Paaseieren, en zowel het paasontbijt als de zoektocht door de tuin pakken dit jaar flink duurder uit.
Eieren zijn de afgelopen maanden zo snel in prijs gestegen dat er in Amerika zelfs een apart woord voor is: eggflation. De prijsstijgingen zijn het gevolg van de ergste vogelgriepuitbraak in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het aanbod loopt hierdoor terug, terwijl de kosten vorig jaar alleen maar opliepen. Met name de kosten voor energie en veevoer stegen snel als gevolg van de oorlog in Oekraïne die voor een tekort aan graan en gas zorgen.
Dit merken we ook in Nederland blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse consument betaalde in 2022 gemiddeld 15,6 procent meer voor melk, kaas en eieren dan een jaar eerder.
Chocolade en brandstof concurreren om suiker
Toch is er op het eerste gezicht een lichtpuntje. Volgens een analyse van het sociale investeringsnetwerk eToro, zijn de grondstoffen die worden gebruikt in de productie van paaseieren – cacao, suiker, melk, aluminium (folie) en houtpulp (gebruikt voor karton) gezamenlijk 11% in prijs gedaald sinds medio maart 2022.[1]
De daling van het afgelopen jaar komt vooral door lagere melk- en aluminiumprijzen. De prijs van melk op de grondstoffenmarkt is met 36% gedaald sinds vorig jaar, omdat boeren meer zijn gaan produceren. De aluminiumprijs daalde door grotere productie in China. Suiker is de enige grondstof die niet in prijs daalde. De grootste producent ter wereld, Brazilië, heeft te kampen met weersverstoringen. Daarnaast is er door de hoge energieprijzen meer vraag naar suiker, omdat het in Zuid-Amerika ook op grote schaal wordt gebruik voor de productie van de brandstof ethanol.
Hoewel dit misschien leidt tot een goedkopere Pasen in 2024, hoeven huishoudens deze feestdagen geen prijsdalingen te verwachten.
eToro markanalist Jean-Paul van Oudheusden merkt op: “Hoewel fabrikanten dit jaar de kosten voor grondstoffen enigszins zien dalen, betalen mensen die eieren en paaseieren inslaan helaas aanzienlijk meer dan in 2022. Grondstofprijzen schommelen sneller dan de prijzen die consumenten in winkels betalen en er is vaak vertraging in het doorwerken van deze prijsdalingen.
Het goede nieuws is dat deze prijsdaling van grondstoffen zich de komende maanden zou moeten vertalen in lagere prijzen in de supermarkt. Indien de voorspelling van de overheid uitkomt en de inflatie tegen het einde van dit jaar onder de 3% daalt, moeten deze prijsdalingen leiden tot enige verlichting van de stijgende prijzen voor huishoudens.”
[1] Gegevens afkomstig van Refinitiv op woensdag 15 maart 2023.