Euro op nieuw dieptepunt. Wat zijn de vooruitzichten?

De dollar heeft in amper 6 maanden meer dan 16% op de euro gewonnen en het einde van de waardestijging lijkt nog niet in zicht. Dankzij het beleid van de ECB zal de euro zwak blijven of misschien nog verder verzwakken. Voor de dollar zijn de vooruitzichten echter niet eenduidig.

Niets lijkt de opmars van de dollar nog te kunnen vertragen. De Dollar Index, waarin de dollar gewogen wordt ten opzichte van 10 concurrerende valuta’s, is naar het hoogste niveau gestegen in meer dan tien jaar. De populariteit van de dollar is een gevolg van een samenloop van positieve en negatieve factoren.

Een negatieve factor is de zwakte van concurrerende valuta’s zoals de euro en de yen. Zo verliest de euro steeds meer terrein op de dollar. In oktober van 2014 was de euro nog $ 1,30 waard, nu is dat nog slechts $ 1,10.  De zwakte van de euro is aan meerdere factoren toe te schrijven. Zo maakt banpresident Draghi om 22 januari 2015 plannen bekend om maandelijks voor een bedrag van € 60 miljard aan Europees schatkistpapier te gaan opkopen. Als die plannen eenmaal werkelijkheid worden, dan zal dat voor een langere periode een drukkend effect hebben op de euro.

Een tweede factor van belang is de economische situatie in de Eurozone. Weliswaar wordt de berichtgeving over de economie geleidelijk wat positiever, maar het herstel wordt nog steeds als broos en zwak omschreven. Daardoor blijft het beeld overeind, dat de eurozone nog steeds vastzit in een moeras van stagnerende groei en deflatie. Ook dat beeld pakt negatief uit voor de euro.

Tegenover een zwakke euro staat een sterke dollar. Die dollar blijft maar aan waarde winnen en dat is niet onlogisch. Waar het met de economie in de eurozone niet wil vlotten, lijkt in de Verenigde Staten het oude groeipad van 3% weer in zicht te komen. Oude tijden lijken weer te herleven. Dat is ook de reden dat het programma van quantitative easing alweer enige maanden is gestopt. Mevrouw Yellen heeft bovendien de markt verblijd met de mededeling dat waarschijnlijk ergens in de zomer van 2015 de rente weer omhoog gaat. Die mededeling op zich was voldoende om de belangstelling voor de dollar flink aan te wakkeren. De verbeterde vooruitzichten voor de economie doet de rente op de treasuries oplopen. Zo bedraagt de vergoeding op de 10jaars treasury meer dan 2%. Vergelijk dat eens met de Duitse Bund. Die brengt amper 0,3% op. De belangstelling voor de US treasuries groeit derhalve en ook dat stimuleert de vraag naar dollars.

De vraag is of en hoelang de waardestijging van de dollar ten opzichte van concurrerende valuta’s nog kan doorgaan. Daarover groeit de onenigheid. Tot voor kort heerste er nagenoeg consensus, dat euro en de dollar naar pariteit zouden gaan. De consensus begint echter meer en meer te wankelen. Dat heeft alles met een gewijzigde opstelling van de Fed te maken. Die is wat terughoudender geworden als het gaat om de verhoging van de rent. Uit de notulen van de Federal Open Market Committee (FOMC) van eind februari blijkt, dat de centrale bankiers zich zorgen maken om de dure dollar. Die begint de exportpositie van het land parten te spelen. Een renteverhoging maakt de dollar alleen nog maar duurder. Tijdens de persconferentie aan het einde van de bijeenkomst van de FOMC verklaarde mevrouw Yellen, dat er geen haast was om de rente te verhogen. Een te dure dollar zou de economie van het land te veel schade toe kunnen brengen. Sinds die persconferentie is er onzekerheid in de markt geslopen, waardoor bijvoorbeeld de stijging in de Dollar Index vertraagde tot 0,4%.

Het is niet ondenkbaar, dat de dollar een pas op de plaats gaat maken totdat er meer duidelijkheid komt over de plannen van Yellen en in mindere mate van Draghi. Op termijn is de markt minder somber over de dollar. Volgens de bankiers van Morgan Stanley kan de dollar in de komende drie jaren nog 20% in waarde stijgen.

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

1 gedachte over “Euro op nieuw dieptepunt. Wat zijn de vooruitzichten?”

  1. Dat is geinig want een beetje analyse op de Dollar Index laat zien dat deze op het eind, of tegen het eind, van de opwaartse trend is. Een verzwakking van de Dollar ten opzichte van de vele valutaparen, waaronder dus ook de Euro, die dan zal stijgen.
    Hier is geen economische ‘kennis’, of -factoren voor nodig, de grafiek laat het je al zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.