Markt negeert IMF-inflatiealarm

Het IMF heeft zijn wereldwijde groeivoorspelling verlaagd tot 2,9%, maar verhoogde zijn inflatieprojectie van 5,2% naar 5,8% voor volgend jaar. Het waarschuwde de mondiale centrale banken dat ze hun strakke monetaire beleid moeten handhaven als ze de inflatie onder controle willen houden. Dat is niet iets wat beleggers wilden horen. Gelukkig was de algehele marktreactie op de inflatievoorspelling van het IMF: ‘wat dan nog’.

Notulen

Het rendement op de Amerikaanse 2-jaars bleef stabiel rond het niveau van 5% op het groeiende koor van leden van de Federal Reserve (Fed) die de duivelse toon zongen en het rendement op de 10-jaars consolideerde binnen het bereik van 4,60/4,65%. Vandaag verschijnen de notulen van de FOMC, die beleggers eraan zullen herinneren dat ‘de rente langer hoger zal blijven’ als de inflatie boven de doelstelling blijft. In aanloop naar de gegevens wordt een voornamelijk afzwakkende inflatie verwacht, zowel voor producenten- als consumentenprijzen.

Olieprijzen en Benzine

Ondanks de stijgende ruwe olieprijzen zijn de Amerikaanse benzineprijzen sinds half augustus gedaald door een ineenstorting van de raffinagemarges. Deze laatste zou een seizoensgebonden sterke uitgave in september kunnen temperen. Maar hoe lang de benzineprijzen op een dalend pad zullen blijven, valt nog te bezien.

Risico’s in Amerikaanse Rendementen

De risico’s in de Amerikaanse rendementen blijven naar boven gericht ondanks het duivelse gepraat van de Fed en de instroom van veilige havens in de Amerikaanse schatkistpapieren na de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Het rendement op de Amerikaanse 2-jaars blijft 50 bp boven het bovenste bereik van het Fed-fondsbeleidsdoel.

Aandelenmarkt

Maar hoe dan ook, ongeacht naar welke kant de risico’s zijn gekanteld, stellen de lagere rendementen beleggers in aandelen tevreden. De S&P500 breidde zijn rebound uit tot de derde opeenvolgende sessie gisteren, en Nasdaq trok zich terug uit zijn 50-DMA-weerstand en sloot boven dit niveau.

Chinese Aandelen en Valuta

Chinese aandelen daarentegen stegen nadat het IMF Peking had aanbevolen om ‘krachtige actie’ te ondernemen tegen zijn vastgoedproblemen, en op het nieuws dat China overwoog om nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen om de groei te stimuleren, hoe dan ook. Laten we zien of deze keer de charme is – ik ben niet overtuigd.

Valutamarkten

In de FX geeft de Amerikaanse dollar wereldwijd kracht terug, de EURUSD breidde zijn winst uit boven het niveau van 1,06 en Cable bereidt zich voor om het aanbod van 1,23 te testen.

Ruwe Olie

Het vat Amerikaanse ruwe olie ziet een solide steun nabij het 50-DMA ($85,50pb niveau); toenemende spanningen in het Midden-Oosten bedreigen de beren; een shortpositie in olie durven is riskant buiten een correctieve beweging. Het goede nieuws is dat OPEC nu over een behoorlijke reserve capaciteit beschikt om de mondiale olieprijzen te stabiliseren dankzij hun productieverlagingsstrategie om de olieprijzen te verhogen. Het slechte nieuws is dat het kartel wil dat de olieprijzen stijgen. In de huidige geopolitieke context zou ruwe olie verder kunnen stijgen naar het bereik van $90 – $100pb, maar een stijging boven het niveau van $100 is onwaarschijnlijk met het sombere mondiale economische vooruitzicht. Aan de onderkant hebben we bijna een verzekering dat de prijzen niet onder het niveau van $80pb zullen zakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.