chinese overheid vermag veel, maar ook daar is een einde aan! Is de huidige communis opinio niet een vorm van wensdenken?
Start met Automatisch Beleggen
De Big-Tech industrie zal blijven groeien. De belegger mag Big-Tech niet laten ontbreken aan zijn portofolio. Het vooruitzicht voor 2022?
De pandemie dwingt veel grote bedrijven met de billen bloot te gaan. Ze zitten, zeker in de VS, tot over hun oren in de schulden en dat is zeker in crisistijden bepaald geen pre.
Na de oplaaiende angst voor inflatie lijken markten nu in een diepe sluimer terecht gekomen.
De Europese elektriciteitsmarkt blijft in beroering, maar de recordprijzen houden niet alleen de consument in spanning.