Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gokje met TomTom kan geen kwaad

TomTom is een Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. Het is Europa’s grootste en wereldwijd een van de marktleiders van navigatietoepassingen. Het bedrijf heeft kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Londen, Massachusetts, Edinburgh, Berlijn, Leipzig en Taiwan. Aan het begin van 2014 had TomTom wereldwijd ruim 4000 medewerkers in dienst op 54 locaties in 35 landen.

TomTom biedt drie soorten producten: 1. Tom Navigator-software voor gebruikers van PDA’s, Pocket PC’s en iPhone. 2. Alles-in-een navigatie-apparaten (zogenoemde PND’s); de TomTom GO is een stand-alone autonavigatiesysteem en 3. TomTom Mobile-producten voor gebruikers van een smartphone om van hun mobiele telefoon een autonavigatiesysteem te maken.

In 1991 begonnen Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen, beiden pas afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, het bedrijf Palmtop, dat applicaties ging ontwikkelen voor de eerste generatie handheld computers. In 2001 werd Harold Goddijn, ex-CEO van Psion, de derde volledige partner, en kreeg het bedrijf de nieuwe naam TomTom. Ook TomTom kwam met een mobiel autonavigatiesysteem, TomTom Navigator. TomTom Navigator werd een groot succes. In mei 2008 werd bekend gemaakt dat TomTom voor 2,9 miljard euro (4,5 miljard dollar) digitale kaartenmaker TeleAtlas overnam.

2013 was financieel gezien geen goed jaar. Op alle fronten moest het bedrijf een forse veer laten. De omzet daalde met bijna 9% naar een bedrag van € 963 miljoen. De winst kelderde met maar liefst 31,8% naar een bedrag van € 59,9 miljoen. Met een achteruitgang van meer dan 32% deed de winst per aandeel het nog net iets slechter. De wpa kwam uit op € 0,27.

De resultaten over 2014 zullen naar alle waarschijnlijkheid lager gaan uitvallen. Bij de presentatie van de cijfers over het 3de kwartaal gaf het management een guidance af voor heel 2014. De omzet zal volgens het management uitkomen op een bedrag ergens tussen € 930 miljoen en € 950 miljoen. Dat was een verbetering ten opzichte van een eerdere guidance van € 925 miljoen, maar weer wel minder dan de consensusschatting van analisten. Die staat op € 953 miljoen. De guidance van het management impliceert overigens, dat ook de cijfers over het 4de kwartaal aan de magere kant zullen zijn met een omzet van € 250 miljoen tot € 255 miljoen.

Volgens ceo Goddijn lijkt er verandering te komen in het seizoenspatroon van TomTom. Traditiegetrouw was het laatste kwartaal met al zijn feestdagen het sterkste kwartaal. Maar dat lijkt niet meer het geval te zijn. Daarvoor in de plaats komt de piek in de verkopen in de zomermaanden te liggen. Dat heeft wellicht te maken met het geleidelijk afnemend belang van het Consumersegment voor TomTom. Hier krijgt het bedrijf met steeds sterkere concurrentie te maken. Het management denkt echter, dat hier de bodem van het dal wel in zicht is.

TomTom bouwt zijn toekomst meer en meer in de automotives en dan niet meer in de vorm van hardware, maar vooral in de vorm van software. In de auto-industrie komt de nadruk meer en meer te liggen op verregaande automatisering. De hype van het moment is de zelfsturende auto en dat zal de vraag naar navigatiesoftware alleen maar doen toenemen. In dit licht moet dan ook de samenwerking van TomTom gezien worden met Volkswagen. TomTom gaat Volkswagen kaarttechnologie leveren om in de auto in te bouwen. Levering van de nieuwe technologie zal ingaan in het tweede kwartaal van 2015. De Verenigde Staten vormen het proefgebied. TomTom gaat trouwens zijn gespecialiseerde software ook leveren aan Bosch.

Outlook

De verwachting is, dat vanaf 2016 de verkopen van Automotive echt gaan versnellen. Dat is op zich verheugend nieuws, maar daar past wel een kanttekening bij. Zelfs bij een groei, die ver boven 10% uitstijgt, zal het nog wel even duren voordat Automotive de kwijnende rol van Consumer kan compenseren. In de eerste drie kwartalen droeg Automotive 12,4% bij aan de omzet van het bedrijf. Anders gezegd, het duurt nog zeker tot in 2016 voordat de transitie binnen Automotive volledig is afgerond. Pas in 2016 zal de versnelling in de groei echt zichtbaar worden.

Dat betekent, dat van de resultaten over 2014, en wie weet ook over 2015 weinig opwindends te verwachten is. Dat heeft dan weer zijn beperkingen voor de ontwikkeling van de koers. De opwinding over de nieuwe groeikansen in 2016 zitten waarschijnlijk al in de koers verwerkt. Als er weinig kans is op goed nieuws in de komende kwartalen, is het opwaarts potentieel voor de koers beperkt. Met een koerswinstverhouding van 22X voor 2015 en geen dividend is het aandeel zonder meer duur.

De magere vooruitzichten voor de korte termijn en het ontbreken van dividend maken het aandeel onaantrekkelijk voor de defensieve en gebalanceerde portefeuille. Voor beleggers, die de blik wat verder durven te werpen, kan het aandeel toch aantrekkelijk zijn. In 2016 moet het tij immers echt gaan keren! En wie weet, blijken de eeuwig durende overnamegeruchten in 2015 wel werkelijkheid te worden. Een gokje, een niet al te grote positie kan dan geen kwaad!

Figuur 1 Kerncijfers TomTom

Conclusie

TomTom in transitie!

Koers: € 5,88

•    De korte termijnvooruitzichten zijn niet echt gunstig voor TomTom

•    Automotive gaat pas in 2016 substantieel bijdragen aan de groei

•    Al het goede nieuws zit al in de koers

•    TomTom keert geen dividend uit. De koerswinstverhouding is met 22X fors

•    Aandeel is daarom niet geschikt voor defensieve en gebalanceerde portefeuille

•    Een kleine positie in de offensieve portefeuille kan met het oog op aanhoudende overnamegeruchten geen kwaad

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Gokje met TomTom kan geen kwaad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *