Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Staatsschuld VS stijgt explosief

De Amerikaanse overheid steekt zich ondanks een bloeiende economie zich steeds dieper in de schulden. De bruto nationale schuld steeg met $ 72,8 miljard op een dag, op donderdag meldde het ministerie van Financiën vrijdagmiddag. Deze 16 maart is een historische datum van sombere proporties, omdat op deze datum de Amerikaanse bruto nationale schuld de 21 biljoen dollar doorbrak en 21,03 biljoen dollar bereikte.

Wilt u ook 350% rendement in 3 jaar? Ga naar daxtrader.nl

Dit is het volgende: op 7 september 2017, net iets meer dan zes maanden geleden, vlak voordat het Congres het schuldenplafond opschortte, bedroeg de bruto nationale schuld nog $ 19,84 biljoen. In die zes maanden – 132 rapportagedagen, om precies te zijn – steeg de bruto nationale schuld met $ 1.186 biljoen.  Dat is een stijging van 6% in slechts 6 maanden.

En met het Bruto Binnenlands Product (bbp) van 2017 op $ 19,74 biljoen in huidige dollars, bedraagt ​​de bruto nationale schuld nu 106,4% van het bbp.

Een hoge bruto schuldpositie kan echter alleen voortduren als er voldoende vertrouwen is om deze schulden door te rollen. Recent onderzoek van Reinhart en Rogoff suggereert, dat dat vertrouwen begint te tanen bij 90% van het BNP. Een schuld/BBP ratio boven de 90% zal volgens hen leiden tot een bijna 4% lagere gemiddelde economische groei.

In de onderstaande grafiek zijn de vlakke vlekken de verschillende schuldplafondperiodes. Dus dat is waar we zijn, op deze glorieuze dag van 16 maart 2018:

Dit was de grootste piek in de bruto nationale schuld over een periode van 132 rapportagedagen, die teruggaat tot 2011. De onderstaande grafiek toont de veranderingen in de bruto nationale schuld op een rollende 132-rapportagedagenbasis, die teruggaat tot 2011:

En dit gebeurt in een bloeiende economie, waarin de schuld helemaal niet zou moeten stijgen, aangezien de groeiende belastingontvangsten de overheidsuitgaven zouden vergoeden. Ondanks de hoogtijdagen voorspelt de regering al een recorduitgifte van netto nieuwe Schatkistschuld om de stijgende tekorten te financieren. En de markt zal deze schuld moeten absorberen, net zoals de Fed is begonnen obligaties uit de balans te verwijderen. Dat betekent dat het aanbod van staatsobligaties toe gaat nemen en dat is slechts nieuws voor de staatstitels en opwaartse druk op de rente,

Wilt u ook 350% rendement in 3 jaar? Ga naar daxtrader.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *