Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Merkel wint maar markten twijfelen

Angela Merkel heeft een geweldig verkiezingsresultaat behaald. Dat staat buiten kijf. De christendemocratische combinatie CDU/CSU behaalde 41,5% van de stemmen. Dat is goed voor 311 zetels. Dat waren er maar vijf te weinig voor een absolute meerderheid in de Bundestag.

  • Duitse Ifo index voor de beoordeling van het sentiment van het bedrijfsleven steeg naar 107,7. Dat was minder dan de marktverwachting van 108,2
  • De Duitse Inkoopmanagersindex voor augustus daalde van 51,8 naar 51,3

Mevrouw Merkel moet dus op zoek naar een coalitiepartner om mee te gaan regeren. Tot haar spijt kan dat niet opnieuw met de liberale FDP. Die is onder de kiesdrempel van 5% blijven steken en is zodoende de komende vier jaar niet vertegenwoordigd in het Duitse parlement. Het meest logische is nu, dat ze probeert een coalitie te sluiten met de socialistische SPD. Die eindigde op de tweede plaats in de verkiezingsrace met 25,7% van de stemmen.


De markt is niet gerust over de afloop van de coalitieonderhandelingen

De dag na de verkiezingen, maandag, waren de reacties op de financiële markten op zijn best gematigd te noemen. De Duitse Dax index daalde licht met 0,11% en de Britse FTSE 100 daalde 0,3%. De euro bleef nagenoeg onveranderd ten opzichte van de dollar. Die geringe reactie is des te opmerkelijker, omdat de Duitse PMI voor de Diensten afgelopen maandag uitsteeg boven de verwachte 104,0. Trouwens de Franse PMI voor de Diensten deed het ook beter.

Dat zijn allemaal goede redenen voor optimisme, maar het mocht zo niet zijn. Het vooruitzicht van deze zogeheten grand coalition is hier ongetwijfeld mede debet aan. De financiële markten zijn bang, dat de nieuwe combinatie een ruk naar links teweeg kan brengen. Dat kan inhouden, dat banken harder aangepakt gaan worden, dat er een minimum loon komt en dat de welgestelden zwaarder belast zullen worden.

Die vrees is niet zo vreemd. De SPD heeft in de jaren 2005 tot 2009 samen met mevrouw Merkel geregeerd. De partij heeft daar hele slechte herinneringen aan. Al haar favoriete thema’s werden overgenomen door mevrouw Merkel, die daar vervolgens ook nog mee aan de haal ging. In 2009 leed de partij van Peer Steinbrück een historische verkiezingsnederlaag met slechts 23,2% van de stemmen. Het ligt voor de hand, dat de SPD nu haar huid duur wil verkopen en meer concessies van mevrouw Merkel zal eisen. Steinbrück is niet helemaal machteloos. Hij weet dat er nagenoeg geen alternatief is voor Merkel en die weet op haar beurt dat de socialisten de Bundesrat domineren. Dat is de Duitse tegenhanger van de Nederlandse Eerste Kamer. Daar kan de CDU/CSU op de nodige tegenwind rekenen als er van enige soepelheid geen sprake is. De onderhandelingen kunnen daarom wel eens lang gaan duren en daar heeft Europa eigenlijk geen tijd meer voor. In de aanloop naar de verkiezingen zijn alle belangrijke beslissingen uitgesteld. Het is met andere woorden tijd voor daadkracht.

Toch zijn de markten niet totaal afwijzend jegens de SPD. Die partij is wat gematigder ten opzichte van Europa en de periferie. Hoewel ze net als de Christendemocraten voorstander zijn van het op orde brengen van de staatsfinanciën, zullen ze ervoor waken dat zulks niet de ontluikende groei in de kiem smoort. Dat zal uiteindelijk de positie van de euro ten opzichte van de dollar kunnen versterken. Dat zal zeker het geval kunnen zijn, als de Fed de komende maanden geen duidelijkheid geeft over wel of niet taperen.

De Fed is niet het enige probleem voor de euro en de eurozone. De groei in de opkomende markten loopt terug. En dat is een rechtstreekse bedreiging voor het herstel in de Eurozone. Dat is immers vooral gebouwd op groeiende exporten in navolging van het grote Duitse succes op dat vlak. Het is daarom zonder meer geruststellend, dat de Chinese economie weer aantrekt. Dat geeft de Europese export nieuwe kansen.

 

INVINCO

Beleggers, die rendement willen behalen uit de euro/dollar, doen er daarom goed aan de komende weken de onderhandelingen over de nieuwe coalitie goed te volgen. Bovendien moeten ze een open oog houden voor de economische data, die een indruk geven van de ontwikkeling van de Europese economie. Door die feiten juist te combineren kunnen ze rendement genereren.

Wie dat allemaal teveel inspanning vindt, maar toch goede zaken wenst te doen, moet maar eens contact opnemen met INVINCO. Professionele handelaren zijn zeer wel in staat uw belangen veilig te stellen.


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Merkel wint maar markten twijfelen”

  1. Avatar

    Beurs en politiek heeft niets met elkaar van doen, je stellingen kloppen niet. Markten worden gedreven door totaal iets anders, namelijk de collectieve psyche.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *