DAX heeft nog veel weerstand te overwinnen

De Duitse aandelenindex DAX® heeft dinsdag een sterke stijging laten zien, maar staat nog steeds voor een aantal uitdagingen. In dit artikel analyseren we de technische factoren die de koersontwikkeling kunnen beïnvloeden.

De beste dag sinds februari

De dinsdag was verkwikkend voor de stieren: met een plus van 1,95 procent werd bij de DAX® de beste dag sinds 2 februari behaald. Het positiefste gevolg is de gewonnen afstand tot de hieronder genoemde steunzones. Dit betekent dat de index minder kwetsbaar is voor verdere dalingen op korte termijn.

De belangrijkste weerstanden

Er moet echter worden vastgesteld dat door de kleine rally nog geen noemenswaardige barrières zijn overwonnen. Zo heeft de index nog steeds de combinatie van een tweeweekshoog en een dalend 38-daags gemiddelde bij ongeveer 15.515/15.570 punten voor zich. Dit is een potentieel keerpunt waar de koers kan afketsen of doorbreken.

De klassieke rebound naar het 200-daags gemiddelde, dat verder licht stijgt, zou momenteel rond 15.630 punten zijn voltooid. Dit is een belangrijke indicator voor de langetermijntrend, die vaak als steun of weerstand fungeert. Bovendien beweegt de middellange termijn belangrijke 55-daagse lijn zich rond het 15.700-punt. Dit is een andere maatstaf voor de richting van de markt, die ook als dynamische grens kan dienen.

Precies daar beweegt zich als extra beslissende hindernis de inmiddels tweeënhalf maanden oude, vanaf het recordhoogte dalende trend. De uitbraak daarboven zou als mogelijk signaal voor een eindejaarsrally moeten worden opgevat. Het zou betekenen dat de index zijn neerwaartse trend heeft omgekeerd en weer op weg is naar nieuwe hoogtepunten.

Bren: HSBC

De belangrijkste steunen

Aan de onderkant dient het nieuw opengereten gat 15.201/15.272 punten als eerste steun. Een gat is een prijsgebied waar geen handel heeft plaatsgevonden, meestal als gevolg van een grote sprong in de koers. Gaten hebben vaak een psychologisch effect op de marktdeelnemers en kunnen de koersbeweging versnellen of vertragen.

Steviger is het horizontale gebied tussen ongeveer 14.950 en 15.040 punten dat in de dagen ervoor werd gevestigd. Dit is een gebied waar veel kopers en verkopers actief zijn geweest, waardoor het een sterke steun of weerstand kan vormen. Daaronder komt het aan op het horizontale gebied rond 14.750/14.800 punten, waar ook een Fibonacci-retracement ligt. Een Fibonacci-retracement is een technisch hulpmiddel dat gebaseerd is op de wiskundige reeks van Fibonacci en dat gebruikt wordt om mogelijke steun- en weerstandsniveaus te identificeren.

Conclusie

De DAX® heeft dinsdag een indrukwekkende prestatie geleverd, maar moet nog veel obstakels overwinnen om zijn neerwaartse trend te doorbreken. De index staat voor een aantal belangrijke technische niveaus die zijn koersontwikkeling kunnen bepalen. Zolang de index onder de dalende trendlijn blijft, blijft het risico op verdere correcties bestaan. Een doorbraak boven deze lijn zou daarentegen een bullish signaal zijn dat kan leiden tot een eindejaarsrally.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.