Australische dollar blijft favoriet

Het gaat alweer een tijd economisch niet zo goed in Australië. Dat heeft alles te maken met de economische terugval in dit land. De Aussies waren een van de belangrijkste leveranciers van grondstoffen aan de onverzadigbare Chinese industrie. Dat had als vervelend bijeffect, dat de Australische dollar steeds meer aan kracht won ten opzichte van andere internationale valuta’s als de US dollar en de euro. Dat begon echt pijn te doen toen de boom in commodities begon te verflauwen. Australië bleek amper of niet meer te kunnen concurreren op de internationale exportmarkten en ook binnenlands kregen bedrijven het steeds moeilijker. Ze moesten immers concurreren met goedkope importen.

In een poging om deze economische tegenwind het hoofd te bieden verlaagde de Royal Bank of Australië (RBA) de afgelopen maanden de rente naar 2,5% en met succes. De Australische dollar ging in waarde omlaag, waardoor volgens de centrale bank toerisme en industrie weer tekenen van leven te vertonen. Dat was niet onbelangrijk, gelet op de stijgende werkloosheid in het land. In augustus concludeerde de RBA tevreden, dat het bestaande beleid de economie stimuleerde.

  • Australië heeft een bruto nationaal product van $ 1521 miljard
  • Het land telt 22,79 miljoen inwoners
  • De nationale schuld bedraagt slechts 20,7% van het bnp
  • De werkloosheid komt uit op 5,8%

Chinese groei jaagt de vraag naar grondstoffen op

Het ziet er naar uit, dat het plezier slechts van korte duur is geweest. Twee gebeurtenissen, die elkaar snel opvolgden, joegen de waarde van de Australische dollar weer de hoogte in. De eerste impuls voor de koersstijging kwam uit de VS. Daar verraste de Fed de afgelopen week het land en de rest van de wereld met het besluit niet te gaan taperen, om dus niet de monetaire verruimingsprogramma’s te gaan afbouwen. Bankpresident Ben Bernanke wees er in zijn motivatie onder meer op, dat de neerwaartse risico’s voor de Amerikaanse economie nog steeds erg groot zijn. Zo daalt de werkloosheid wel, maar dat is eerst en vooral te danken aan teleurgestelde werkzoekenden. Die trekken zich (tijdelijk) terug van de arbeidsmarkt. Daarom benadrukt de Fed ook te blijven stimuleren totdat de werkloosheid in de buurt van 6,5% komt in plaats van 7%.


Beslissing van de Fed steunt de koers van de Australische dollar

Door deze beslissing verloor de US dollar terrein op veel internationale valuta’s en ook ten opzichte van de Australische dollar. Die raakte zelfs even het niveau van US95,15 cent in de Australische dollar.

Een tweede impuls kreeg de Australische munt vanuit China. Aan het begin van deze week bevestigden verschillende indexen, dat de Chinese economie weer geleidelijk aan kracht wint. Die hernieuwde groei lijkt bovendien breed gedragen, zowel binnenlands als in de exportsector. Volgens Hongbin Qu , chief economist van HSBC voor China ziet het er naar uit dat het huidig herstel gezond en duurzaam zal zijn.

Dat nieuws gaf de Aussie weer een impuls naar een niveau van 94,31. Een sterkere Chinese economie betekent nieuwe kansen voor de export van grondstoffen. Traditiegetrouw gaat de opleving van de Chinese economie gepaard met grote investeringen in de industrie, infrastructuur en de woningbouw. Dat betekent voor Australië meer vraag bijvoorbeeld ijzererts, zink en koper. Volgens Satoshi Okagawa, senior global markets analist voor Sumitomo Mitsui Banking Corporation in Singapore betekent een duurzaam herstel in China, dat de Australische dollar kan stijgen tot een waarde boven US100 ct. Dat is een stijging van 6,83%.

INVINCO
Zal de Australische dollar de komende maanden in waarde gaan stijgen? De kans daarop is reëel. Het is nog maar de vraag of de Fed op korte termijn wel gaat taperen. Dat legt voorlopig een fundament onder de Australische munt. Dat fundament wordt verder versterkt door het Chinese herstel dat nu al zichtbaar wordt in een sterke opleving van de industrie. Dat betekent bijna automatisch meer vraag naar grondstoffen. Er is dus voor de belegger op afzienbare termijn een wereld te winnen op de internationale valutamarkten. Wie daar van meet af aan van wil profiteren, doet er goed aan in zee te gaan met professionele handelaars. Het is immers een gecompliceerde handel. Daarom is het beter eens contact op te nemen met INVINCO. Hier krijgt u waar voor uw geld.


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.