Waarheden, halve waarheden, leugens en bluf

Hoe nadrukkelijker bankiers of politici iets ontkennen hoe groter de kans is dat het tegengestelde de waarheid is. Het meest historische voorbeeld hiervan is natuurlijk ex-president Clinton in 1998 met de uitspraak: ‘I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky’.

Ook in Europa is liegen of op zijn minst de waarheid verdraaien een ‘normaal’ verschijnsel bij bankiers en politici. Juncker, de huidige president van de Europese Commissie, maakte het in 2012 klip en klaar toen hij zei: “When it becomes serious, you have to lie.”

Vervreemding tussen elite en bevolking

Meer en meer vervreemden bankiers en politici van de gewone bevolking. Democratie wordt ondergeschikt gemaakt aan hun idealen en/of eigenbelang. Het zogenaamde ‘hogere’ belang gaat voor democratie en levensstandaard van normale stervelingen.

Terwijl een groot deel van de Griekse bevolking onder de armoedegrens leeft probeert Europa – sterker nog: eist Europa – van Griekenland dat zij hun failliete banksysteem in stand houden. Meer dan 90% van de 240 miljard euro steun die Griekenland ontving, is rechtstreeks naar de Europese banken gegaan.

Door de Europese repressies en extreme bezuinigingen heeft Griekenland recentelijk democratisch gekozen voor de nieuwe politieke wind van Syriza die het belang van de ’gewone’ Griek wil behartigen.

Afgelopen week kregen we de keiharde realiteit te horen van de kersverse Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis, die geen blad voor de mond neemt: ‘Ik ben de financiële minister van een failliet land’.

Dit staat haaks op te woorden van Nouy, de voorzitter van de Raad van Toezicht bij de Europese Centrale Bank. Hij zei recentelijk: “De Griekse banken zijn ‘vrij gezond’ en hebben hun balansen versterkt. De ECB verwacht dat de Griekse banken de huidige crisis zullen overleven.”

Ratingbureau Standard & Poor’s verlaagde afgelopen vrijdag de rating voor Griekenland van B naar B-, een stap dieper in de ‘junk-zone’. Inmiddels heeft onze eigen Jeroen Dijsselbloem de duimschroeven bij de Grieken verder aangedraaid door een deadline te zetten op 16 februari voor verlenging van financiële steun.

Ontsnappen uit een wurgreep

De banken en politici zijn in shock. Na hun bluffen, liegen en waarheden verdraaien is er nu opeens een regering die de waarheid zegt. De media doen ons geloven dat de Griekse regering knock-out in de hoek ligt en de eisen van Europa zal slikken. Maar ik ben van mening dat Griekenland niets te verliezen heeft en tot het uiterste zal gaan om de belangen van de gewone Griek te behartigen.

Europa echter heeft veel te verliezen. Als Griekenland uit de Europese Unie stapt of zware concessies van Europa krijgt, zal de democratie gezegevierd hebben. Dit schept dan meteen ook een precedent. In andere Europese landen kan dan het vuur hoger worden opgestookt om ook onder de wurggreep van Europa uit te komen. Het is dan nog maar een kwestie van tijd voor het Europese kaartenhuis uiteenvalt.

De eerlijkheid van Varoufakis is ongewenst in de moderne politiek en kan zelfs gevaarlijk zijn want het ondermijnt het vertrouwen in het hele systeem. Maar aan de andere kant het leven in een soort matrix die bestuurd wordt door een elite die bepaald wat goed is voor het ‘gepeupel’ een gevaar voor de democratie. Griekenland is de bakermat van de democratie en lijkt anno 2015 democratie nieuw leven in te blazen.

(N)euro

Sinds ruim een jaar is er een opmerkelijke ontwikkeling gaande in het hart van Europa namelijk Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk. Deze vier landen zijn bezig om een groot deel van hun goudvoorraad uit de kluizen van New York, Parijs en Londen te verschepen naar eigen bodem.

Waarom? En waarom niet omruilen in euro’s of dollars? Er kan maar één verklaring zijn: centrale banken vertrouwen elkaar niet meer en deze landen houden er serieus rekening mee dat de Europese Unie uiteenvalt en de euro het niet overleeft. Door goud op eigen bodem te bewaren is het makkelijker om een nieuwe munt te creëren. Bijvoorbeeld een neuro.

Een onmogelijk scenario? Nederland had in 2012 een back-up plan om een nieuwe munt te introduceren mocht de euro omvallen. Dit scenario werd in 2014 schoorvoetend bevestigd door Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en ook door Jeroen Dijsselbloem.

Draghi’s mythische woorden te doen ‘whatever it takes’ om te euro in stand te houden worden dus duidelijk ondermijnd door recente acties van Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk. Als je wilt weten wat politici van plan zijn moet je dus niet geloven wat ze zeggen maar wat ze doen.

10 gedachten over “Waarheden, halve waarheden, leugens en bluf”

 1. Klopt helemaal. de oude elite heeft niet in de gaten dat een nieuwe generatie is opgestaan die de corruptie van een selecte elite van bankiers en politici niet meer accepteert. Duitsland heeft een miljarden schuld aan Griekenland.Waarom praat daar niemand over? Voor echte hervormingen moet je echter in Amerika zijn om de macht van een paar families en bankiers te breken…zal wel niet lukken zonder revolutie van onderaf…de vraag is wie dit nog langer pikt? Tijden veranderen en Brussel zal dat ook moeten gaan inzien!

 2. Je kunt het ook anders zien, er is een crisis gaande die bankiers en politici eigenlijk gewoon overvallen. Dan is er een grote kans dat er dingen worden beloofd, of gedaan, die in strijd kunnen zijn met de daadwerkelijke crisis. Krachten die voortvloeien uit een crisis zijn immers zeer groot.
  Leugens, of wat dan ook, is wat men denkt te zien, maar in feite ‘probeert’ men verkeerde maatregelen te nemen, onwetendheid van deze crisis is waar het op berust is.

  Het is heel makkelijk om bankiers de ‘schuld’ te geven, maar een situatie als deze komt waarschijnlijk nergens in het handboek voor bankiers voor. Een zondebok móet er zijn natuurlijk…, geheel onterecht als er te weinig kennis van deze materie aanwezig is.

 3. Tsunami aan leugens.

  Toegegeven dat er niet op een front wordt gelogen, wil ik toch even in de herinnering brengen hoeveel er in het voortraject naar de Euro al gelogen is door de Grieken.

  De eerlijkheid van Varoufakis, LAAT ME NIET LACHEN!

  Natuurlijk liegt hij het ook wel weer voor elkaar dat het overbruggingskrediet van 10 miljard er komt,
  Vervolgens gaan ze voorbereidingen treffen om uit de Euro te stappen.
  Dit kost enorm veel geld, maar geen nood.
  Dat betalen wij met zijn allen

 4. Dit artikel gaat niet alleen over Griekenland happytrader. Het geeft goed weer hoe een crisis verloopt,bij Griekenland komen, en kwamen, de eerste tekenen tot uiting….

  Op laste van de EU bezuinigingen doorvoeren die een land meer kwaad dan goed doet verdiend geen schoonheidsprijs, daarmee is ook al eens bewezen dat diezelfde EU geen flauw benul heeft van de situatie waarin alles zich bevindt.Griekenland mag dan een probleem hebben, maar Brussel heeft een grotere, de ontkenning van een crisis.

 5. Dit artikel gaat inderdaad over de crisis in Europa.Miraka. En wie functioneert als turbo voor deze crises?
  Bezuinigingen omvatten voor iemand met een gezond verstand: niet met 50 jaar met pensioen, net als de rest van Europa belasting betalen, geen ouderdomspensioenen meer betalen aan mensen die al lang overleden zijn ( bizar hè, maar gebeurt bij meer dan 800.000 gevallen}. Alle mogelijke subsidies voor projecten die nooit van de grond zijn gekomen nu eindelijk eens schrappen,. Stoppen met het bevoordelen van ambtenaren via vriendjespolitiek op posten, waarvoor ze geen opleiding hebben gehad, terwijl ze er nog een baantje bij hebben. Het onmogelijk maken van wegsluizen van miljarden Euro buiten de Eurozone door mensen met geld, omdat deze oplichters weten dat op enig moment de Griekse munt weer terug komt en ze dan liever Euro’s hebben. Dat de banken hierdoor intrinsiek reeds failliet zijn, deert ze niet. Europa gaat de tekorten immers bijvullen zodat ze wederom kunnen toeslaan.. .

  Happytrader

 6. Helaas koppel jij het éen aan het ander happytrader, hieruit blijkt maart weer eens dat met nuchter kijken naar dingen vaak de verkeerde conclusies wordt getrokken.
  Het spijt me, je zult toch even dieper moeten gaan dan het nuchtere denken…

 7. Dat jij van Griekse afkomst bent miraka houdt niet vanzelfsprekend in dat jij de beschreven instelling en misstanden huldigt. Voel je niet aangesproken.
  Griekenland heeft alle verwerpelijke middelen gebruikt die mogelijk zijn om in het clubje te worden opgenomen. Zij wilden zo graag, zij niet wij, herinner je je dat nog en ook dat wij dat liever niet wilden?

  Happy

 8. Heet ook nog gewoon Edwin.

  Jij hebt wellicht problemen met Griekenland, ik niet.
  Jij ziet overal aanleiding waarom het mis gaat met Griekenland, ik niet.
  Betrekt het éen bij het ander, ik niet.
  En jij ziet geen globale crisis, ik wel.

  Maar blijf vooral de focus houden op Griekenland!….

 9. Waarom onder 2 namen posten? Zonderlinge hobby
  voor de goede verstaander:
  het zijn meestal belastingbetalers die de gang van zaken in Griekenland niet pruimen

  Happy

 10. Nu sla je de spijker op z’n kop happytrader, zal de bevolking van Griekenland toevallig niet tegen hogere belastingen hebben aangekeken de laatste jaren?..
  Wat het volk niet aankan, en derhalve niet pikt, leidt in 9 van de 10 gevallen tot sociale onrust. Eén partij heeft dat goed ingezien en gaat hiermee aan de slag.
  En dit is alleen nu nog maar éen land waar het fenomeen crisis tot uiting komt..

  Edwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.