Nieuwe zeepbel heet Keynes

Keynesiaans gedachtegoed siert regelmatig de pagina’s van het FD. Tijd voor een tegengeluid.In de afgelopen jaren is door vooral economen van de Oostenrijkse School (Ludwig von Mises Institute) herhaaldelijk gewaarschuwd voor de onhoudbare, kredietgedreven, boom in de economie en op de financiële markten.

In 2005 en 2006 werd Peter Schiff (schrijver van het boek Crash Proof) op CNN door andere analisten uitgelachen op het moment dat hij waarschuwde voor een naderende economische aardverschuiving.

Peter Schiff’s “Crash Proof” op YouTube

De oplossingen die dezelfde Schiff thans aandraagt worden in de wind geslagen en in het FD zelfs getypeerd als ‘naïef’ (FD Geld, 20 december 2008). Anderhalf jaar na de start van de kredietcrisis gaat een groot deel van de zendtijd nog altijd uit naar die hoogleraren en economen die de aanstormende trein compleet gemist hebben en haar in de loop van 2008 zelfs nog afdeden als een bagatel.

De overheid is herontdekt als de ultieme redder in nood. Na jaren uitbundige welvaart barst de ene zeepbel na de andere. Wereldwijd is door overheden inmiddels $ 8000 mrd uitgetrokken om bedrijven en instellingen overeind te houden. De financiering geschiedt door de geldpers op volle toeren te laten draaien. Oftewel, de oorzaak van de kater na het uit de hand gelopen feestje wordt opnieuw gebruikt, ditmaal als oplossing. In plaats van een cold turkey voorkomen we het noodzakelijke afkicken met nog meer alcohol.

De mens in het algemeen en politici en centrale bankiers in het bijzonder zijn kortetermijndenkers. We kijken op de korte termijn naar wat de gevolgen zouden kunnen zijn van eventueel niet-handelen. De kostprijs op de lange termijn zal doorgaans veel hoger uitvallen.

We willen echter niet te boek staan als de partij die het op haar geweten heeft dat massaontslagen plaatsvonden doordat we bewust ervoor gekozen hebben bedrijven failliet te laten gaan. Een inherent element van het kapitalisme immers is dat niet-rendabele activiteiten gewoon moeten kunnen omvallen.

Geen enkele keynesiaan heeft kunnen aantonen dat het medicijn voor de kater ooit heeft gewerkt. Overheidsingrijpen in de huidige vorm zal uiteindelijk op het bord van de belastingbetaler terechtkomen.

In het kader van vraag en aanbod zal om die reden de vraag dan ook ongewijzigd blijven en geen effect sorteren. De nieuwste zeepbel heet Keynes.

Wanneer zich de komende jaren een onvermijdelijke, ijskoude Kondratieff-winter zal openbaren, zal ook deze zeepbel uiteenspatten. Met als gevolg dat we dit gedachtegoed voortaan verre van ons zullen werpen.

Elmer Hogervorst
info@hogervorstadvies.nl
www.hogervorstadvies.nl

3 gedachten over “Nieuwe zeepbel heet Keynes”

  1. Het is inderdaad raar dat het nu zo aangepakt wordt. In Europa is het niet zo vreemd dat er zo gereageerd wordt. Want hier past keynesiaans ingrijpen nog wel in de traditie.
    In Amerika ligt dat anders. Timothy Geithner en Summers hebben de Japanners in de jaren 90 gezegd dat ze de banken gewoon moesten laten vallen. En wat doen ze nu zelf? Juist, die banken moeten gered worden, ahum.
    Ik denk dat in tijden van crisis opeens alle vrijhandelsprincipes overboord gegooid worden in een reflex. Je ziet dat ook aan de protectionistische maatregelen die landen opeens willen invoeren.

    Groet,

    Joop

  2. Peter Schiff verdient inderdaad deze eer de eerste te zijn zeker in de mainsteam media. In dit rijtje zou ik zeker ook eens luisteren naar Dr. Paul Graig Roberts, Bob Chapman, Max Keiser, Alfred Kleinknecht.

    Het beroerde is dat het lijkt alsof iemand in oktober 2008 een ijzeren pin tussen het economische radarwerk gestoken heeft zodat deze volledig tot stilstand is gekomen. En dan begin je nog niet eens met Keynes.

    Het Amerikaanse begrotingstekort is jarenlang onder belicht. Ook vergeet men dat niemand precies weet hoe groot de bubbel nu is geweest daar deze zich voor een groot deel in het “shadow banking system” heeft afgespeeld waar een ontiechelijke hoop aan “of sheet balance toxic assets” aanwezig.

    De bailout ziet nu op ruim 8,5 biljoen dollars!?

    Het Amerikaanse begrotingstekort kan zo maar eens naar 2 – 3 biljoen dollars schieten zeker met al die kostbare oorlogen,bailouts, stimuleringsplannen nog in de la.

  3. @Joop

    Dat klopt, maar wie wil zich opofferen. De Amerikanen verwijten de Chinezen dat ze hun export te veel bescheremen door hun koers te veel met de dollar te laten meebuigen wat an sich een verstandige reactie lijkt uit Chinees oogpunt gezien. Maar eigenlijk zegt Geithner tegen de Chinezen, “Koop meer van onze waardeloze Amerikaanse Treasuries!” Hoe kan je iemand dwingen zichzelf te afgrond in te storten? Bovendien doet Amerika zelf aan protectionisme op het gebied van staalinkoop bijvoorbeeld. De pot verwijt de ketel…

    Eigenlijk bestaat in financieel opzicht Europa ook helemaal niet, het was immers ieder voor zich, wat uiteindelijk ook de beste oplossing was.

    Amerika kan geen geld meer lenen van het buitenland, einde oefening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.