De weerstand tegen mondialisering (“globalisering”) zal exploderen vanwege de toenemende ongelijkheid in de wereld. Niet iedereen kan in dezelfde mate meeprofiteren met de economische groei en dat geldt recentelijk ook vooral in de ontwikkelde landen. Een voorbeeld van protest is de recente Brexit referendum waarin de meerderheid van de Engelsen uit de Europese Unie (EU) wil stappen. Dat schrijft Dat schrijft consultancyfirma McKinsey in een rapport.
Dat is opmerkelijk omdat zij altijd een warme pleitbezorger van mondialisering waren. In 2010 schreven ze nog dat de belangrijkste factoren van mondialisering nog in tact waren en dat niet verbonden zijn gelijk staat aan achterlopen. Het recente rapport wijst echter op dat de voordelen van mondialisering niet gelijk zijn verdeeld. De inkomensgroeivooruitzichten zijn aanzienlijk verslechterd. Richard Dobbs, een van de onderzoekers, vergeleek in een interview aan persbureau Bloomberg de opbouw van weerstand als een gevaarlijke gaslek in een rij van huizen. Een van hen zal exploeren en dat zal volgens hem niet het Verenigd Koninkrijk. “Als we nieuw beleid maken, laten we dan denken aan zulke groepen die op een achterstand zitten. Soms kunnen rechtvaardigheid en efficiëntie met elkaar botsen. Zijn we bereid om de concurrentie een beetje geweld aan te doen en daarbij de risico’s van een dergelijke explosie te verminderen”, aldus Dobbs.
Het standpunt over mondialisering van McKinsey beschreef hij als een evolutie. De visie van de consultancyfirma is genuanceerder geworden. McKinsey ziet nog steeds voordelen in handel en immigratie maar wijst ook op de mogelijke risico’s.
Volgens het rapport steeg 65% tot 70% van het inkomen van huishoudens in ontwikkelde landen tussen 2005 en 2014 nauwelijks. In de periode 1993-2005 was dat minder dan 2%. De berekening is gebaseerd op het inflatie gecorrigeerde inkomen van arbeid, rente, dividend en vermogenswinst maar houdt geen rekening met belastingnivellering en inkomensoverdracht zoals sociale uitkeringen. Als deze meegenomen worden dat bedroeg dat percentage 20% tot 25%.
Lees ook:
Voor een enkeling was de komst van een nieuwe pandemie geen verrassing. Mens en dier leven in grote delen van de wereld simpelweg te dicht op elkaar. Dat moet geregeld wel misgaan.
Het beleid van centrale banken heeft de aandelenmarkten overal ter wereld omhoog gestuwd. Dit gebeurt uiteraard tot grote vreugde van aandelenbeleggers.
Christian Sewing roept bedrijven op om zich agressiever aan te passen aan de nieuwe omstandigheden als gevolg van de coronacrisis. Hij denkt dat de crisis langer zal duren dan verwacht.
De verwachting is dat de coronacrisis ook een negatieve impact op de woningmarkt zal hebben.