De VS zijn de tweede week ingegaan, dat de overheid nagenoeg op slot is. Deze overheid vervult slechts haar essentiële taken en 800 000 ambtenaren zitten thuis onbetaald duimen te draaien.
Na een week begint duidelijk te worden, dat de kosten van deze zogeheten shutdown niet gering zijn. Elke week, dat de shutdown duurt kost dat de economie tussen 0,1% – 0,2% aan economische groei. Daarnaast kost elke dag het land $ 300 miljoen aan gederfde productie.
- De Amerikaanse staatschuld bedraagt $ 17 biljoen
- VS betaalt $ 401,7 miljard aan rente. Dat is $ 12,739 per seconde
- De grootste schuldeiser is the Social Security Trusts Funds met een bedrag van $ 2,67 biljoen
- De grootste buitenlandse schuldeiser is China met een bedrag van $ 1,26 biljoen
Oplopende rente
De kosten zullen echter dramatisch gaan stijgen, als de mislukte onderhandelingen over de begroting van 2014 gaan samenvallen met moeizame besprekingen rondom het schuldenplafond. Als die mislukken, dan lijkt het hek van de dam met als ultieme consequentie, dat de VS na 17 oktober niet langer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Volgens minister van Financiën Jack Lew zit er op die dag nog slechts $ 30 miljard in de schatkist en kan er niet meer op de financiële markten geleend worden. In de dagen daarna moeten een reeks van rekeningen betaald worden die kunnen oplopen tot $ 60 miljard. Er moeten bijvoorbeeld miljarden dollars overgemaakt worden voor uitkeringen, pensioenen en ziektekosten. Er moet echter ook rente en aflossing betaald worden op uitstaand schatkistpapier. Zo moet er op 31 oktober een bedrag afgelost worden op twee- en vijfjarige treasuries ter waarde van $ 61 miljard. Ongetwijfeld zal de overheid met binnenlandse en buitenlandse beleggers overleggen om de schuld door te rollen, maar het is zeer ongewis of het buitenland hier wel trek in zal hebben. Er klinken in Azië ongeruste geluiden over de onverantwoordelijke opstelling van Amerikaanse politici. Als de beleggers medewerking verlenen, dan zal hier een prijs voor gevraagd worden in de vorm van een hogere rentevergoeding. In de eerste week van de shutdown is de stijging van de rente op tienjaarspapier beperkt gebleven tot 0,02%. Dat valt allemaal reuze mee.
Het ministerie van financiën wijst er in een recent rapport op, dat voorzichtigheid geboden is. In gelijksoortige omstandigheden in 2011 kroop de rente vanaf augustus omhoog. Het duurde tot ver in 2012 voordat de rente weer naar het oude niveau was terug gezakt, terwijl toch al in september 2011 de discussie rondom het schuldenplafond beslecht was. Het negatieve effect loopt met andere woorden veel langer door dan de feitelijke discussie. Het ministerie wijst bovendien op een belangrijk verschil tussen nu en 2011. De lange rente is al enkele maanden op rij aan het stijgen. Het schuldenplafond kan deze stijging versnellen en het is niet ondenkbaar dat het effect blijvend is, aldus het ministerie in haar rapport.
Zwakke dollar
Niet alleen de rente is kwetsbaar voor het politiek mismanagement in de VS. Datzelfde geldt voor de dollar. Een Congressional Research Service rapport, suggereert dat een gebrek aan vertrouwen in de schuldenmarkt catastrofaal zou kunnen uitpakken. Crediteuren zouden kunnen besluiten om een deel van hun schuldenpakket in de markt te zetten. Dat zou een sneeuwbaleffect tot gevolg kunnen hebben en zou een run op de dollar kunnen veroorzaken. Het rapport voegt er nog wel aan toe dat partijen, wier economisch belang parallel lopen aan dat van de VS, voorzichtiger zullen opereren. Dat neemt niet weg, dat valuta-analisten hun verwachtingen voor de dollar neerwaarts aan het bijstellen zijn. In de aanloop naar de shutdown heeft de dollar volgens de Bloomberg Correlated Weighted Index al 3% in waarde verloren ten opzichte van een handje van negen internationale valuta’s, waaronder de euro, het Britse pond en de Yen.
Er is weinig reden om aan te nemen, dat deze trend onder de huidige onzekerheden snel omkeert. Volgens sommige specialisten ligt de weg naar $1,50 in de euro open, zodra de barrière van $1,40 is genomen.
INVINCO
Zoals Neerlands bekendste huiskamer filosoof heeft gezegd, heeft elk nadeel zijn voordeel. Beleggers kunnen inspelen op de daling van de dollar en de stijging van de rente op Amerikaans schatkistpapier. Hoe? Misschien kunt u dat het beste vragen aan de handelaren van INVINCO. Zij hebben een jarenlange ervaring op de internationale valuta- en obligatiemarkten.
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
De Amerikaanse minister van Financiën waarschuwde dat het nalaten hiervan een "economische catastrofe" zou veroorzaken.
De dollar is al 100 jaar de internationale reservemunt bij uitstek. Hoelang kan dat nog doorgaan ?
Met een goede $ 1,23 heeft de euro onlangs twee klassieke "vallende sterren" ontwikkeld in vergelijking met de Amerikaanse dollar.
De traditioneel positieve prestaties van goud in een inflatoire omgeving met toenemende rentepercentages worden belemmerd door de kracht van de U.S. dollar.
Met het inslaan van de weg richting de 14.800 punten voor de Dow Jones is gelijk een tijdperk aangebroken voor verdere verslechtering, voor zowel indexen als voor, treasuries, en commodities. Dit schuldenplafond is wat dat betreft nog niet eens zo’n groot issue, en zeker geen reden van de verslechtering. Voor wat betreft de Dollar, deze zal gedreven worden door de collectieve emotie, dus waar de Dollar eindigt ligt in die handen.
De laatste dagen stijgen de beurzen op de HOOP dat een oplossing nabij is voor het schuldenplafond.
het zal toch niet zo wezen dat het zo eindigt als men zegt: “hoop is uitgestelde teleurstelling”
Onno, inderdaad stijgen beurzen nu, maar niet gestuwd door ‘hoop’ op een oplossing. Deze opleving is gewoon simpel het normale verloop van een index, ook gedreven door de collectieve psyche. Hoop is de drijfveer van de beurs, samen met angst, allemaal terug te zien in een grafiek,dat maakt de grafiek en is te analyseren. Dat men met deze opleving op het verkeerde been wordt gezet is zeker.
Terwijl Reuters en Bloomberg dit weekend vol staan van het naderende onheil lees je op de site’s hier in Nederland niks van dat alles.
Toch nog steeds een weekend mentaliteit waar de meeste journalisten aan lijden, hier in Nederland, tjonge jonge ze zitten liever in de kroeg zich vol te zuipen, word eens wakker stelletje studenten!!
Early FX Indications: EURJPY Slide Implies 15 Point Futures Drop At Open http://tinyurl.com/lefvqbe
Iedereen focust zich maar op Washington D.C en vergeet gewoon de trend van de beurs. Het valutapaar EUR/USD heeft een sterkere correlatie met de S&P 500 dan EUR/JPY trouwens. Een schuldenplafond leeft alleen in Amerika, waarom zullen wij ons daar zorgen over maken, dat is hun pakkie an niet de onze. Maak je liever druk om de naderende bearmarkt die alles en iedereen zal treffen.
Daarmee bedoelde ik jou niet hoor Satilmis.
Goede link!