Het kan u niet zijn ontgaan: de Griek speelt weer op, we hadden onze buik er al van vol maar helaas blijft de Griek oprispen.
Eerst bleken ze de cijfers over het begrotingstekort te vervalsen, later bleek de Griekse belastingdienst jaarlijks voor een geschatte 30 miljard euro geflest te worden middels valse belastingaangiftes van de bevolking en vervolgens werd corruptie tot in de overheid aangetoond. Nu is ze dat vergeven en wordt hulp aangeboden en zijn ze niet meer bereid de schulden af te betalen.
In mijn vak dien ik te allen tijde objectief en niet al te negatief te zijn, maar tóch ontkom ik er niet aan een ‘zachte kritische noot’ te zetten bij onze binnenkort-niet-meer-Europese collega’s.
Over de Grieken
Minister van financiën dhr. Papaconstantinou gaf in 2009 aan dat zijn voorgangers stelselmatig valse cijfers toonden. De overheid verviervoudigde in 2007 de staatsschuld van 75 naar 302 miljard en vervolgens naar 552 miljard in 2010. Het begrotingstekort was in 2009 geen 3.7% maar 15.4% volgens cijfers van bureau Eurostat, dat tot dat jaar nooit eerder controles mocht uitvoeren in Griekenland. Achteraf natuurlijk heel begrijpelijk.
Buitenlandse schuld Griekenland. Bron: Indexmundi, CIA World Factbook
Sinds 2009 smokkelden de Grieken maar liefst 65 miljard euro zwartgeld het land uit waarvan 16 miljard nog legaal terecht kwam, de rest is verborgen in o.a. Zwitserland. Zelfs nadat de lijst van beroeps-belastingontduikers is gepubliceerd zijn de Grieken nog niet onder de indruk. (klik hier voor de officiële ‘list to name of shame’)(rechts klikken voor vertalen).
Terwijl de lijst nog steeds op internet staat, lopen de ‘vogelvrije Grieken’ nog steeds vrij rond en is Europa druk bezig elke cent bij elkaar te schrapen om de Grieken nog wat extra te kunnen lenen.
Athene wordt ondertussen stukgeslagen en de regering omver geworpen nu de bevolking het ervan ziet komen dat ze op de blaren moeten zitten om de schulden terug te betalen, dat was niet de bedoeling. De betogers achten het een veel betere optie om Europa te bedanken voor de financiering en afscheid te nemen van de Euro, de Drachme welkom te heten en de schulden af te schrijven. Klaar. Een goede fiscalist is er niets bij.
Je zou zeggen: wordt het niet eens tijd dat Europa zich verenigt en strakke lijnen uitzet? Ja, het wordt tijd. Het is tijd dat er actie wordt ondernomen en dan niet in de zin van fondsen op te richten, nee tijd om besluiten te nemen en daden bij woorden te voegen. Griekenland was en is niet voldoende ontwikkeld om te voldoen aan de standaarden van Europa, sterker nog het Griekse volk wil niet leven volgens door Europa opgelegde standaarden. De aankomende verkiezing zal dit waarschijnlijk bevestigen.
Verenigde staten van Europa
Was ik er best trots op dat ik Europeaan ben, en vond ik amerikanen wat oppervlakkig, ben ik nu een beetje jaloers op hun positieve mentaliteit. Ik geneer me bijna voor de europese gezapigheid en negativiteit.
Zoveel landen, zoveel coalities, zoveel gevallen-regeringen, zoveel coalities in de politiek die met z’n allen niet meer aan de kiezers kunnen uitleggen waarover ze het hebben. Zevenentwintig EU landen met elk een regering, kamerdiscussies en kibbelende ministers. Het is onmogelijk om met deze organisatie het Europese bedrijf te besturen. Laat staan dat we een collega ontslaan bij wangedrag en een begroting maken om het Europese-bedrijf vlot te trekken.
In 2005 hadden we de kans om ons Europese bedrijf te professionaliseren middels het Referendum Europese Grondwet. Maar we pakten hem niet. Nee, de verschillende landen wilden graag de touwtjes in eigen handen houden, dus: já tegen een gezamenlijke Europese bedrijfsvoering maar néé tegen gezamenlijk besturen. De “nee-stemmers” zijn in deze debet aan de huidige hopeloze stuurloosheid.
Onze Akela uit 2009 zei het al, quote: “waar is die VOC mentaliteit, laten we eens zeggen: Nederland kan het weer, over grenzen heen kijken, Dynamiek!”. We zijn inmiddels overgegaan van geharde-, dynamische ondernemers in eindeloze vergaderaars en carrière-debateurs.
Wat een “prachtvolk”
En dan die Amerikanen. In Amerika zijn al veel meer zaken op orde, hebben ze de downgrade achter zich gelaten, is de bevolking alweer positief gestemd, zijn de bedrijfscijfers boven verwachting, bewegen de beurzen weer op hoogste niveau’s sinds zeven jaar en heeft Obama als éérste (donkere-) president het huwelijk tussen gelijke seksen geaccordeerd. En dat allemaal in ÉÉN jaar.
Er valt veel te verbeteren, dat weten we. Maar net als in elk bedrijf moet de winkel wel blijven draaien en moet er naar kansen worden gezocht, dat snappen Amerikanen heel goed. Ze pakken de pijn waar nodig: home-foreclosures, Lehman, downgrades, verhoging schuldenplafond en ze werken weer enthousiast verder aan de American Dream.
Onze journalisten weten niet meer beter dan te rapporteren dat “het echt heel slecht gaat met alles waarmee het heel slecht kan gaan”. Onze Goeroes zijn jaren druk met de Amerikaanse schuld te bediscussiëren, er zijn boeken over geschreven waarom Amerika failliet gaat en de staatsschuld ze tot ontploffing brengt. Tja, het probleem zit toch echt in de Europese mentaliteit.
We zijn er klaar voor
Helaas. We hebben ze (en ook onszelf) uit alle macht geprobeerd te redden, duizenden uren aan vergaderen zijn gedeclareerd door onze ministers, onze banken zijn door de knieën gegaan en zien de rest-lening alsnog in Drachmes verdampen. Maar helaas allemaal voor niets.
Of toch wel. In één ding zijn ze geslaagd: tijd rekken voor een gecontroleerd failliet en de banken klaarmaken voor afschrijving van Griekenland-leningen. Oh, en de complete staatsschuld is in het noord-westen doorgerold tegen een zeer goedkope 1.5% tot 2% rente voor tien jaar en langer. En dat bij een inflatie van 2% of hoger. En we vergeten nog wat, er zijn Europa-wijd flinke en broodnodige bezuinigingen doorgevoerd en alle politici kunnen met de in-onschuld-gewassen-vinger naar Griekenland wijzen.
We zijn er dus klaar voor: het zal niet lang meer duren voordat het hoge woord er uit is: Griekenland gaat er uit!
Het is tijd dat we orde op zaken stellen. Het geld gaat niet naar Griekenland maar naar ons vakantieland Spanje en de banken, red de banken en red de economie. Griekenland eruit en de beurzen kunnen weer stijgen. En laten we meteen doorpakken met een herstructurering van de Regering: thee-partijen eruit en een ‘Partij van de Ondernemers’ erin. Of maak ik het nu te bont.
Roger Broekhuizen
Managing Director
Helliot Vermogensbeheer NV