In het afgelopen weekend is er weer heel veel ellende naar buiten gekomen. In de VS lijkt de weg vrijgemaakt te gaan worden voor een Nationale Vuilnis Ba(n)k. De NVB zal van banken bijna alle waardeloze rotzooi opkopen (en daar wordt gewoon voor betaald….dank u wel belastingbetaler!) en zo proberen de commerciële banken weer lucht te geven.
Jammer dat de problemen zo worden opgelost want ik denk dat als de belastingbetaler de ellende koopt hij ook bezit moet krijgen over de bank. U ziet nu een wanhopige poging (en die gaat mislukken!) van bestuurders van diverse banken die geholpen door vrienden bij de overheid proberen om beursgenoteerd te blijven om zodoende weer veel geld te verdienen als de bank overleeft.
Die upside is natuurlijk weg als je de bank laat nationaliseren en dat probeert men nu dus te voorkomen. De bestuurders van banken komen (denk ik) met verhalen naar de overheid dat die beursnotering moet blijven bestaan om beleggers het idee te kunnen geven dat er nog een kans is op het (gedeeltelijk) compenseren van de opgelopen verliezen, ik denk overigens dat het alleen eigen belang is. Want wat heeft een belegger aan een aandeel dat eerst 90% gedaald is en dan weer gaat verdubbelen? Niets want hij/zij verliest nog steeds 80% maar ik denk dat er wat handige bestuurders zijn die daar wel wat aan denken te kunnen verdienen.
Nu hebben we het alleen nog maar over de “handige trucs” om te verdienen aan de eventuele stijging van de koers maar wat dacht u van de salarissen van de topbestuurders bij verschillende banken. Dat zijn nu gegarandeerde 7-cijferige bedragen en na een nationalisatie blijft daar op zijn best een leuk 6-cijferig iets van over. Het is mij al lang duidelijk dat de bankiers vechten voor hun bank die moet gaan zorgen dat er toch veel verdiend zal gaan worden in de toekomst.
U snapt het al, er valt veel te verliezen voor vele bankiers dus neemt u ze het niet kwalijk dat ze het proberen al was het maar om de tweede alimentatiebetaling te voorkomen.
Ik denk inderdaad dat het overkopen van slechte leningen niet verstandig is. Maar ik verwacht ook niet dat de nieuwe Amerikaanse regering dat gaat doen. Ik denk dat die toch eerder zullen kiezen voor nationalisatie of kapitaalinjecties.
Groet,
Joop