Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Winnaars en verliezers in IT sector

We zitten alweer midden in het 3de kwartaal van 2009 en het is tijd om de rekening op te maken over het 2de kwartaal. Bij het segment IT hardware luidt de conclusie dat dit segment in grote lijnen volgens verwachting presteerde. Misschien was het wel ietsjes boven verwachting.

Onderzoeksbureaus als Gartner en IDC zien op basis van de uitkomsten over het afgelopen kwartaal reden om de verwachtingen voor heel 2009 te herzien. Er zat eerder een krimp in de volumes van 3% tot 5% in de pen, maar dat is nu naar verwachting 0% of misschien wel een kleine plus. Over het 2de kwartaal daalden de volumes met 1%-3%. De meevallende daling was vooral te danken aan de voortgaande opmars van de goedkope netbook.

Er zullen in 2009 naar verwachting 30 miljoen netbooks over de toonbank gaan. De opmars spreekt ook uit een aanhoudende daling van de gemiddelde prijzen, die waarschijnlijk in 2009 uitkomt op -15%. Echter, zonder de netbook zouden volumes over heel 2009 een sterke daling laten zien.

Winnaars en verliezers

De grote winnaar in de IT hardwaresector is Hewlett Packard (HPQ). In een krimpende markt slaagde het bedrijf erin zijn volumes met meer dan 3,5% te laten groeien. Dat die betere volumes niet tot uitdrukking komt in hogere omzetten is terug te voeren op de gememoreerde prijsdruk. HP wist wereldwijd zijn marktaandeel op te voeren tot bijna 20%.

Die winst ging vooral ten kostte van de grote concurrent Dell. Dat zag zijn marktaandeel  met bijna 2,5% terugvallen tot onder 14% en het bedrijf moet nu de hete adem van Acer in zijn nek voelen, dat zijn marktaandeel net zo hard zag groeien als Dell het zag krimpen. Het probleem van Dell is niet van vandaag of gisteren. Het bedrijf heeft zich tot voor kort vooral gericht op de bedrijvenmarkt. Het moge bekend heten, dat deze sector wereldwijd in zwaar weer verkeert. Investeren in nieuwe Informatie Technologie is voorlopig geen punt op de agenda. Dell is er blijkbaar nog steeds niet in geslaagd om een behoorlijk functionerend retailnetwerk op te bouwen, dat de consument weet te verleiden een Dell te kopen. De nabije toekomst ziet er voor Dell daarmee niet erg aantrekkelijk uit. Krompen de aantallen in het 2de kwartaal met iets meer dan 17,1%, voor het lopende kwartaal zijn de verwachtingen onverminderd slecht met een krimp in aantallen van 17% en een omzetdaling van misschien wel 27%. Die omzetdaling is deels het gevolg van minder verkopen, maar ook van het inzetten van het prijswapen om de afkalving te bestrijden.

Als we naar regio’s kijken, dan blijft de VS verrassend sterk presteren met een groei van 1%. In de VS blijft vooral de consument zich goed weren. Zuid Oost Azië doet het ook goed met 1% groei. De groei in die regio komt voornamelijk op naam van China. West Europa laat geen groei zien. De rest van de wereld laat een krimp zien.

Voorzichtig optimisme

Maar misschien is Dell wel de uitzondering op de regel. In een ander segment van de IT hardwaresector over, die van de halfgeleiders, heerst eveneens een voorzichtig optimisme. Dat heeft veel zo niet alles te maken met de ‘mooie’ uitslag van marktleider Intel over het 2de kwartaal. Binnen dit segment overheerst het idee, dat het 3de kwartaal in ieder geval beter zal zijn dan het voorafgaande. Dat heeft alles te maken met de zogeheten Back-to-school periode. Maar dat is het niet alleen.

Eerste gegevens over juli wijzen op een licht aantrekken van de PC-markt. In elke PC, notebook of netbook verdwijnen een of meer halfgeleiders. Trouwens, in heel veel apparaten, auto’s en noem maar op verdwijnen verschillende soorten halfgeleiders. Een hele belangrijke markt is die voor de mobiele telefoons. Er gaan wereldwijd pakweg een (1) miljard mobieltjes over de markt. Ondanks de recessie valt de krimp van deze markt nog wel mee en dat is vooral te danken aan de agressieve marketing van de zogeheten smartphone. De iPhone van Apple speelt hier een cruciale rol. Tenslotte is er de snelgroeiende game-industrie. Die industrie blijft het goed doen en vraagt veel ‘zware halfgeleiders’ en wie weet wordt Windows 7 tijdig gelanceerd. Ook dat kan zowel de verkoop van Pc’s bevorderen als die van halfgeleiders.

Tenslotte

De markt voor IT hardware lijkt door het dal heen. Maar dat prille herstel steunt op de consument en op het succes van het netbook, dat minder dan $500 kost. Het bedrijfsleven laat het voorlopig afweten en dat is zonder meer slecht nieuws voor Dell. Dat bedrijf zal moeten wachten tot 2010 wil het betere resultaten laten zien. Winnaars van het moment zijn Hewlett Packard met zijn sterke positie op de consumentenmarkt. Een tweede partij die van de huidige trends profiteert is Apple. Zijn Mac is erg modieus en zijn iPhone is de te kloppen partij op de markt voor smartphones.

De markt in het 2de kwartaal laat zien, dat van een opleving van de economie geen sprake was. Dell merkte daar het meest van. Die partij zal derhalve ook het meest profiteren als de opleving echt komt en gaat doorzetten.

Dr. C.A.M. Wijtvliet

De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Informatie: corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *