Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Australische dollar blijft interessant

Dat was schrikken voor Australië, toen de Amerikaanse centrale bank ongeveer een maand geleden op het laatste moment ervan afzag om te gaan taperen, het afbouwen van het monetaire stimuleringsprogramma. De Australische financiële markten reageerden heftig op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank. De Australische dollar schoot in enkele uren omhoog van 93,40 cent in de US$ naar 95,15 in de US$.

Feiten Australië

 • Australië voert voornamelijk uit naar de Aziatische landen
 • Het belang van Azië is ook merkbaar aan de invoerzijde
 • Het land exporteert voornamelijk producten met een geringe toegevoegde waarde, afkomstig uit de ontginning van zijn natuurlijke rijkdommen

Mijnbouw

Die snelle waardestijging was voor verschillende partijen in Australië slecht nieuws. De nieuwe regering van Tony Abbot zag de problemen voor een evenwichtig budget snel groter worden. Bij de budgetbesprekingen was men uitgegaan van een dollar van 0,91. Bovendien betekende een duurdere lokale munt, dat het nog moeilijker zou worden om de economie van het land een steuntje in de rug te geven. Die had zwaar te lijden gehad van de drie jaar durende bullmarket in commodities.

De mijnbouwindustrie had in het bijzonder geprofiteerd van de onverzadigbare vraag naar grondstoffen vanuit China. Aan de zogeheten Commodities Bull Run leek in de eerste helft van 2013 definitief een einde gekomen, toen de groei in China steeds verder terug zakte. De dure dollar maakte het voor de rest van de economie onmogelijk om de rol van de mijnbouwsector als aanjager van groei over te nemen. Om de groei toch nog enige kans te geven verlaagde de Royal Bank of Australia de rente in een reeks van kleinere stappen naar 2,5%. Met succes zo scheen het. Aan het einde van de maand augustus stond de munt op een niveau van 0,89. De beslissing van de Fed maakte in een klap een einde aan de goede bedoelingen van de RBA en regering. Volgens de strateeg van Westpac, Robert Rennie, was de kans dat de dollar snel weer aan waarde zou inboeten gering. De Fed had immers in het midden gelaten of en wanneer er opnieuw aan taperen gedacht zou worden. Hij ging er daarom in het midden van september vanuit, dat op zijn vroegst in oktober en op zijn laatst in november de rente opnieuw verlaagd zou worden.

The top mining companies in Australia

 • ADANI MINING
 • BECHTEL
 • BHP BILLITON
 • CUESTA COAL
 • FORTESCUE METALS GROUP
 • GLOUCESTER COAL
 • GVK
 • HANCOCK PROSPECTING
 • INTERNATIONAL COAL
 • RIO TINTO
 • TINKLER GROUP PTY LTD
 • NEWMOUNT
 • OZMINERALS
 • XSTRATA
 • YANCOAL

Scenario

Maar het kan verkeren en snel ook. Amper een maand later ziet het economisch scenario voor Australië er aanmerkelijk aantrekkelijker uit. Dat is opnieuw te danken aan China. Vanaf de zomermaanden lijkt de groei in dat land terug gekeerd en dat is uitermate gunstig nieuws voor de belangrijke mijnbouwsector in Downunder. Dat is het echter niet alleen. Er komen ook steeds meer berichten dat binnenlands het herstel ook vorm krijgt en aan kracht wint. Zelfs de Manufacturing sector begint weer tekenen van leven te vertonen. Als klap op de vuurpijl blijkt dat er zelfs op de arbeidsmarkt verbetering bespeurbaar is. De laatste data wijzen op een verbetering van de werkgelegenheid met 0,2%. Volgens het gezaghebbende Fairfax Employment Forecast kan de werkgelegenheid tot en met februari 2014 met 215 000 banen toenemen. De groei komt dit jaar toch nog uit op 2,5% en volgend jaar zit er 2,8% in het vat, zo voorspelt het IMF.

De mening van de eerder genoemde Robert Rennie is op basis van al deze nieuwe gegevens van mening veranderd. In zijn visie komt er dit jaar geen rentedaling meer, maar zal dat op zijn vroegst in februari 2014 gebeuren. Hij verwacht ook, dat de dollar aan het einde van dit jaar op een niveau van 0,95 zal staan. Eerder voorzag hij nog een waarde van op zijn best 0,92 cent. Voor de kiwi, de nationale munt van Nieuw Zeeland voorziet hij een waarde van 0,83 waar hij eerder uitging van 0,78.

INVINCO

Valutamarkten zijn volatiel. Dat maakt bovenstaand verhaal duidelijk. Wie toch actief wil zijn op de valutamarkten vanwege de mooie rendementen, moet derhalve voortdurend op zijn hoede zijn. De markt kan zomaar keren.Wie toch wil profiteren van de aantrekkelijke rendementen, doet er goed aan een professional in de arm te nemen. Die is immers 24 uur per dag actief. Misschien moet u eens contact opnemen met de handelstafel van INVINCO. De handelaren loodsen u graag door het mijnenveld dat valutamarkt heet.


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *