Als de economische groei in de Verenigde Staten hoger is dan in Europa en bovendien de kapitaalmarktrente sneller oploopt dan in de eurozone, dan zou toch de dollar moeten stijgen? En als ook nog de baas van de centrale bank in het dollarland zegt dat er een begin zal worden gemaakt met het beëindigen van een deel van de overvloedige monetaire stimulering (tapering) – en markten gokken erop dat dat al in september a.s. is – en bovendien de baas van de euro-centrale bank zegt dat hier de beleidsrente nog veel langer laag zal blijven, dan zijn dat toch ook argumenten voor een koersstijging van de dollar?
Fout: in werkelijkheid is de dollar sinds de aankondiging van de tapering op 22 mei jl. alle kanten opgegaan, maar per saldo zwakker geworden ten opzichte van de euro.: zie grafiek.
Grafiek: aantal dollars per euro. Bron VWD.
Tussen de close van $ 1,285 op 22 mei en de huidige stand van $ 1,338 werd op 9 juli nog een sterkste dollarkoers genoteerd van $ 1,279.
Vanaf het moment dat de Fed in november 2008 voor de eerste keer een QE-programma bekend maakte is de dollar ten opzichte van een mandje van yen, euro, pond, Zweedse kroon, Zwitserse frank en Canadese dollar circa 8% in waarde gedaald. Het Fed-beleid om de lange rente te drukken, had dus dus als “neveneffect” een verzwakking van de dollar.
In anticipatie op het eind van de Quantitative Easing hebben de obligatiemarkten hun conclusies getrokken. In die drie maanden sinds 22 mei is het rendement op 10-jaars staatsleningen in de Verenigde Staten snel gestegen en veel sneller dan in Europa (Duitsland), met bijna 1 procentpunt tegen over 0,6 punt. In Japan is de rente in die periode iets gedaald (0,14 punt), terwijl de yen zelfs iets zwakker werd (2%).
Grafiek: 10-jaarsrente op staatsleningen in US, Duitsland en Japan
Maar waar de lange renteverschillen meestal een goede voorspeller voor valuta-ontwikkelingen zijn, gaat dat nu – op korte termijn? – niet op.
Maar er zijn meer factoren die de dollarkoers kunnen beïnvloeden. Is het bijvoorbeeld denkbaar dat het economisch herstel dat zich nu ook in Europa aankondigt – zie de laatste cijfers over inkoopmanagers in juli en de BBP-cijfers voor Duitsland en Frankrijk – zich veel sneller voltrekt dan de goeroes voorspellen? Met als gevolg dat de Centrale Bankiers in Europa veel eerder de korte rente verhogen dan in de V.S.? En dat hierbij een accelererende inflatie in Europa een rol speelt?
In de beschikbare cijfers zit niets wat hierop wijst. Voorspellingen van onderzoeksinstituten geven alle hetzelfde beeld van een sneller herstel in Amerika. Wellicht dat de belofte van Ben Bernanke dat hij de beleidsrente zolang als mogelijk laag zal houden, zwaarder weegt dan een soortgelijke belofte van Mario Draghi. Maar Bernanke wordt straks opgevolgd door Janet Yellen of Larry Summers. Tja…
Ook economische variabelen zoals lopende rekeningtekort enz. lijken de huidige euro-dollarverhoudingen niet te kunnen verklaren.
Wel kunnen later in het kwartaal statistieken aangeven of het wereldwijde beleggings- en of investeringskapitaal per saldo meer naar Europa is gestroomd (vanuit de opkomende markten) dan naar de V.S. En mogelijk heeft China een deel van zijn dollarreserves geruild voor euro’s.
Kan de politiek misschien nog een bijdrage aan de verklaring leveren? Tot aan de septemberverkiezingen in Duitsland lijkt de Europese schuldencrisis een zomerslaap te houden. De problemen rond premier Rajoy in Spanje en ex-premier Berlusconi in Italië kunnen de markten niet in opwinding brengen. Waar de Duitse rente oploopt wordt het verschil in de tienjaars rente met Italië en Spanje zelfs kleiner: zie grafiek.
Grafiek: 10-jaarsrente op staatsleningen in Spanje en Italië
Stil is het ook rond Griekenland, dat nieuw geld nodig heeft en Portugal. Maar op de valutamarkten denkt men toch niet dat deze problemen voorgoed de wereld uit zijn?
Dan zijn er nog strubbelingen in Egypte en Syrië. Ik zie niet direct waarom de ontwikkelingen daar de euro eerder ondersteunen dan de dollar.
Al met al verbaast mij de sterkte van de euro t.o.v. de dollar in de afgelopen periode. Een goede verklaring hiervoor is nog niet gevonden en als zovelen wacht ik daarom maar tot mijn voorspelling van een sterkere dollar uitkomt.
Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Strategen bij Deutsche Bank zien om drie redenen niet langer een overtuigend verhaal van dollarzwakte tegen het einde van het jaar.
De afgenomen activiteit voor de kerstvakantie hebben deze week waarschijnlijk bijgedragen aan de terugval van de EUR / USD .
De verspreiding van vaccins en de aanhoudende monetaire versoepeling kunnen ervoor zorgen dat de Amerikaanse dollar volgend jaar met wel 20% verzwakt.
Met een goede $ 1,23 heeft de euro onlangs twee klassieke "vallende sterren" ontwikkeld in vergelijking met de Amerikaanse dollar.
in mijn optiek wordt tussen centrale banken onderling een balans (van zwakke munten) aangehouden.
Opvallend is dat bij veranderingen in Euro/Dollar goud(zilver)en wellicht vele andere grondstoffen onderliggend net zo hard (contrair) meebewegen.
Uiteindelijk is het lastig teruglezen, omdat Kitco de grafieken ‘bijwerkt’ na heftige bewegingen.
Het aanbod van dollargerelateerde waarden (obligaties, de munt zelf etc.) is zeer groot (afbouw dollars door China, Rusland), maar wordt opgeheven doordat veel gevraagde produkten, diensten en grondstoffen (nog) vnl in dollars luiden en een relatief grote vraag kennen. Ik denk dat dat geleidelijk steeds minder zal worden, daar vele landen zich onafhankelijker van de dollar gaan opstellen en onderling in eigen valuta gaan handelen.
Europa zet een rem op uitgaven (bezuinigingen); een hele discussie of dat economisch verstandig is, maar geeft wat meer gevoel dat men werkt aan waardebehoud vd munt op termijn, i.t.t. het vele bijprinten van de dollar dat op langere termijn een risico inhoudt op een stortvloed aan dollars id economie (nu nog niet het geval, want daarmee dempt men vnl de diepe schuldenput).
Met rationeel denken kom je niet ver op financiele markten, en met economische data al helemaal niet.