De ECB speelt nog steeds ‘good cop bad cop’ met Griekenland en dit wordt dagelijks breed uitgemeten in de media. Onderhuids worden er echter voorbereidingen getroffen op een mogelijk nieuwe instabiliteit op de financiële markten.
Tijdens de crisis van 2007/2008 zijn veel banken gered door zogenaamde ‘bail-outs’; het injecteren van geld door externe partijen om een faillissement te voorkomen. Dit geld was grotendeels afkomstig van belastingbetalers. ‘Bail-ins’ werden gebruikt om paniek te voorkomen bij de schuldeisers. Dit zorgde voor flink wat gemor bij belastingbetalers die de rekening kregen gepresenteerd maar werd uiteindelijk geslikt door flinke propaganda van overheden en centrale banken dat het financiële systeem gered moest worden.
Nieuwe EU ‘bail-in’ regel
Maar de tijden zijn veranderd en nieuwe ‘bail outs’ worden thans niet meer geaccepteerd door brede lagen van de bevolking mocht er een nieuwe crisis uitbreken. De centrale banken moeten dus uit een ander vaatje gaan tappen indien een bank of overheid in financiële problemen komt. Kortgeleden (Reuters) maakte de ECB bekend dat binnen 2 maanden alle landen in de Europese Unie moeten voldoen aan ‘bail-in’ regels. Als een land hieraan niet binnen 2 maanden voldoet, dus voor augustus, worden juridische stappen ondernomen. Veel landen waaronder Nederland voldoen nog niet aan deze bail-in regels . Het is gissen waarom de Europese Unie opeens z’n haast heeft met de ‘bail-in’ regels maar blijkbaar wil men voorbereid zijn op nieuwe aardschokken in de financiële wereld.
‘Bail-outs’ zijn over 2 maanden dus volledig van de baan in Europa en het nieuwe wapen is ‘bail-ins’. ‘Bail-ins’ worden vanaf dan toegepast als een overheid of bank in Europa failliet gaat. Wat gebeurt er dan in de praktijk? Er gaat geen geld meer van belastingbetalers (‘bail-out’) naar de failliete overheid of – bank maar de instelling wordt gesloten en al de bezittingen worden gebruikt om de schuldeisers te betalen.
Spaardersrisico
In potentie kunnen dus alle aandeelhouders, schuldeisers en dus ook rekeninghouders bij een failliete bank al hun inleg verliezen. In veel landen, ook in Nederland is weliswaar een depositogarantiestelsel tot een maximaal bedrag echter vergeet niet dat dit stelsel gefinancierd wordt door andere banken. Als een grootbank failliet gaat en een hoge schuld heeft is het mogelijk dat er een kettingreactie ontstaat en ook andere banken in problemen komen doordat o.a. massaal aanspraak wordt gemaakt op dit depositogarantiestelsel waardoor deze veiligheidsklep vastloopt.
De banken en overheden doen hun ‘best’ om zoveel mogelijk van uw financiële transacties giraal te laten verlopen. Zogenaamd omdat dit makkelijker is voor u maar in werkelijkheid willen ze graag zoveel mogelijk controle over al uw geld hebben. In diverse landen is al een trend waarneembaar om cash opnames en internationale overboekingen aan banden te leggen.
Omdat het grootste deel van uw geld ‘vast’ staat bij de bank loopt u door deze nieuwe ‘bail-in’ regels dus nog meer risico. De rekeninghouder bij een bank zit met een groot dilemma. Hij wordt gedwongen om bijna alle transacties via een bank te laten verlopen maar tegelijkertijd loopt hij door deze ‘bail-in’ wetgeving het risico zijn spaargelden in rook te zien opgaan als ‘zijn’ bank failliet gaat.
De kans dat een grootbank failliet gaat is reëel en dat dit zich in een kort tijdbestek kan afspelen heeft Lehmann Brothers aangetoond in 2007 die vervolgens bijna het gehele financiële systeem in de afgrond trok. De kapitaalstructuur van veel banken is uitermate zwak en ze zijn vaak blootgesteld aan 10-tallen biljoenen in Dollars en euro’s aan derivaten. Een relatieve kleine beweging in een van de onderliggende waarden waarop deze derivaten zijn gebaseerd kan uitmonden in gigantische verliezen. De bankier komt zoals het verleden heeft aangetoond altijd makkelijk weg met wanprestaties en blijft dus gefocust op optimaliseren van zijn bonussen. Na de belastingbetaler is het binnenkort in Europa dus de beurt aan de spaarder om mogelijk op te draaien voor malversaties door ‘zijn’ bank.
Jan van Gemeren
www.gannanalist.com
Een verwijzing voor de titelfoto van TaxCredits.net: https://flic.kr/p/bu6wC9
Start met Automatisch Beleggen
Een mogelijk wereldwijd belastingakkoord zou digitale giganten dwingen om meer belastingen te betalen.
De geschiedenis leert geen lessen, maar soms dringen de parallellen zich wel erg benauwend op. Neem bijvoorbeeld de snel verslechterende relaties tussen de huidige twee supermachten.
De Amerikaanse minister van Financiën waarschuwde dat het nalaten hiervan een "economische catastrofe" zou veroorzaken.
Het coronavirus grijpt steeds sneller om zich heen. Het aantal besmettingen en sterfgevallen neemt hand over hand toe.
Ik kan mij herinneren dat er afgesproken was dat er een ‘bank’ opgezet zou worden die de klappen op moet vangen, zodat een bank niet meer gered hoeft te worden door de eigen staat maar dat deze in Europees verband gered wordt. Blijkbaar is dat dus van de baan, zo hard gaan de ontwikkelingen, even hard als de crisis zelf bijna…
Deze crisis zal toch al wat geld wegvagen,en of dat nu gebeurt op de ene manier of de andere maakt natuurlijk niet uit…
Ik denk dat er dit weekend een oplossing voor Griekenland zal komen. Amerika zal niet toestaan dat de Grieken naar de Russen toe worden gedreven. Ook voor europa zijn de belangen groot. Ik durf momenteel niet in groter in te stappen, alhoewel het nu een goed moment is,
Waarom zal je überhaupt instappen Hans, daar is sowieso al geen reden toe. Instappen is rendabel op het eind van een bearmarkt, niet aan het eind van een bullmarkt…
Vandaag weer 3% up. Consumentenvetrouwen wordt steeds beter en kabinet belooft meer netto loon. Het lijkt inderdaad allemaal steeds beter te gaan.