Op 9 augustus van vorig jaar schreef ik: “Derhalve is de EURTRY koopwaardig en kan een verdere verzwakking worden verwacht van de Turkse Lira. Eerste koersdoel is rond 2,60 lira per euro.” Die koersdoelen zijn inderdaad gehaald waarmee een mooie winst gemaakt kon worden door te speculeren op een daling van de Turkse munt.
De hoogste koers werd bereikt op 27 januari op 3,2723 Turkse lira per 1 euro. Op 19 augustus stond de koers nog op 2,5719 Turkse Lira per 1 euro, een stijging van ruim 27%.
Sindsdien is de klad er in gekomen mede door de noodmaatregelen van de monetaire autoriteit. Het herstel van de Turkse munt had te maken met de forse renteverhoging door de Turkse centrale bank. Tijdens een crisisberaad op 28 januari werd de basisrente (7-daags) opgeschroefd ) met 550 basispunten tot 10%, terwijl de overnight lending rate werd bijgesteld van 7,75% naar 12%.
bron: FT.com
De bank hoopte zo de aanhoudende daling van de Turkse munt te stoppen en de inflatie in toom te houden. De renteverhoging miste zijn uitwerking op de lira niet. De waarde van de Turkse munt schoot omhoog. Technisch werd er een “rejection bar” op de top gezet. Thans staat de koers op 2,8374.
ECB en Draghi
De opmerking van ECB-president Draghi heeft de euro geen goed gedaan. Hij blijft zorgelijk over de lage inflatie in het eurogebied. Draghi ziet grootschalige uitstel van aankopen door de aanhoudend lage inflatie. Marktpartijen speculeren op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat zou een gunstig effect op de Turkse lira kunnen hebben.
Rentestapje
Vorige week (op 22 mei 2014 ) verlaagde de Turkse centrale bank onverwacht de rente voor het eerst sinds een jaar en lijkt daarmee gehoor te geven aan de politieke druk om het strikte monetaire beleid te versoepelen. Het belangrijkste rentetarief werd met 50 basispunten verlaagd tot 9,5%. Premier Recep Tayyip Erdogan en minister Nihat Zeybekci van Economische Zaken uitten de afgelopen maanden meerdere keren hun ongenoegen over het strikte monetaire beleid en pleitten voor een renteverlaging.
De Turkse regering hoopt op die manier de binnenlandse bestedingen te stimuleren om de afzwakking van de economische groei tegen te gaan. Verschillende grote zakenbanken stelden de groeiverwachtingen voor Turkije voor dit jaar naar beneden bij. Door de lage rente wordt het voor Turkse consumenten goedkoper om te lenen, waardoor de bestedingen zullen toenemen.
De politieke druk op centralebankpresident Erdem Basci werd de afgelopen tijd dan ook flink opgevoerd. Hij gaf onlangs nog aan dat een stapsgewijze verlaging van de rente tot de mogelijkheden behoorde.
Een herstel van de Turkse lira ten opzichte van de Europese eenheidsmunt lijkt tot de mogelijkheden te behoren. Voor de lange termijn ben ik echter nog steeds van mening dat de Turkse munt verder zal dalen ten opzichte van de euro. Steun kan gezet worden op 2,74 lira per euro zoals ik dat in een artikel in januari al aangaf.