Slechtste betalingsmoraal sinds kredietcrisis

Volgens een recente studie is de wereldwijde betalingsmoraal het afgelopen jaar verslechterd tot een niveau dat sinds de financiële crisis van 2008 niet meer is waargenomen.

Verlengde betalingstermijn

De periode tussen facturering en betaling is met drie dagen verlengd tot nu 59 dagen, blijkt uit een onderzoek dat donderdag door kredietverzekeraar Allianz Trade is gepubliceerd. De stijging was bijna twee keer zo hoog als in 2022.

Nederlanders nog steeds snelle betalers

Duitse bedrijven blijven echter betrouwbare “snelle betalers”: ze betalen facturen gemiddeld na 54 dagen, een stijging van 0,8 dagen. Ook bedrijven in Nederland en Scandinavië betalen sneller dan het wereldwijde gemiddelde. In Frankrijk, Italië en Spanje en in Azië worden de facturen gemiddeld aanzienlijk later betaald.

Risico van niet-betaling

“Des te langer bedrijven moeten wachten op hun geld, des te waarschijnlijker is het dat de factuur helemaal niet wordt betaald,” zei Milo Bogaerts, de CEO van Allianz Trade in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Daarom is betalingsmoraal een belangrijke indicator voor potentiële wanbetalingen en dus een voorbode van faillissementen.” Hoewel Duitse bedrijven nog steeds een relatief goede betalingsmoraal hebben, verwacht Bogaerts dat het aantal faillissementen in Duitsland dit jaar met 13 procent zal stijgen..

Invloed van rentabiliteit

Rentabiliteit wordt beschouwd als de belangrijkste invloedsfactor op het betalingsgedrag in Europa. Het heeft volgens de studie een grotere invloed dan financiering of de economische cyclus. In dit verband kan een vertraging van de wereldwijde vraag in 2024 in combinatie met nog steeds hoge operationele kosten de voorwaarden scheppen voor een verdere verslechtering van de betalingsvoorwaarden, vooral in Europa.

Voorbereiding op langere betalingstermijnen

“Een daling van de rentabiliteit met slechts één procentpunt kan de betalingstermijnen met meer dan zeven dagen verlengen,” zegt Ano Kuhanathan, hoofd bedrijfsonderzoek bij Allianz Trade. “Met het oog op de dreigende winstdalingen in 2024 zouden Europese bedrijven zich moeten voorbereiden op langere betalingstermijnen.”

Conclusie

De wereldwijde betalingsmoraal is in 2023 aanzienlijk verslechterd, met de langste betalingstermijnen sinds 2008. Hoewel Duitse bedrijven nog steeds relatief snel betalen, is er een algehele trend naar langere betalingstermijnen. Dit kan leiden tot een toename van het aantal insolventies, vooral als de rentabiliteit van bedrijven blijft dalen. Europese bedrijven moeten zich voorbereiden op langere betalingstermijnen om financiële stabiliteit te waarborgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.