Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mamma Mia

Italië is de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, de banden met de Libische leider Khadaffi, de onbegrijpelijke aanstelling van Mario Draghi als president van de ECB (vergelijkbaar met het oprichten van een buurtwacht door de familie Flodder….), Bunga Bunga party’s van Silvio Berlusconi, en net als de Giro D’Italia ons het mediterrane land weer door een roze bril laat zien komt S&P met een negatieve outlook voor Italië.

Niet echt interessant zou u eerste reactie kunnen zijn,” laten we eerst de boel in Griekenland en Portugal maar eens oplossen”. Wellicht denkt u hier anders over wanneer u onderstaande grafiek heeft gezien.

exposure van financiële instellingen in PIIGS
exposure van financiële instellingen in PIIGS

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Zoals u kunt zien is de “exposure” van financiële instellingen in Italië vele malen groter dan in de andere zogenaamde “PIIG” landen.  Het is te hopen dat de Italianen onder hun staatskas een beter fundament hebben dan de toren van Pisa.

Europa lijkt werkelijk tot niets in staat, besluiteloosheid is troef en wanneer een van de lidstaten haar lening niet kan betalen, lenen we ze toch gewoon meer. Erg logisch inderdaad!

Door de besluiteloosheid willen de beurzen maar niet omhoog en dit geld ook voor de Euro.

Wanneer de korte pijn zou worden genomen schrijven we een keer af en dan door.

Zelf ben ik van mening dat er beter geld geleend kan worden aan de instellingen met “exposure” in deze “zieke” landen aangezien hun faillissement een imploderende economie tot gevolg zou hebben. En deze instellingen kunnen vervolgens gecontroleerd worden door middel van een aandelenbelang. In dit geval zou er zelfs in theorie winst gemaakt kunnen worden, en een ding staat  als een paal boven water: winst gaan we op de leningen binnen Europa nooit behalen!

Nu het cijferseizoen er op zit zie ik ook geen directe aanleiding die de AEX zal laten stijgen, wellicht zal hij na dagen zo rood als gisteren weer licht opveren maar daar zal het dan ook bij blijven vrees ik.

Wellicht zal TNT na de splitsing deze week nog een mooi resultaat op de borden gaan zetten, aangezien dit fonds naar mijn mening fors ondergewaardeerd is.

Linkedin

Wellicht heeft u vorige week de IPO van Linkedin gevolgd en u net als ik zitten verbazen over het feit dat sommige mensen nog echt in sprookjes geloven. Het fonds zou in eerste instantie voor $30,- op de beurs gaan worden geïntroduceerd, echter door de enorme belangstelling werd dit $45,- binnen enkele uren na de notering noteerde het fonds boven de $120,- hiermee was er een koers winstverhouding van boven de 1600, oftewel wanneer je dit bedrijf zou willen kopen betaal je ruim 1600 keer de earnings. Een ieder zal begrijpen dat dit nergens over gaat, ik heb dan ook uitgezien naar de dag van vandaag, want vanaf vandaag mogen we gaan shorten!

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *