In mijn reeks over valuta is het nu de beurt aan de Mexicaanse peso, een van de meest verhandelde valuta’s ter wereld. Voor mij persoonlijk is het een interessante valuta. Ik heb namelijk destijds heb ik een scriptie geschreven over de Mexicaanse valutacrisis in 1994. Vorige week kwam de Zweedse kroon aan bod. Daarvoor heb ik een analyse gegeven over de Engelse pond, de Turkse Lira en de Noorse Kroon.
De Mexicaanse peso (MXN) is de munteenheid van Mexico. Een peso is verdeeld in 100 centavo. Het symbool voor peso is $, het symbool voor centavo is ¢. Er zijn munten van 10¢, 20¢, 50¢, $1, $2, $5, $10 en $20. Een munt van $50 bestaat ook, maar wordt niet veel gebruikt. Er bestaan bankbiljetten van $20, $50, $100, $200, $500 en sinds kort ook van $1000. $10-biljetten zijn nog officieel betaalmiddel, maar worden niet meer gedrukt. Op de munten staan Azteekse symbolen, op de bankbiljetten staan helden uit de Mexicaanse geschiedenis.
De Mexicaanse peso was gebaseerd op de Spaans-koloniale peso. In 1785 werd de peso in de Verenigde Staten als officieel betaalmiddel erkend. Vanaf 1792, toen de eerste Amerikaanse dollars werden geslagen, was de waarde van de Amerikaanse dollar 1 op 1 gekoppeld aan de Mexicaanse peso. Na 1857 was de Mexicaanse peso niet langer meer officieel betaalmiddel in de Verenigde Staten, en een jaar later verloor het ook in Canada die status.
De Mexicaanse peso bestaat in haar huidige vorm sinds 1993. In dat jaar werd de oude peso (MXP), die instabiel was geworden, vervangen door de Nuevo Peso. Eén nieuwe peso was 1000 oude peso’s waard. Sinds 1996 is het woord nuevo komen te vervallen van de munten en banknoten, en heet de munt dus weer gewoon peso mexicano.
Vanaf 1994 zorgde een ongunstige betalingsbalans en een risicovol deviezenbeleid voor druk op de peso. De waarde van de nationale munt daalde internationaal in zes maanden tijd met 50% (de zgn. ’tequilacrisis’). Vele Mexicaanse bedrijven, banken en welgestelde gezinnen moesten hiervan de gevolgen dragen. In Mexico werden (en worden) bankleningen uitgedrukt in Amerikaanse dollars, en niet in pesos. Gezinnen zagen hun schuld op korte termijn meer dan verdubbelen en moesten hun huis verkopen om de lening te kunnen afbetalen. Banken met te veel dubieuze debiteuren gingen over de kop.
Traumatisch als deze ervaring voor vele Mexicanen was, leeft vandaag nog steeds een beetje de angst dat het opnieuw kan gebeuren. De verhouding US dollar – peso is in alle media dagelijks duidelijk af te lezen. In een reactie op de crisis kreeg de centrale bank van Mexico, Banco de México, duidelijkere en grotere onafhankelijke bevoegdheden vanuit de politiek (inflatiecontrole, muntdeviezencontrole, transparantie naar de markt).
De peso stond net als de valuta van andere opkomende landen recent onder druk vanwege de angst dat de Fed, de Amerikaanse stelsel van centrale banken, de geldkraan gedeeltelijk dicht zou draaien (“taperen”). Op lange termijn bevindt de Mexiaanse peso in een dalende trend ten opzichte van de euro. We gaan dus de EUR/MXN onder de loep nemen.
De euro stond in mei 2006 op een dieptepunt van 13,5476 peso. Sindsdien is de opmars begonnen naar een record van 20,0896 in november 2009, een stijging van 48%. Ook ten opzichte van de peso moest de Europese eenheidsmunt terrein inleveren vanwege de schuldencrisis. Er werd een hogere bodem gezet op 15,2776 in juni 2010. Daarna vervolgde de euro de opmars ten opzichte van de Mexicaanse peso (huidige koers: 17,8785).
Op maandbasis zien we eveneens een vervolg van de opwaartse trend.
In de afgelopen weken trad er kapitaalsstroom plaats uit de opkomende landen. Het komt erop neer, dat het fundament waarop de mythe van de Opkomende Markten is gebouwd, niet langer valide is. Het verhaal wil, dat de Opkomende Markten hun groei te danken hadden aan export. Daardoor groeiden er overschotten op de Lopende Rekening. Dat mondde weer uit in de accumulatie van vreemde valuta’s en uiteindelijk in een explosie van binnenlandse kredietverlening. Maar die mooie gang van zaken is niet meer. Langdurige en felle protesten in Turkije en Brazilië vormen het bewijs, dat de groei van de economie niet langer parallel loopt aan de wensen en verlangens van de bevolking.
De tweede en belangrijkste oorzaak zijn plannen van de Amerikaanse centrale bank. De Fed is voornemens om de monetaire stimulering ter waarde van $ 85 miljard geleidelijk te gaan afbouwen. Mede daardoor is de Mexicaanse munt verzwakt, zie de weekgrafiek:
Weerstand vinden we op weekbasis op 19,0002 (1 euro is dan 19 Mexicaanse peso waard) en steun op 15,7523. We gaan nu inzoomen op de daggrafiek.
De daggrafiek toont een zelfde beeld. De EURMXN is uitgebroken en op weg naar naar weerstanden.
Op korte termijn vinden we weerstand op 17,9481 (huidige koers: 17,8785). Er is dus binnenkort weerstand te verwachten. Wordt die weerstand gebroken dan ligt de weg vrij naar 19,000. Steun kunnen we verwachten op 15,7523.
Conclusie
De euro bevindt zich op lange termijn in een stijgende trend tegenover de Mexicaanse peso. Recent werd een hogere bodem gezet waarna de opmars is hervat. Beleggers kunnen profiteren van deze stijging door long te gaan op de EUR/MXN.
Gratis beleggingstips
Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
De Turkse lira is in een vrije val geraakt. De munt blijft in waarde dalen ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar.
Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor het Britse pond en de Britse overheidsobligaties?
De Europese gemeenschappelijke valuta stijgt al weken gestaag ten opzichte van de dollar. Dinsdag passeerde de euro voor het eerst sinds mei 2018 kort de grens van $ 1,20.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan krijgt geen grip op de slechte economische situatie in zijn land.