Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gaat de rente nu wel of niet stijgen?

Soms stelt de obligatiemarkt je voor raadselen. De inflatie is al een tijdje aan het stijgen, maar de yield op lange staatsobligaties is nog steeds aan het dalen, terwijl je het omgekeerde zou verwachten. Dat gebeurt wel met de yield op kortlopend staatspapier.

Natuurlijk, Powell van de Fed heeft geruststellende woorden gesproken. Dat verklaart deels de aanhoudende daling. Hij maakte bovendien duidelijk dat het beleid van de Fed voorlopig niet gaat veranderen. De stijging van de yield op het kortlopende papier wijst er weer wel op, dat beleggers de komende drie jaar een verkrapping in het beleid verwachten.

De combinatie van dalen (lang) en stijgen (kort) kan er op wijzen dat beleggers verwachten dat ondanks alles de Fed toch te vroeg gaat verkrappen en daarmee de groei op lange termijn afknijpt. De geschiedenis biedt hier voldoende voorbeelden van.

Het kan ook zijn dat veel beleggers staatspapier kopen, omdat ze geloven in secular stagnation ondanks alle verruiming. De economie zal zodoende deflatoir blijven en daar passen lage yields bij.

Maar wat als de huidige prijsstijgingen het gevolg zijn van een cyclische opleving van de economie. Daardoor kunnen prijsstijgingen versterkt doorzetten als de vraag toeneemt. De Fed is dan te afwachtend! Wie het weet, mag het zeggen!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *