Profiteren van Duitslands verborgen kampioenen

Duitsland, bekend om zijn sterke industrie, innovatieve technologieën en hooggekwalificeerde arbeidskrachten, staat voor een reeks uitdagingen die de internationale concurrentiepositie bemoeilijken. Deze uitdagingen omvatten verkeerd energiebeleid, buitensporige bureaucratie, tekort aan geschoolde arbeidskrachten en achterblijvende kapitaalmarkt. Ondanks deze uitdagingen heeft Duitsland een cruciaal voordeel dat andere landen niet hebben: zijn bijzonder sterke KMO-sector.

KMO staat voor kleine en middelgrote ondernemingen. In Nederland worden deze bedrijven vaak aangeduid als MKB (midden- en kleinbedrijf). Deze bedrijven zijn vaak wereldwijde verborgen kampioenen en vormen de ruggengraat van de Duitse economie. Ze hebben specifieke bedrijfsmodellen en zijn marktleider in hun niche. Dat maakt hen succesvol en versterkt Duitsland enorm als een plek om zaken te doen, ondanks de uitdagingen en de wereldwijde concurrentie.

Verkeerd energiebeleid

Het verkeerde energiebeleid heeft Duitsland op een doodlopend spoor gezet. Bedrijven en consumenten moeten nu de gevolgen dragen in de vorm van structureel hogere energiekosten. Voor energie-intensieve bedrijven wordt zakendoen in Duitsland daarom steeds meer een probleem. Dit zou de verplaatsing van energie-intensieve producenten kunnen versnellen, met een domino-effect op de binnenlandse reële nettoproductie en met banenverlies tot gevolg.

Buitensporige bureaucratie

Een andere uitdaging is de buitensporige Duitse bureaucratie. Bedrijven zien zich geconfronteerd met een stortvloed aan regels die hun flexibiliteit en innovatievermogen beknotten. Dit vertraagt de besluitvorming en kan de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van een bedrijf beperken.

Tekort aan geschoolde arbeidskrachten

Een groot probleem voor Duitse bedrijven is het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, dat een crisispunt bereikt. Met name het tekort aan IT-personeel vormt een belemmering voor gedwongen steeds sneller verlopende innovatie en digitalisering, die sneller moeten verlopen. Deze ontwikkeling zou zich kunnen doorzetten, aangezien er in het komende decennium een golf van pensioneringen en dus een nog groter verlies aan vaardigheden kan worden verwacht.

Achterblijvende kapitaalmarkt

De Duitse kapitaalmarkt is de afgelopen tien jaar verder achterop geraakt bij de VS. Het toppunt van deze trend tot nu toe was het schrappen van de beursnotering van Linde, een van de grootste en meest succesvolle Duitse bedrijven. BioNTech, dat misschien wel de meest bepalende Duitse innovatie in de recente geschiedenis bedacht, koos ook voor een Amerikaanse beursnotering.

Verborgen kampioenen op Duitse beurs

Toch heeft Duitsland een cruciaal voordeel dat andere landen niet hebben. Terwijl in de VS bijvoorbeeld een paar bedrijven verantwoordelijk zijn voor de meeste waardecreatie en beurskapitalisatie, heeft Duitsland een bijzonder sterke KMO-sector. Deze bedrijven, vaak wereldwijde verborgen kampioenen, vormen de ruggengraat van de Duitse economie. Vaak hebben ze specifieke bedrijfsmodellen en zijn ze marktleider in hun niche. Dat maakt hen succesvol en versterkt Duitsland enorm als een plek om zaken te doen, ondanks de uitdagingen en de wereldwijde concurrentie.

Deze bedrijven vind je niet in de DAX, maar op een lager beursniveau. Aandeelhouders in deze bedrijven kunnen profiteren van de innovatiekracht en groeidrang van Duitse KMO’s en deelnemen aan het langetermijnsucces van deze bedrijven.

Conclusie

Ondanks de uitdagingen waarmee Duitsland wordt geconfronteerd, biedt zijn sterke KMO-sector een uniek voordeel dat andere landen niet hebben. Door te investeren in deze verborgen kampioenen kunnen beleggers profiteren van het succes van deze bedrijven en bijdragen aan de groei van de Duitse economie.

Bron: Alexander Dominicus, Portfolio Manager bij MainFirst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.