Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

S&P waarschuwt Amerika

De Verenigde Staten moeten een geloofwaardig middellange termijn plan hebben om het begrotingstekort binnen de perken te houden. Als dat niet gebeurd zou het land wel eens zijn hoogste rating (AAA) kwijt kunnen raken. Dat schrijft kredietbeoordelaar S&P vandaag.

In een rapport stelt de kredietbeoordelaar dat er risico’s zijn dat “externe schuldeisers” hun Amerikaanse tegoeden verlagen. Dit kan vooral optreden als zij tot de conclusie komen dat leden van de Eurozone een sterker monetair beleid gaan voeren.

Op zijn beurt kan dit de status van de dollar als  ‘s werelds reservevaluta ondermijnen waardoor de “triple” A status van de Verenigde Staten onder druk komt.

“Volgens ons zijn begrotingscijfers,inflatie, handelsdata, valutabeweeglijkheid en de lopende rekening leidende indicatoren ten aanzien van de positie van de dollar om in de gaten te houden.”, aldus S&P.

Volgens de kredietbeoordelaar is de status van de Amerikaanse munt nog onaangetast. S&P benadrukt dat historisch gezien zoals de Britse pond, valuta’s slechts geleidelijk hun rol als reservevaluta verliezen.

De euro is op dit moment de enige munt die de rol van dollar kan aantasten.

Europa

S&P waarschuwt eveneens op een grote toename van de rentevergoedingen in de leidende landen van Europa door stijgende obligatierentes in de komende vijf jaar.

Nu centrale banken de markten van het infuus afhalen de rente op obligaties scherp stijgt, kunnen Europese landen te maken krijgen met een extra last van nog eens $202 miljard in de vorm van rentebetalingen.

Frankrijk, Italie, het VK en Duitsland zullen het hardst getroffen worden met respectievelijk €41 miljard, €38 miljard, €31 miljard en €29 miljard. Dat komt neer op een 3%-stijging van de rentekosten.

De afbouw van de monetaire maatregelen zullen volgens S&P leiden tot een scherpe afname van de vraag naar staatsobligaties. De rente op deze leningen zal dan stijgen en de begrotingsproblematiek verergeren.

De kredietbeoordelaar verwacht dat het lenen van de Europese overheden dit jaar zal pieken op €1.446 miljard. Dat is €52 miljard hoger dan de voorgaande top op €1.394 miljard in 2009.

Een ander bron van zorg is de zogenaamde “rollover risk” oftewel herfinanciering van bestaande schulden. S&P waarschuwt dat deze ratio nog in veel landen te hoog ligt en nog steeds toeneemt.

De herfinancieringsratio ligt in Belgie en Italie boven de 20%. Deze landen worden op de voet gevolgd door Ierland en Portugal.

De Verenigde Staten scoort relatief hoog in de rij van landen met de hoogste kans op een faillissement.  Volgens zakenbank Credit Suisse zijn de leningen van dat land risicovoller dan van Kazachstan.

De Federale schuld is in het vierde kwartaal van 2009 met 12,6% gestegen naar $7.800 miljard. In 2008 was er sprake van een toename van 24,2% en in geheel 2009 nam de schuld met 22,7% toe.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “S&P waarschuwt Amerika”

  1. Avatar

    Ja, als je er met je voorspelling naast zit kán je proberen het sentiment te laten kantelen zodat het wellicht nog een beetje uitkomt….

  2. Satilmis

    Wat bedoelt u daar weer mee? Niemand kan koersen voorspellen en ik heb niets voorspeld. Het is een feitelijk bericht. Uw beschuldiging vind ik tendentieus en onaanvaardbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *