Japanse beurs blijft goedgemutst

De Japanse regering wil de kinderbijslag verhogen. Door verhoging van de kinderbijslag zullen waarschijnlijk verschillende sectoren kunnen profiteren. Naast scholing, wordt verwacht dat het illegale gokcircuit ook meer zal omzetten. Met name de populaire pachinkospeelhallen zullen met extra toeloop te maken kunnen krijgen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 3,69%. De bredere Topix steeg met 2,81%.
  • De yen daalde 2,36%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 0,40% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,53 naar 1,63 euro (6,54%).

Export voor 2e maand op rij gestegen: handelsoverschot

Ook deze week was de Japanse beurs weer in een positieve bui, geholpen door een verzwakkende yen. Goed nieuws bereikte deze week de markt. Zo is de handelsbalans in januari verbeterd en is er sprake van een handelsoverschot. De export steeg voor de tweede maand op rij. Een jaar eerder was er nog sprake van een handelstekort. Verder is het vertrouwen onder Japanse kooplieden (Economy Watchers index) tot het hoogste niveau in 5 maanden gestegen.

Deflatie blijft hardnekkig

Echter deflatie blijft het zorgenkindje. Wanneer men naar consumentenprijzen exclusief energie en voedsel kijkt, is de deflatie het hevigst sinds 1971, toen de overheid deze statistieken begon bij te houden. Zoals in eerdere weekberichten vermeld, staat er vanuit de politiek druk op de centrale bank (BoJ) om tot kwantitatieve verruiming over te gaan. Echter deze week gaf BoJ-bestuurslid Miyako Suda aan dat zowel opwaartse- en neerwaartse risico’s voor groei bijna gebalanceerd zijn, met onzekere economische vooruitzichten. De BoJ verwacht wel dat de Japanse economie geleidelijk door zal blijven groeien.

Deze week is het 98ste vliegveld van Japan geopend. Vanaf het nieuwe Ibaraki vliegveld gaat vooralsnog maar 1 lijnvlucht per dag (naar Korea). In Japan is weer discussie ontstaan over de spendeerdrift van de overheid aan zinloze en overbodige publieke werken. Hoewel dit vaak het geval is, bestaat er een redelijke kans dat vanaf het nieuwe Ibaraki vliegveld budget airlines nieuwe vluchten gaan opzetten.

Nippon Steel wil uitbreiden naar mijnen

Nippon Steel, waar wij een call spread in hebben, is op zoek naar verticale integratie. Zo wil de grootste staalfabrikant van Japan, in 50% van zijn behoefte aan grondstoffen voorzien door aandelen te verwerven in nieuwe en bestaande mijnen. Het bedrijf wil op deze manier kosten drukken en verzekerd zijn van aanvoer van ijzererts en kolen.

China in 2015 grootste cameramarkt volgens Canon

Verder verwacht Canon, welke wij ook in de portefeuille hebben, dat China in 2015 de grootste cameramarkt in de wereld zal worden, daarbij de VS voorbijstrevend. Canon, werelds grootste cameraproducent, verdubbelt het aantal verkooppunten in China. Canon verwacht dat het verkoopvolume in China met 10% zal stijgen dit jaar, terwijl de groei in ontwikkelde economieën waarschijnlijk klein zal zijn.

Gratis beleggingsseminar met trendwatcher Adjiedj Bakas

Op maandagavond 22 maart 2010 organiseert Intereffekt Investment Funds een beleggingsseminar in Amersfoort. Gastspreker is trendwatcher Adjiedj Bakas.  Adjiedj Bakas is trendwatcher en brengt bewegingen in onze maatschappij in kaart. Hij deelt met u zijn toekomstvisie over beleggen in het algemeen en emerging/frontier markets in het bijzonder.

Wanneer u gebruik wilt maken van deze uitnodiging kunt u zich hier aanmelden.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.