Ik heb slecht nieuws voor de doemdenkers. Een nieuwe cyclus is onderweg en die kan wel eens Super zijn. De wereldeconomie verdubbelt binnen 16 jaar in deze opgaande fase. Dat schrijft de Britse bank Standard Chartered in een opmerkelijk rapport.
Een supercyclus is een periode van hoge wereldwijde economische groei die minstens een generatie aanhoudt, gedreven door handel, hoge investeringen, verstedelijking en technologische innovatie. Ook wordt een supercyclus gekarakteriseerd door de opkomst van nieuwe economieën met hoge groei.
Volgens de bank zitten we nu in een supercyclus die gedreven is door industrialisatie, verstedelijking, opkomende markten en de wereldhandel.
Eerste Supercyclus
De eerste supercyclus startte in de tweede helft van de 19e eeuw, in de periode 1870-1913. De wereldeconomie groeide aanzienlijk met 2,7% gemiddeld in reële termen. Dat was 1% hoger dan het gemiddelde in de voorafgaande 50 jaar. De Verenigde Staten was destijds de China van de wereld, waarin het land klom van de 4e plek naar de grootste economie ter wereld.
Tweede Supercyclus
Na de Tweede Wereldeconomie begon een forse opleving van de wereldeconomie die tot de jaren zeventig van de vorige eeuw duurde. De gemiddelde expansie bedroeg 5% per jaar, eveneens gecorrigeerd voor inflatie. Japan en de Aziatische Tijgers waren de overwinnaars. Het marktaandeel van het land van de Rijzende Zon steeg van 3% naar 10% van de wereldeconomie.
De rappe groei kwam voort uit de inzet van nieuwe technologieën die uitgevonden werden tijdens de Industriële Revolutie en door de opkomst van een nieuwe belangrijke economie. (VS) Het herstel van de schade gaf eveneens een positieve impuls vanwege nieuwe investeringen en herbouw.
Daarnaast kwam een nieuwe middenklasse in de Westerse wereld op de opkomst van Aziatische landen die de wereldeconomie in bloei zette. De cyclus werd gekarakteriseerd door culturele veranderingen een stijging van het geboortecijfer (babyboom).
Derde Supercyclus
Volgens de bank is in 2000 een nieuwe cyclus gestart. De periode tussen de tweede-en derde supercyclus werk gekenmerkt door een vertraging van de groei in Japan, een aantasting van de hegemonie van het Westen en de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Ook traden er valutacrises in Latijns Amerika op. Er was geen drijvende kracht waarachter de wereldeconomie kon floreren. In 2000 bedroeg de omvang van de wereldeconomie $32 biljoen. Na een wereldwijde recessie en financiële crisis is de omvang meer dan het dubbele dan tien jaar geleden. De wereldeconomie kromp aanzienlijk maar het is nu al weer terug op het niveau van voor de crisis. Volgend jaar kan de omvang toenemen naar $64,7 biljoen. Ook de wereldhandel is volledig hersteld.
In 2030 kan de wereldeconomie volgens de prognoses van Standard Chartered groeien naar $308 biljoen. Dat is tegen de huidige dollarprijzen een omvang van $129 biljoen. Als prijzen constant worden gehouden is dat een equivalent van $143 biljoen.
Als deze schattingen bewaarheid worden, dan betekent het dat de wereldeconomie meer dan zal verdubbelen van de huidige omvang van $62 biljoen naar $126 biljoen in 2027.
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Start met Automatisch Beleggen
Het was het schrikbeeld aan het begin van de pandemie. Veel bedrijven zouden ondanks ruime liquiditeitssteun uiteindelijk toch kopje onder gaan.
De eerste 100 dagen in functie zijn een maatstaf om het succes van Amerikaanse presidenten te meten. Wat is tot nu toe de impact op de markten geweest en wat mogen we nog verwachten?
Terwijl de focus ligt op het bestrijden van de COVID-19 pandemie, wordt een andere ontwikkeling onderbelicht: de schrikbarende stijging van het aantal mensen met geestelijke gezondheidsklachten.
India was het land van de natte droom van het outsourcend Westers bedrijfsleven. Een oneindig groot aantal goed opgeleide Indiërs werkte hard voor een grijpstuiver.
het gaat om de grote getallen en het grote geheel…misschien wel heel positief voor doemdenkers, die eindelijk gaan ervaren dat bijv goud en zilver enorm zullen stijgen tgv innovatie en technologie waarbij edelmetalen onontbeerlijk zijn.
Dat huizen eindelijk betaalbaar worden, energie gratis, medische wetenschap en zorg met enorme sprongen vooruit (je weet wie het zegt;-)) en voor spaarders eindelijk weer een rentestand waar je wat mee kan, dus rentenieren terug van weggeweest en beleggen in aandelen maakt plaats voor investeren in eigen kunnen ipv dat van anderen???
Met alle biljoenen die in het systeem gepompt zijn, is het niet zo vreemd dat de wereldeconomie in omvang toeneemt (het rolt ergens heen en die bedragen zullen op hun beurt ook weer kans krijgen voor bijv. banken om uit het niets enorme bedragen bij te creeren…helaas vnl voor zichzelf). Bij hyperinflatie zijn de nullen achter het getal mogelijk niet eens meer zo makkelijk te tellen of uit te spreken.
Met het internet kwam er een turbo op de snelheid vd economie, maar het zijn nu de banken/overheden die de snelheid van het geldprinten doen accelereren! De getallen, hoe sterk ze ook mogen stijgen, zeggen mij niet zoveel over de welvaart voor ieder van ons (wel voor enkelen).
Met alle kennis en kunde die we nu hebben, lijken we grip te hebben om economische processen, maar hoewel medische wetenschap aantoont dat we onze levensduur aardig kunnen verlengen, zijn we nog steeds niet in staat te ontsnappen aan de dood…m.a.w.; we hebben een crisis kunnen opvangen, maar we zijn daar nog alles behalve verlost van een nieuwe dreiging (en dan u.h.v. de ‘oplossing’ van de laatste crisis) al houden we ons dat maar wat graag voor dat we alles in de hand hebben en houden.