De Amerikaanse dollar verliest zijn status als wereldreservemunt sneller dan algemeen wordt aangenomen. Dat is tenminste de inschatting van de Londense vermogensbeheerder Eurizon, die in de wisselkoersvolatiliteit van vorig jaar een waarschuwingssignaal ziet.
Volgens Eurizon SLJ Capital is het aandeel van de Amerikaanse dollar in de mondiale reserves vorig jaar tien keer sneller gedaald dan het gemiddelde van de afgelopen twee decennia. De vermogensbeheerder wijst erop dat een aantal landen op zoek is naar alternatieven voor de dollar, nadat de Russische invasie in Oekraïne uitgebreide sancties van het Westen heeft veroorzaakt. De Russische sancties hebben “grote reserve-landen wakker geschud”. De meeste van deze landen zijn opkomende economieën uit het zogenaamde Global South.
Volgens de studie heeft de Amerikaanse dollar in 2022 een verbluffende daling van zijn marktaandeel als reservevaluta ondergaan, waarschijnlijk als gevolg van de strenge toepassing van sancties. De “buitengewone maatregelen van de VS en zijn bondgenoten tegen Rusland hebben grote reserve-landen wakker geschud”, aldus Eurizon-topman Stephen Jen en zijn collega Joana Freire. Sinds de VS en Europa Russische banken hebben uitgesloten van het mondiale financiële communicatiesysteem Swift, zijn China en India zich af gaan wenden van de dollar en willen zij de betalingsafhandeling van hun buitenlandse handel internationaliseren. Ook kleinere landen experimenteren met de afwijzing van de Amerikaanse valuta. Het aandeel van de dollar in de totale officiële wereldwijde reserves is volgens Eurizon gedaald naar 58%. In 2001, toen de dollar nog de “onbetwiste hegemoniale reserve” was, was dat nog 73%.
Hoewel de rol van de dollar als internationale valuta volgens Jen en Freire op de lange termijn niet ter discussie staat, is de mondiale dominantie van de dollar “geen uitgemaakte zaak”. Het voortbestaan van deze omgeving is “geen uitgemaakte zaak”. Er kan een tijd komen waarin de rest van de wereld de dollar actief mijdt, aldus de Eurizon-studie. De heersende opvatting dat er niets is veranderd met betrekking tot de Amerikaanse dollar als reservevaluta lijkt “te naïef en zelfgenoegzaam”. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat “hoewel de Global South niet volledig kan afzien van de dollar, een groot deel er geen zin meer in heeft”, aldus Jen en Freire.