Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op weg naar Zimbabwe

De gouverneur van de centrale bank van Zimbabwe heeft de grote landen gefeliciteerd met hun keuzes. Zijn we de weg van Zimbabwe aan het bewandelen?

“Dat is precies het pad waaraan we vier jaar geleden begonnen te bewandelen om onze nationale belangen te verdedigen en wij zijn hier ondanks de bittere kritiek hier niet van afgeweken”, aldus Gideon Gono die aangehaald werd in de populaire blog Naked Capitalism.

Hij doelt op de manier waarop de centrale banken de financiële crisis bestrijden door de geldkraan wagenwijd open te zetten.

Vorige maand werd in Zimbabwe drie nieuwe bankbiljetten voorgesteld, waarvan een met een waarde van een miljoen Zimbabwaanse dollar. Je kunt dus in dat land. Met de uitgave van die biljetten wil de bank trachten geld te injecteren in de economie en de hoogste inflatie ter wereld onder controle te krijgen.

Toen Gideon Gono in november 2003 aangesteld werd als gouverneur van de Zimbabwaanse centrale bank kende het Afrikaanse land een inflatie van 619,5 procent. De symbolische grens van de 1.000 procent inflatie werd overschreden in mei 2006, om op te lopen tot 213 miljoen procent in juli dit jaar.

Een dergelijke inflatie versnelt de achteruitgang van de levensomstandigheden van de 12 miljoen Zimbabwanen en voor de helft van hen dreigt hongersnood.

Er is vrees dat een Japanse manier van crisisbestrijding, om uit de deflatie te komen, de inflatie zal flink oplopen.  Een signaal zien commentatoren in de explosie van balansen van centrale banken. Zo is die van de Amerikaanse Fed sinds 2000 meer dan verviervoudigd. De versnelling trad vorig jaar oktober in en reikte een bedrag van $2.000 miljard. Richard Fisher, Dallas Fed-gouverneur, verwacht een stand van $3.000 miljard aan het einde van dit jaar.  Dat is meer dan 20% van de Amerikaanse economie (BBP).

De vrees is dat in ruil voor deze bezittingen een vloedgolf van dollars in de economie gestort zal worden. Dit toont nog eens aan hoe ziek het financieel systeem is.  De centrale banken gaan steeds meer de functie van intermarkt bank vervullen.

Nog is inflatie geen probleem omdat elders in het systeem geld juist wordt onttrokken. Bedrijven en banken zijn hard bezig om de schulden af te bouwen. De geldhoeveelheid ontwikkelt zich dan ook niet abnormaal.

De situatie is echter wel precair. Een vonk kan de vlam in de pan laten slaan waardoor Zimbabwe dichterbij komt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *