Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Liever goud en zilver dan papiergeld

Het stelsel van papiergeld is gebaseerd op het vertrouwen in de overheid. Het verleden heeft echter aangetoond dat dit geregeld geschaad wordt. Beleggers doen er mede daarom goed aan hun vermogen deels in het schaarsere goud of zilver te stoppen. Dit wordt bepleit in het eind vorig jaar uitgebrachte boek ’Geld, goud en zilver`.

De eerste introducties van het papiergeld draaiden op gigantische mislukkingen uit. Zo dacht Frankrijk dat papiergeld aan het begin van de 18e eeuw de oplossing zou zijn van de financiële problemen. Het op grote schaal laten drukken van geld leidde echter tot hyperinflatie, met catastrofale gevolgen voor het land. Een eeuw later deed de VS dit nog eens dunnetjes over, ook om de oorlog met Groot-Brittannië te kunnen financieren. Hier was de chaos eveneens compleet. Met de invoering van de gouden standaard in de jaren 30 van de 19e eeuw keerde de rust terug. Maar na het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog werd de verleiding te groot om de geldpersen op volle toeren te laten draaien en dus de koppeling van de dollar aan goud los te laten. Met weer een gierende inflatie tot gevolg.

Hyperinflatieangst in Duitsland

Niet veel later besloten vele landen geld inwisselbaar te maken voor goud. Enkele decennia later was het opnieuw een oorlog, ditmaal de Eerste Wereldoorlog, die een einde maakte aan de gouden standaard. Vooral Duitsland kreeg vervolgens met hyperinflatie te maken, zeker nadat het land de geldpersen overuren liet draaien om de torenhoge herstelbetalingen te kunnen verrichten. ’Berlijners pakten liever de taxi dan de tram omdat ze in de tram direct moesten betalen en in de taxi pas na de rit hoefden af te rekenen’, aldus een quote in het boek. Wie zich nog afvraagt waarom Duitsland momenteel de felste bestrijder van inflatie is, hoeft er maar het betreffende hoofdstuk op na te slaan.
Na de Tweede Wereldoorlog werd met het stelsel van Bretton Woods de gouden standaard nieuw leven ingeblazen. Dat overheden hun reserves behalve in goud ook in dollars mochten aanhouden, kreeg in de loop der jaren echter steeds meer kritiek te verduren. Na het einde van dit stelsel in de begin jaren 70 begon de VS echter pas echt op grote schaal geld bij te drukken, wat voor een jarenlange stijgende trend in goudprijs zorgde.

Goede perspectieven voor goud

Na het historische perspectief in het eerste deel begeven de auteurs begeven zich in het tweede deel van het boek op gladder ijs. Hun voorspelling dat de goudprijs de komende jaren veel verder zal stijgen, staven ze evenwel met argumenten die hout snijden voor wie het verleden doortrekt naar het heden. Ze wijzen er allereerst op dat papiergeld in tegenstelling tot goud op grote schaal bijgedrukt kan worden. ’Goud is niet duur, het is ons geld dat steeds goedkoper wordt doordat de geldpersen overuren draaien.’ Voorts denken ze dat het op het vertrouwen van burgers in hun overheden gebaseerde huidige geldstelsel niet het eeuwige leven heeft. Goud is bovendien nog altijd weinig populair als belegging en blonk in het verleden altijd in perioden dat de rente onder de inflatie lag.

Voorkeur voor fysiek goud of zilver

Doordat zilver nu historisch gezien goedkoop is ten opzichte van goud en de productie bij de consumptie achterblijft, wordt dit edelmetaal zeker zo goede beleggingskansen toegedicht. Juist vanwege het vertrouwensaspect geven de auteurs de voorkeur aan fysieke beleggingen. Specifieke aanbieders kunnen het goud of zilver ook in bewaring nemen. Weliswaar betalen beleggers daarvoor kosten, maar ze kunnen zo gemakkelijk periodieke aankopen verrichten. En de BTW-afdracht over zilver kan zo gemakkelijker worden omzeild.

Geld, goud en zilver, Verleden, heden en een handleiding voor de toekomst. Auteurs: Eric Mecking & Elmer Hogervorst

(Bron: De Financiële Telegraaf)
vr 14 jan 2011, 07:00

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Liever goud en zilver dan papiergeld”

  1. Avatar

    Ik dacht dat geld vandaag de dag nog steeds op een tegenwaarde gebaseerd is, te weten het totaal aan diensten en producten. Papiergeld kan ook als het goud als tegenwaarde heeft bijgedrukt worden. De smit gaf in den beginne meerdere recu´s uit voor het goud dat hij in bewaring had. Geld is in die zin altijd al bijgedrukt geweest. Doet de overheid het niet dan doet de smit het wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *