Yoga: Beleggen in een groeiende markt voor lichaam en geest

Yoga, een eeuwenoude praktijk die oorspronkelijk uit India komt, heeft de wereld veroverd. Miljoenen mensen beoefenen yoga om hun lichaam en geest in balans te brengen, stress te verminderen en hun gezondheid te verbeteren. De groeiende populariteit van yoga heeft geleid tot een bloeiende markt voor yoga-gerelateerde producten en diensten. Van yogamatten en -kleding tot online yogaplatforms en wellnessretraites, er zijn talloze manieren om te profiteren van de groeiende vraag naar yoga. In dit artikel zullen we de kansen en risico’s van beleggen in yoga onderzoeken en enkele tips geven voor hoe je kunt beginnen met beleggen in deze groeiende markt.

Sterk Groeiende Markt voor Yoga

De markt voor yoga-gerelateerde producten en diensten is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Volgens een rapport van Wellness Creative Co is de wereldwijde yogamarkt meer dan $88 miljard waard en wordt verwacht dat deze tegen 2025 $215 miljard zal bereiken, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,7% 1.

Er is een toenemende vraag naar yogalessen, yogamatten, yogakleding en andere gerelateerde producten. Dit biedt kansen voor bedrijven die actief zijn in deze sector. De yogakledingmarkt is bijvoorbeeld wereldwijd $31,3 miljard waard en zal naar verwachting met ongeveer 6% CAGR groeien 1. De yogamatindustrie genereert wereldwijd $13 miljard en blijft groeien 1.

five woman standing on seashore

Er zijn verschillende trends in de yogamarkt. Volgens Google-data zijn nieuwe yogatrends onder andere geitenyoga, yinyoga, luchtyoga en YouTube-yoga 1. De trend van yogabroeken en de mainstreaming van athleisure ziet er naar uit dat deze zal voortduren, hoewel in een langzamer tempo dan voorheen. Sportkleding was een paar jaar geleden op het hoogtepunt van de mode en is niet langer zo trendy als het ooit was. Maar de trend om yogabroeken in opvallende kleuren of gedurfde patronen te bezitten blijft de verkoop stimuleren 1.

 

Kansen bij het Beleggen in Yoga

 1. Groeiende vraag: Yoga is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid in populariteit, zowel in westerse landen als in opkomende markten. De groeiende bewustwording van gezondheid en welzijn stimuleert de vraag naar yogalessen, yogakleding, yogabenodigdheden en andere yoga-gerelateerde producten en diensten.
 2. Diversificatie binnen de wellnesssector: Yoga maakt deel uit van de bredere wellnessindustrie, die verschillende segmenten omvat, zoals wellnessretraites, spa’s, gezonde voeding en meer. Door te beleggen in yoga kunnen beleggers profiteren van diversificatie binnen deze groeiende sector.
 3. Technologische innovatie: Technologie heeft ook de yoga-industrie beïnvloed, met de opkomst van online yogaplatforms, yogamobiele apps en wearables. Beleggen in bedrijven die innovatieve technologieën toepassen in de yoga-ervaring kan aantrekkelijke groeikansen bieden.
 4. Duurzaamheid en bewustzijn: Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn belangrijke thema’s geworden in de wellnesssector. Beleggen in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en het gebruik van milieuvriendelijke materialen in yogakleding en yogaproducten kan profiteren van de groeiende vraag naar duurzaamheid.

people exercising

Risico’s bij het Beleggen in Yoga

Zoals bij elke belegging, brengt het beleggen in yoga zowel potentiële opbrengsten als risico’s met zich mee. Hier zijn enkele risico’s waar je rekening mee moet houden bij het beleggen in yoga:

 1. Marktrisico: De yogamarkt kan worden beïnvloed door economische, politieke en sociale factoren die buiten jouw controle liggen. Dit kan leiden tot schommelingen in de waarde van jouw beleggingen.
 2. Bedrijfsrisico: Als je investeert in specifieke bedrijven die actief zijn in de yogasector, loop je het risico dat deze bedrijven slecht presteren of failliet gaan. Dit kan leiden tot verlies van jouw investering.
 3. Liquiditeitsrisico: Sommige beleggingen in de yogasector, zoals investeringen in yogastudio’s of -franchises, kunnen illiquide zijn. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om ze snel te verkopen als je jouw geld nodig hebt.
 4. Renterisico: Als de rente stijgt, kunnen de kosten van het lenen van geld voor bedrijven die actief zijn in de yogasector toenemen. Dit kan hun winstgevendheid verminderen en leiden tot een daling van de waarde van jouw beleggingen.

Hoe Kan ik Beginnen Met Beleggen In Yoga?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met beleggen in yoga. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Bepaal je beleggingsdoelen: Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om duidelijke doelen te hebben. Denk na over hoeveel geld je wilt investeren, hoe lang je het geld kunt missen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.
 2. Doe onderzoek: Doe grondig onderzoek naar de yogamarkt en de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent om te investeren. Lees marktrapporten, nieuwsartikelen en financiële rapporten om een goed begrip te krijgen van de trends en ontwikkelingen in de sector.
 3. Kies een beleggingsmethode: Er zijn verschillende manieren om te beleggen in yoga, zoals het kopen van aandelen in bedrijven die actief zijn in de yogasector of het investeren in yogastudio’s of -franchises. Kies een methode die past bij jouw beleggingsdoelen en risicotolerantie.
 4. Maak een plan: Maak een plan voor hoe je wilt beleggen in yoga. Bepaal hoeveel geld je wilt investeren, welke bedrijven of activa je wilt kopen en hoe je je portefeuille wilt diversifiëren om risico’s te spreiden.
 5. Begin met beleggen: Zodra je een plan hebt, kun je beginnen met beleggen in yoga. Dit kan bijvoorbeeld door het openen van een beleggingsrekening bij een bank of broker en het kopen van aandelen of andere activa.

Het is belangrijk om regelmatig je beleggingen te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat ze nog steeds in lijn zijn met jouw doelen en risicotolerantie.

Hoe Te Beleggen In Yoga

Er zijn verschillende bedrijven waarin je kunt investeren als je geïnteresseerd bent in het beleggen in yoga.

Yogastudio’s

Een manier om te investeren is door te kijken naar yogastudio’s of -franchises. Volgens de International Franchise Association zijn er vier yogastudio’s en pilates-franchises die een sterke investering zijn voor 2022: BodyBar Pilates, Jazzercise, Inc., Stretch Zone Franchising, LLC en YogaFit Studios 1.

Een andere manier om te investeren is door te kijken naar bedrijven die yoga-gerelateerde producten aanbieden, zoals yogakleding of -matten. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Alo Yoga, dat yogakleding maakt 2.

Als Nederlandse particuliere belegger is het niet mogelijk om rechtstreeks te beleggen in privébedrijven zoals BodyBar Pilates, Jazzercise, Stretch Zone of YogaFit Studios via de aandelenmarkt. Een manier om te investeren in deze bedrijven zou kunnen zijn door een franchise te kopen en een franchisenemer te worden. Dit kan echter een aanzienlijke investering vereisen en brengt ook risico’s met zich mee.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de vereisten, kosten en risico’s van het kopen van een franchise voordat je besluit om te investeren. Het is ook aan te raden om professioneel advies te vragen van een financieel adviseur of een advocaat die gespecialiseerd is in franchiserecht.

Beursgenoteerde bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven die actief zijn in de yogasector en die beursgenoteerd zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die actief zijn in de yogasector:

Een voorbeeld van een beursgenoteerd bedrijf dat actief is in de yogasector is Lululemon Athletica (LULU). Lululemon Athletica is een Canadees bedrijf dat yogakleding en andere yoga-gerelateerde producten verkoopt. Het bedrijf is opgericht in 1998 en is genoteerd aan de NASDAQ 1De huidige aandelenkoers van Lululemon Athletica is $368.36 1.

Koers Lululemon Athletica
Koers Lululemon Athletica

U kunt meer informatie over Lululemon Athletica vinden door hun website te bezoeken of door financiële nieuwsbronnen te raadplegen. Hier is een hyperlink naar de website van Lululemon Athletica: Lululemon Athletica.

Gaiam (GAIA) is een Amerikaans bedrijf dat yoga- en fitnessproducten verkoopt, waaronder yogamatten, yogakleding en accessoires. Het bedrijf is opgericht in 1988 en is genoteerd aan de NASDAQ 1De huidige aandelenkoers van Gaiam is $2.57 1.

Koers Gaia
Koers Gaia

Dynatronics Corporation (DYNT) is een Amerikaans bedrijf dat medische apparatuur en benodigdheden produceert, waaronder producten voor fysiotherapie en revalidatie. Het bedrijf biedt ook producten aan die gerelateerd zijn aan yoga en pilates, zoals oefenballen en matten. Het bedrijf is opgericht in 1979 en is genoteerd aan de NASDAQ 2De huidige aandelenkoers van Dynatronics Corporation is $0.885 2.

Koers Dynatronics
Koers Dynatronics

Je kunt meer informatie over deze bedrijven vinden door hun websites te bezoeken of door financiële nieuwsbronnen te raadplegen. Hier zijn hyperlinks naar de websites van Gaiam en Dynatronics Corporation: Gaiam en Dynatronics Corporation.

Gespreid Beleggen in de Yogasector met ETF’s

Er zijn momenteel geen specifieke ETF’s (Exchange Traded Funds) die zich uitsluitend richten op yoga-gerelateerde bedrijven. Echter, er zijn wel ETF’s die zich richten op de bredere gezondheids- en welzijnssector, waarvan sommige bedrijven actief kunnen zijn in de yogasector. Enkele voorbeelden van dergelijke ETF’s zijn de Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT) en de Putnam Sustainable Future ETF (PFUT) 1.

De Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT) is een beursgenoteerd fonds dat belegt in bedrijven die gericht zijn op het bevorderen van fysieke activiteit en welzijn. Het fonds streeft ernaar om beleggingsresultaten te bieden die overeenkomen met de prijs- en opbrengstprestaties van de Indxx Global Health & Wellness Thematic Index, vóór kosten en uitgaven1. Hier is een hyperlink naar hun website voor meer informatie: Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT). De huidige koes is $22,56

De Putnam Sustainable Future ETF (PFUT) is een beursgenoteerd fonds dat belegt in bedrijven die oplossingen bieden voor essentiële duurzaamheidsuitdagingen. Het fonds streeft naar langetermijnkapitaalgroei2. Hier is een hyperlink naar hun website voor meer informatie: Putnam Sustainable Future ETF (PFUT). De huidige koes is $19,12

Als Nederlandse particuliere belegger kun je deze ETF’s kopen via een effectenmakelaar of financieel adviseur.

De kostenratio voor de Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT) is 0,50% en de kostenratio voor de Putnam Sustainable Future ETF (PFUT) is 0,64%. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld €10.000 belegt in een van deze ETF’s, je jaarlijks respectievelijk €50 of €64 aan kosten zou betalen.

Houd er rekening mee dat er mogelijk ook andere kosten zijn verbonden aan het kopen en verkopen van ETF-aandelen, zoals makelaarscommissies. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen voordat je besluit om te beleggen.

Conclusie

Yoga is een populaire activiteit met wereldwijde acceptatie en groeiende populariteit. De markt voor yoga-gerelateerde producten en diensten is de afgelopen jaren sterk gegroeid en wordt verwacht verder te groeien in de toekomst. Dit biedt kansen voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het beleggen in yoga.

Enkele van de kansen in het beleggen in yoga zijn onder andere de groeiende vraag naar yogalessen, yogamatten, yogakleding en andere yoga-gerelateerde producten en diensten. Daarnaast biedt de diversificatie binnen de wellnesssector en de technologische innovatie in de yoga-industrie interessante mogelijkheden voor beleggers.

Het is echter belangrijk om ook de risico’s van beleggen in yoga in overweging te nemen. Deze omvatten marktrisico, bedrijfsrisico, liquiditeitsrisico en renterisico. Beleggers moeten deze risico’s zorgvuldig afwegen en hun beleggingsbeslissingen baseren op een grondige analyse en onderzoek.

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het beleggen in yoga, zijn er verschillende benaderingen mogelijk. Men kan ervoor kiezen om te investeren in yogastudio’s of -franchises, individuele bedrijven die actief zijn in de yogasector, of gebruikmaken van ETF’s die gericht zijn op de bredere gezondheids- en welzijnssector.

Het is belangrijk om een goed doordacht beleggingsplan te hebben, duidelijke beleggingsdoelen te stellen en regelmatig de prestaties van de beleggingen te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken. Beleggers moeten ook rekening houden met hun eigen risicotolerantie en de nodige diversificatiestrategieën toepassen om risico’s te beheersen. Het raadplegen van een financieel adviseur kan ook waardevol zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen in de yogasector.

Gebruikte bronnen :

 1. Wellness Creative Co: “Yoga Industry Growth, Market Trends & Analysis 2023”
 2. International Franchise Association: “Four Yoga and Pilates Franchises to Invest in 2022”
 3. Crunchbase: “Alo Yoga – Crunchbase Company Profile & Funding”
 4. SwingTradeBot: “Modern Yoga ETFs List | NYSE, NASDAQ & AMEX – SwingTradeBot”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.