Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Euro krijgt klappen in eerste handelsweek

De euro eindigde 2013 in een positieve stemming ten opzichte van de dollar. De koers steeg uit tot boven $ 1,38 in de euro. De sterke prestatie van de gezamenlijke munt is te danken aan de stroom van goed nieuws, dat uit de eurozone kwam aan het einde van het jaar. De inflatie leek eindelijk licht op te lopen en the Eurozone Economic Confidence kwam op 98,5 uit, op het hoogste niveau sinds augustus 2011. Toen bedroeg het cijfer 99,0.

De koers van de euro krijgt klappen in de eerste handelsweek van 2014
De koers van de euro krijgt klappen in de eerste handelsweek van 2014 
  • In 2011 waren er 14 miljard eurobiljetten in omloop met een totale waarde van€ 850 miljard
  • In datzelfde jaar waren er bijna 100 miljard euromunten in omloop met een totale waarde van ruim € 23 miljard
  • Ongeveer 20% tot 25% van alle eurobiljetten wordt door personen of instellingen buiten de eurozone aangehouden
  • Met een aandeel van 70% is het eurobiljet van 50 het meest vervalst. Op de tweede plaats komt met een aandeel van 20% het biljet van 20

     

Het beeld kantelde scherp in de eerste week van het nieuwe jaar. De Euro/USD sloot de eerste week af op een niveau van $ 1,3589 in de euro. De scherpe daling doet een beetje vreemd aan in het licht van de goede PMI cijfers, die uit de verschillende lidstaten naar buiten kwamen aan het einde van 2013 en het begin van 2014. Het enige land, dat roet in het eten gooide, was Frankrijk. Dat land presenteerde de slechtste PMI cijfers in zeven maanden. Maar niet alleen dat, ook de outlook was om van te huilen zo slecht.


Figuur 2 ECB moet falend beleid overheden corrigeren

Als in Europa overheden onderpresteren, kijkt de goegemeente bijna als vanzelf naar de Europese Centrale Bank. Die moet het falend overheidsbeleid corrigeren. De rol van de ECB lijkt daarmee doorslaggevend voor de richting die de euro zal varen in 2014. Veel analisten verwachten, dat de ECB in de loop van 2014 monetair gaat stimuleren. Het lijkt logisch. Een verzwakkende euro zal het nog frêle herstel in de periferie meer lucht geven, zeker nu de Amerikanen hun steunmaatregelen gaan afbouwen, wat op papier de koers van de dollar een steuntje in de rug zal geven. Bovendien, zo zeggen banken als Morgan Stanley en Bank of America, moet de Bank wel ingrijpen nu deflatie op de loer ligt. Zij voorzien een versterking van de dollar naar respectievelijk $ 1,24 en $ 1,25 aan het einde van 2014.

Het lijkt inderdaad allemaal logisch, maar dat hoeft het niet te zijn. Van de ECB is immers op de korte termijn weinig te verwachten. Pas in november van 2013 is de korte rente verlaagd naar 0,25% en het duurt minimaal 6 maanden voordat daar de eerste eventuele resultaten van te zien zijn. Bovendien zal de Bank alleen tot actie overgaan om de dreiging van de deflatie te bestrijden, als daarvoor het groene licht uit Berlijn komt. Als de Duitsers niet overtuigd zijn van die dreiging, dan zal er niet gestimuleerd worden.

Als er niet gestimuleerd wordt, dan is de kans reëel dat de euro sterk blijft ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar en de yen. De bankiers van Goldman Sachs wijzen erop, dat de Fed weliswaar gaat afbouwen, maar dat dat iets anders is dan verkrapping. De korte rente blijft immers tot in 2015 extreem laag en daar gaat beslist een stimulerende werking uit. Daar komt nog bij, dat Europa een fors overschot op de betalingsbalans heeft van 2,5% van het bruto nationaal product. Ook dat geeft steun aan de euro. Er moeten immers veel euro’s gekocht worden door het buitenland om de rekeningen te betalen. De bankiers wijzen er bovendien op, dat de economische data uit de periferie snel aan kwaliteit winnen. Dat zal de weerstand binnen de ECB en zeker in Berlijn vergroten om alsnog te gaan stimuleren. Tenslotte wijzen de bankiers van Goldman erop, dat de centrale banken van de westerse wereld de afgelopen jaren het monetair beleid steeds meer op elkaar hebben afgestemd. Het ligt daarom niet voor de hand, dat een van de centrale banken, ook de Fed niet, plotsklaps het beleid fundamenteel gaat wijzigen.

Fed gaat wel afbouwen maar niet verkrappen
Fed gaat wel afbouwen maar niet verkrappen

Voor Goldman Sachs is het daarmee duidelijk, dat de ECB niet gaat stimuleren en dat de euro eerder iets zal aansterken dan verzwakken. Zij voorzien een EUR/dollar van 1,40 aan het einde van 2014.

INVINCO

De beslissingen van de Fed en de ECB hebben grote invloed op het rendement van uw beleggingsportefeuille. Zoals het er nu naar uitziet, is de markt voorbereid op een beslissing om te gaan afbouwen. Er zal met andere woorden geen paniek uitbreken. Maar zekerheid hebt u niet. Het is daarom misschien aan te raden in overleg te treden met een ervaren professional om een strategie voor de komende maanden te bepalen. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *