Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uitputting alom

De markt heeft in de afgelopen week een poging laten zien om uit de lethargie van de consolidatie te komen. De grafieken zien er daardoor iets positiever uit, maar de kansen dat wij een doorbraak krijgen, zijn er niet duidelijk groter door geworden. Overal toont de markt verschijnselen van uitputting. In eerste instantie ziet men dat aan de koersen zelf die vooral boven in technische patronen liggen. Hun ruimte is daarmede beperkt.

Maar als men naar de indicatoren kijkt dan stoot men enerzijds op een positie die dicht bij een overbought zone ligt en anderzijds, met name in de sentimentindicatoren, op negatieve divergentie en dat betreft dan veelal de dag- de week- én de maandgrafieken. Een van de duidelijkste aanwijzingen is de non-bevestiging van de top in de DJIA een week geleden. De top in de S&P500 van afgelopen week werd ook niet bevestigd. In Europa slaagden de beurzen er zelfs niet in om de top van 17 januari van dit jaar te breken.

De Volatiliteit ligt zeer laag, de CPR blijft achter, de AD-lijn is zwak evenals het volume. Allerwegen ziet men aanwijzigingen dat de markt uitgeput is. Wij verwachten niet dat de stijging, die men op dit moment ziet, lang zal aanhouden. Dat neemt niet weg dat de korte termijn op dit moment omhoog is gericht, maar dat is dan “zolang het duurt”. Wij gaan ervan uit dat de markt binnenkort zal gehoorzamen aan de algemene onderliggende wet die voorschrijft dat een verzadigde markt een correctie nodig heeft. Alleen Tokyo maakt een uitzondering op deze conclusie.

De Nikkei zit in een dalende wedge en de beste kansen zijn dat deze aan de bovenkant verlaten wordt.
Voor de lezers van ons “Dagboek van ons handelen op de AEX Index” van 18 april van dit jaar zij vermeld dat wij sinds het verschijnen van dit artikel niets meer gedaan hebben. Onze instelling is dat wij geen positie innemen zonder een duidelijk aan- of verkoopsignaal. Tijdens de consolidatieperiode waarin wij nu zitten of die misschien nu achter ons komt te liggen is er uiteraard geen enkel signaal gekomen. Wij wachten dus af totdat onze systematiek zegt dat wij met een grote kans op succes weer in kunnen stappen.

De Rente

De rente is in de afgelopen week iets gestegen, zowel in Europa als in Amerika. In de indicatoren werd tegelijkertijd een bodem gezet. Deze ligt overal hoger dan de vorige bodem die bij een hoger renteniveau was gezet. Uiteraard is het te vroeg om nu over een verandering in de markt te spreken, want één schaap over de dam is nu eenmaal niet voldoende. Maar het is opvallend dat ook de doelstelling gehaald werd die berekend kon worden uit het Kop/Schouderpatroon dat wij u een aantal weken geleden hebben laten zien. En daarbij komt dat de DJ15 is gaan dalen. Bewegingen in deze index worden aangezien als richtingwijzers voor de lange rente. En daling duidt erop dat de lang rente is gaan stijgen. Het is zaak om de rente ontwikkelingen in de komende tijd goed in de gaten te houden, want het kan zeer goed zijn dat een stijging de trigger is voor de inzet van de correctie op de aandelenmarkten.

De US$ in €’s uitgedrukt

En de dollar? Hij steeg door. In drie weken tijd steeg hij vanuit een dieptepunt op 71,46 naar een slot afgelopen vrijdag op 73,35. Intussen brak hij door een eerste weerstand op 73,14. De vraag is of hij nu het niveau van 74,2 gaat breken. Mocht dat zo zijn, dan is dat een verandering van trend. Wij zien dit als mogelijk, omdat alles wijst op een aantrekkende kracht van de dollar, maar de financiële wereld kenmerkt zich niet door vele zekerheden. En het zal niet gemakkelijk zijn om het niveau van 74,20 zo maar onmiddellijk te breken.

De prijs van een troy ounce Goud

Men kan in de grafiek van de goudprijs een gelijkbenige driehoek herkennen. Het heeft er alle schijn van dat hij daaruit naar boven toe zal uitbreken Een prijs van 1,348 blijft het eerste doel.

De prijs van een vat Brentolie

Ook in de grafiek van de prijs van een vat Brentolie is een gelijkbenige driehoek te herkennen. Maar hier is het niet zo duidelijk aan welke kant hij zal uitbreken. Wij zien iets meer kansen aan de bovenkant liggen, maar het meest voor de hand ligt een verdere consolidatie.

Strategie

Wij kijken de kat uit de boom. Liquiditeiten zullen vergroot worden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Den Haag, 26 mei 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Uitputting alom”

 1. Avatar
  Jantjefoutloos

  Beste gijsbrecht,

  Dank maar weer voor de analyse.

  Met vriendelijke groet,

  Jan van Hofwegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *