Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pas op voor dollar carry trade

In maart zette de S & P 500 een bodem neer van 666 punten. In dezelfde week piekte de dollar met een koers van 1,25 ten opzichte van de euro. In de daaraan vooraf gaande periode kenden de aandelenmarkten en ’s werelds belangrijkste munt een exact tegengesteld koersverloop. De aandelenmarkten zetten sinds de zomer van 2008 hun reeds eerder ingezette duikvlucht versneld voort. De dollar steeg daarentegen vanaf de zomer met maar liefst 28 % in waarde. En sinds het keerpunt van de markt in maart is het koersverloop wederom exact tegengesteld. De aandelen zijn met 55 % gestegen terwijl de dollar ruim 12 % aan waarde verloor. Een aandachtig volger van de markten zou tot de conclusie hebben kunnen komen dat de negatieve correlatie tussen de dollar en de aandelenmarkt vrijwel perfect negatief is. De koersen bewegen nagenoeg exact tegenovergesteld aan elkaar. Een studie van Bespoke Investment Group maakt duidelijk dat deze correlatie sterker is dan ooit de afgelopen 10 jaar.

Waar gedurende vroegere haussemarkten de aandelen in de VS vaak parallel stegen aan de dollar is daar nu in het geheel geen sprake van. Wat is hier aan de hand? De stijging van de dollar tijdens de zwartste dagen van de kredietcrisis wordt vaak toegeschreven aan de zogenaamde vlucht naar veiligheid. Beleggers ontvluchtten de aandelenmarkten en herinvesteerden hun geld voornamelijk in de veiligste belegging ten tijde van crises: Amerikaanse staatsleningen. Deze vlucht naar kwaliteit heeft zeker een rol gespeeld maar kan nooit de vrijwel naadloze negatieve correlatie verklaren. Een aanvulling op bovengenoemde verklaring vormt de op onvoorstelbaar omvangrijke schaal opgezette carry tradess in dollars.

De term carry trade is afkomstig uit de grondstoffenwereld. Onder beleggers bereikte hij jaren geleden internationale faam toen de yen carry trade steeds meer in zwang raakte onder beleggers uiteenlopend van Japanse huisvrouwen tot zeer geavanceerde hedge fondsen. Wanneer een belegger geld leent in een valuta met een lage rente en het vervolgens belegd in een valuta met een hoge veronderstelde opbrengst spreekt men van een carry trade. Daar Japan een rente kende van nagenoeg nul was lenen in Japanse yen zeer populair. De gelden werden vervolgens belegd in bijvoorbeeld Australische of Nieuw-Zeelandse obligaties maar ook in aandelen, grondstoffen of meer speculatieve bedrijfsobligaties. Wanneer de valuta waarin geleend wordt ook nog eens in waarde daalt – dat deed de yen – en de valuta waarin je belegd in waarde stijgt dan wordt deze strategie extra lucratief. De kredietcrisis betekende echter het einde van deze yen carry trade. De yen steeg in waarde en dwong de beleggers hun leningen – met verlies – af te lossen. Dat de risicodragende beleggingen waarin belegd was ook nog eens stevig aan waarde verloren maakte de situatie waarin zij verzeild raakten extra penibel. Het terugdraaien van deze op onwaarschijnlijk grote schaal opgezette carry trades droeg in niet onbelangrijke mate bij aan de spectaculaire koersval op de beurzen afgelopen jaar.

Inmiddels heeft de centrale bank van de VS de rente zo ver verlaagd om de crisis te bestrijden dat de dollar de rol van de yen voor het opzetten van carry trades heeft overgenomen. Nu lenen beleggers niet langer in yen maar in dollars. De lange termijn verwachting van de dollar is immers dat deze verder zal gaan dalen. De aldus verkregen gelden worden massaal in risicodragende waarden geïnvesteerd. In een vroeger artikel over de mogelijkheid carry trades in dollars op te zetten schreef ik hier reeds over. Inmiddels heeft de dollar carry trade op grote schaal ingang gevonden. De spectaculaire stijging van de dollar tijdens de kredietcrisis terwijl tegelijkertijd de markten voor risicodragende beleggingen volledig instortten duidt daar op. De carry trades werden op grote schaal teruggedraaid. Leningen in dollars werden afgelost waardoor de dollar sterk opliep. Een scenario waar doemdenkers ten aanzien van de dollar geen verklaring voor konden vinden. Als gevolg van de crisis zou ’s werelds sleutelvaluta immers juist in moeten storten. En om de leningen te kunnen aflossen dienden beleggingen in aandelen, grondstoffen en bedrijfsobligaties te worden verkocht. Her droeg bij aan de koersval op de markten het afgelopen najaar.

En sinds maart zien we dus weer de tegenovergestelde beweging. De lage rente maakt lenen in dollars zeer interessant waardoor deze munt sterk daalt. En het geld wordt weer massaal in risicodragende beleggingen belegd die dan ook sterk in waarde stijgen. Hoe lang gaat dit nog goed? Zolang de centrale bank in de VS de rente laag houdt. Tijdens hun bijeenkomst in Jackson Hole het afgelopen weekeinde verklaarden de verzamelde centrale bankiers voorlopig nog niet van plan te zijn de rente te gaan verhogen. Een hele geruststelling voor alle beleggers die carry trades zijn aangegaan. En voor alle financiële markten. Voorlopig is er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar beleggers doen er goed aan de zogenaamde exit strategie van de centrale banken nauwlettend in de gaten te houden. Het terugdraaien van de yen carry trades was rampzalig. Een dergelijk scenario is ook nu niet ondenkbaar. Het zou op zijn minst een tijdelijke kink in deze tot op heden goedgesmeerde bullmarketkabel kunnen worden.

Jan-willem Nijkamp

Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Pas op voor dollar carry trade”

  1. Avatar

    Goed stuk daar had ik nog niet eens aan gedacht zo terwijl ik wel wist van de carry trade die IJsland en ook Zweden in de problemen gebracht hebben i.v.m leningen gebaseerd op de carry trade aan de Baltische Staten als ik het goed heb.

    Dit verklaard een hoop maar is meer een uistel van executie dan echt een oplossing voor de berg toxic assets op de off sheet balance Kiekeboe gecirculeerde schulden op Wall Street en London.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *