Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelenfeest is voorbij

Het sentiment van beleggers neigt ofwel naar euforie ofwel naar extreme somberheid. Koersen volgen dit patroon zodat we een afwisseling van stijgende koersen en dalende beurzen zien. Het patroon is dialectisch, dat wil zeggen dat bij een stijging de kiem voor een daling wordt gelegd en andersom. Vandaar de golfbeweging.  Een mens is bijna niet bij machte om cyclisch te denken omdat het tegen het rationele denken ingaat. Beleggers denken dat bij een stijging de bomen tot in de hemel groeien en bij dalende koersen de wereld vergaat.

Als gekeken wordt naar historische rendementen kan een patroon van “terugkeer naar een gemiddelde” gezien worden. Het idee is dat over een lange tijd gezien de verschillende beleggingscategorieën terugkeren naar hun lange termijn gemiddelde. Jaren van zwakte op de beurs zullen gevolgd worden door lange perioden van bovengemiddelde rendementen en andersom. Zie ook mijn artikel “Wat gaan aandelen in de komende jaren presteren?

In de eerste negen maanden van dit jaar is de toonaangevende beursgraadmeter S&P volgen cijfers van Morningstar, inclusief dividend met 19% gestegen na een rendement van 16% in 2012. Dat is ver boven het gemiddelde van 11,2% over de periode 1980-2012. Dit is een aanwijzing dat het feest in aandelen mogelijk voorbij is.

Natuurlijk kan gediscussieerd worden wat een geschikte gemiddelde is en daarmee wat de relevante periode is. Er zijn altijd wel uitzonderingen die het gemiddelde omhoog of omlaag duwen. Een manier om dat te omzeilen is door elke maand een bedrag opzij te leggen. Daarmee vermindert u het risico dat u in de markt instapt op een verkeerd tijdstip. Ook heeft u het voordeel van de “Achtste Wereldwonder“.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Aandelenfeest is voorbij”

 1. Avatar

  Komt er nog een eindejaarsrally en halen we nog een AEX van 400 punten.

  Het is best wel een mooi aandelenjaar tot nu toe. Komt er nog een slotrally?

 2. Avatar

  De geldpers kan de boel nog een tijdje opkrikken,en dan een forse correctie,zorg dat je genoeg cash hebt voor de koopjes.

 3. Avatar

  Nico, denk jij nu echt dat er een geldpers draaiende is? Er staat nergens een drukpers aan, behalve in Z-Amerika dan waar vals geld gedrukt wordt… Optimisme zet momenteel beurzen hoger, het is gewoon het normale karakter van een beurs, welk drijft op hoop en angst. En een correctie is daar onderdeel van. Zoals gewoonlijk zetten beurzen eindejaarsrally’s in zo rond deze tijd Richard, of het nu ook het geval is zal de komende tijd uitwijzen maar in ieder geval
  zal er nog wat af gemaakt moeten worden, want het patroon is nog niet compleet voor de AEX. Dit zou als ‘eindejaarsrally’ gezien kunnen worden..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *