Een centrale bank die bepaalt hoeveel geld er beschikbaar is en wat de rentevoeten dienen te zijn is even schadelijk als een centrale overheid dat bepaalt hoeveel er geproduceerd moet worden en wat de prijzen moeten zijn. Een centrale planning leidt tot een verarming van iedereen.
Het was Ludwig Von Mises die als eerste in de geschiedenis duidelijk maakte waarom het communistische systeem niet zou werken. De centrale planners van het communisme, die besloten hoeveel producten er gemaakt dienden te worden en tegen welke prijs ze dienden verkocht te worden, konden nooit over genoeg informatie beschikken om hun werk goed te doen. Het gevolg is dat men teveel van bepaalde goederen had en serieuze tekorten van andere goederen.
Als je niet centrale planners maar gewoon de markt laat bepalen wat er geproduceerd moet worden en tegen welke prijs het verkocht mag worden dan loopt het vanzelf. Wat in overvloed is zal goedkoper worden, minder winst op gemaakt worden, en de productie afremmen. Wat tekort is zal duurder worden, winsten vergroten en extra productie stimuleren. Geen enkele centrale planner kan het beter doen dan de markt. De vrije markt economie waar prijszetting en productie aantallen door de markt gedicteerd worden zal dan ook efficiënter zijn, minder verspillen en de behoeften van de mensen beter bevredigen.
Ludwig Von Mises voorspelde dan ook dat het communisme zou verdwijnen en de socialisten van Duitsland de oorlog tegen Amerika zouden verliezen doordat de vrije markt van de Amerikaanse economie veel beter en efficiënter produceert dan de planeconomie van de socialisten en communisten. Zijn voorspellingen zijn beide uitgekomen.
http://www.youtube.com/watch?v=EpATNp5DjYI&feature=player_embedded
Het boek ‘Wat heeft de overheid met ons geld gedaan’ is een Nederlands boek dat bondig uitlegt hoe ons vrije markt geld systeem, waar de consument bepaalde of zijn geld beschikbaar was en tegen welke interest, langzaam is veranderd in een centraal gepland systeem, waar centrale bankiers zijn gaan bepalen hoeveel geld er beschikbaar was en tegen welke interest.
Het boek leest in het begin wat moeilijk maar toch wordt je erin gezogen omdat het interessant is. Je begint te zien hoe het mogelijk is dat ons geld gemonopoliseerd werd. Hoe de overheid vervolgens op grote schaal aan valsmunterij (beter gekend als quantitive easing) is gaan doen waardoor iedereen die euro’s bezit op lange termijn serieus koopkracht verliest.
Maar het boek toont ook aan hoe ons fiat geldsysteem de kloof tussen arm en rijk vergroot doordat vooral mensen met een vast inkomen gekoppeld aan ‘officiële inflatie’ cijfers hun koopkracht verliezen. Hoe een centrale inflatoire planning leidt tot meer booms en busts, ‘get quick rich’ speculatie mentaliteit promoot ten koste van noeste arbeid en creatie, lenen en eerst spenderen interessanter maakt als sparen, ondernemers op het verkeerde spoor zet door intrestvoeten te creëren die niets met de markt werkelijkheid te maken hebben, het aantal malinvesteringen laat toenemen, de wisselkoersen van de munten instabiel maakt tegenover elkaar en wereldhandel wordt tegen gewerkt en hoe de subtiele maar zware inflatie belasting een veel groter staatsapparaat mogelijk maakt.
Het boek doet je begrijpen waarom een vrij geldsysteem, los van manipulaties door centrale planners, waar hoeveel geld er beschikbaar is en tegen welke renteinterestvoet bepaald wordt door de markt, een verrijking betekent voor ons allen en onze welvaart terug enorm zal doen toenemen.
Je kan het boek gratis downloaden of al voor 9,95 euro het papieren boekje krijgen bij je thuis. Het was Michaël Bauwens van het nieuw opgerichte Rothbard Instituut dat me het boek ter recensie opstuurde. Met het Rothbard Instituut hebben we de Nederlandse versie van het wereldbefaamde Ludwig Von Mises instituut dat pleit voor een vrije markt geldsysteem gebouwd op een harde valuta dat niet bijgeprint kan worden door de overheid. Rothbard heeft ook een blog dat de moeite is te checken. Knap initiatief van hen en met dit eerste Nederlandse boek dat ze uitbrengen, een vliegende start. Doe zo voort Rothbard!
Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be
Start met Automatisch Beleggen
Ondanks de huidige hoge goudprijs is het edelmetaal nog steeds een veelbelovende waardering tegen de achtergrond van historisch lage reële rentetarieven.
De digitale munt bitcoin is een blijvertje en staat nog maar in het begin van een verdere beweging omhoog. Daarbij kan de cryptovaluta zelfs de 100.000 dollar aantikken.
Nog steeds aangemoedigd door het gouden jaar 2019, voorspellen specialisten en analisten van edelmetaal ook een stijgende goudprijs voor 2020.
Over de hele wereld woedt er discussie over de beste manier om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken, waarbij landen radicaal verschillende benaderingen hanteren in de strijd tegen de ziek...